Umjerenom tjelovježbom može smanjiti depresiju, tvrdi nova studija

Umjerenom tjelovježbom može smanjiti depresiju, tvrdi nova studija

I mali koraci puno znače za psihičko zdravlje

Fitness stručnjaci, entuzijasti i treneri oduvijek su govorili da je tjelovježba ključ za postizanje dobre forme i održavanje zdravog tijela. Sagorijevanje puno kalorija doista vam pomaže da skinete nekoliko kilograma, ali ono sa čime niste bili upoznati je njegov utjecaj na vaše mentalno zdravlje.

Dugo se vjerovalo da morate uložiti sate rada u teretanu da biste iskoristili prednosti. Međutim, nova studija sugerira da čak i umjerena tjelovježba može pomoći u suzbijanju zdravstvenih problema poput depresije.

Istraživači su otkrili da fizičke aktivnosti ekvivalentne 1,25 sati brzog hodanja tjedno rezultiraju 18 posto manjim rizikom od depresije kod odraslih u usporedbi s onima koji nisu vježbali. Uočeno je da pojedinci koji su se bavili bilo kakvom fizičkom aktivnošću koja je ekvivalentna 2,5 sata brzog hoda imaju 25 posto manji rizik od depresije.

Osim toga, studija je navela da se “većina koristi ostvaruje kada se pređe s neaktivnosti i na minimalnu aktivnosti”. Također je primijetio da veći volumen vježbi ima smanjenje dodatnih potencijalnih koristi i veću nesigurnost. Istraživač je naglasio da kada bi manje aktivne odrasle osobe postigle preporučenu razinu aktivnosti značajan postotak slučajeva depresije bio bi riješen.

Ističući važnost izvedenih zaključaka, autori studije napisali su da će rezultati pomoći liječnicima da daju bolje preporuke za način života ljudima. Dodali su da većina neaktivnih ljudi svoje fitness ciljeve smatra nerealnim i neostvarljivim, ali sada mogu imati koristi i od umjerenog vježbanja.

Izvor: www.news18.com, www.pexels.com

Povezane vijesti

Osniva se Savjet mladih Grada Varaždina. Traži se vaše mišljenje

Osniva se Savjet mladih Grada Varaždina. Traži se vaše mišljenje

U razdoblju 8. studenog do 8. prosinca 2023. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o osnivanju Savjeta mladih Grada Varaždina. Savjet mladih Grada Varaždina je savjetodavno tijelo Grada Varaždina koje…
Stručnjaci savjetuju kako spriječiti da vam promjena sata ne uništi san

Stručnjaci savjetuju kako spriječiti da vam promjena sata ne uništi san

Ako vas zimsko računanje vremena ostavlja zbunjenim, niste sami. Liječnici izvješćuju o porastu srčanih udara od 24 posto (SAD) svaki put kad se kazaljke pomaknu prema naprijed, te smanjenju od…
Jedinstvena utrka “24 sata Ivančice” – prijavite se!

Jedinstvena utrka “24 sata Ivančice” – prijavite se!

Koliko puta u jednom danu možete osvojiti Ivančicu? Najviša planina sjeverne Hrvatske, Ivančica, 21. i 22. travnja bit će odredište brojnih planinara i zaljubljenika u prirodu. U organizaciji SRD 315 Sjeverozapad, tada…