Umjerenom tjelovježbom može smanjiti depresiju, tvrdi nova studija

Umjerenom tjelovježbom može smanjiti depresiju, tvrdi nova studija

I mali koraci puno znače za psihičko zdravlje

Fitness stručnjaci, entuzijasti i treneri oduvijek su govorili da je tjelovježba ključ za postizanje dobre forme i održavanje zdravog tijela. Sagorijevanje puno kalorija doista vam pomaže da skinete nekoliko kilograma, ali ono sa čime niste bili upoznati je njegov utjecaj na vaše mentalno zdravlje.

Dugo se vjerovalo da morate uložiti sate rada u teretanu da biste iskoristili prednosti. Međutim, nova studija sugerira da čak i umjerena tjelovježba može pomoći u suzbijanju zdravstvenih problema poput depresije.

Istraživači su otkrili da fizičke aktivnosti ekvivalentne 1,25 sati brzog hodanja tjedno rezultiraju 18 posto manjim rizikom od depresije kod odraslih u usporedbi s onima koji nisu vježbali. Uočeno je da pojedinci koji su se bavili bilo kakvom fizičkom aktivnošću koja je ekvivalentna 2,5 sata brzog hoda imaju 25 posto manji rizik od depresije.

Osim toga, studija je navela da se “većina koristi ostvaruje kada se pređe s neaktivnosti i na minimalnu aktivnosti”. Također je primijetio da veći volumen vježbi ima smanjenje dodatnih potencijalnih koristi i veću nesigurnost. Istraživač je naglasio da kada bi manje aktivne odrasle osobe postigle preporučenu razinu aktivnosti značajan postotak slučajeva depresije bio bi riješen.

Ističući važnost izvedenih zaključaka, autori studije napisali su da će rezultati pomoći liječnicima da daju bolje preporuke za način života ljudima. Dodali su da većina neaktivnih ljudi svoje fitness ciljeve smatra nerealnim i neostvarljivim, ali sada mogu imati koristi i od umjerenog vježbanja.

Izvor: www.news18.com, www.pexels.com

Povezane vijesti

U dvorištu uvijek trebate ostaviti žlicu šećera: Neobičan savjet rješava ozbiljan problem

U dvorištu uvijek trebate ostaviti žlicu šećera: Neobičan savjet rješava ozbiljan problem

Jeste li ikada pomislili ostaviti žlicu šećera u dvorištu? Pretpostavljamo da ne, ali sada biste se mogli predomisliti. Naime, David Attenborough, britanski prirodoslovac, podijelio je neobičan, ali prilično koristan savjet svima…
Savjet za sigurnost prometa na cestama održao svoju redovnu sjednicu

Savjet za sigurnost prometa na cestama održao svoju redovnu sjednicu

U Županijskoj palači u Varaždinu članovi Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije održali su svoju redovnu sjednicu  na kojoj su raspravljali o stanju prometa na cestama Varaždinske županije…
Varaždinci, kandidirajte se za Savjet mladih

Varaždinci, kandidirajte se za Savjet mladih

Grad Varaždin objavio je na službenoj internetskoj stranici Javni poziv za isticanje kandidature za izbor članova Savjeta mladih Grada Varaždina. Rok za dostavu kandidatura je 8. travnja 2024. godine do 23:59 sati.…