Dijabetes: što jesti i što preskočiti kako biste održali razinu šećera u krvi?

Dijabetes: što jesti i što preskočiti kako biste održali razinu šećera u krvi?

Pravilna prehrana pomaže kod dijabetesa

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2021. bilo 327.785 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Šećerna bolest je 3. vodeći uzrok smrti sa udjelom od 8,2 % u 2020. godini.

Kod dijabetesa, ljudi moraju redovito kontrolirati razinu šećera u krvi i spriječiti da poraste iznad normalne. To se može učiniti s brojnim aktivnostima poput hodanja, vježbanja i lijekova. Međutim, ono što jedemo također igra vitalnu ulogu u odlučivanju o razini glukoze u krvi. Pogledajmo neke od namirnica koje su najbolje i najgore za dijabetes.

Najbolja hrana za vrijeme dijabetesa:
Zeleno lisnato povrće

Lisnato povrće poput špinata bogato je antioksidansima, vitaminom A, kalcijem, željezom i biljnim kalijem. Osim toga, sadrže i enzime za probavu škroba koji su korisni za osobe s dijabetesom.

Cjelovite žitarice

U prehranu treba uključiti cjelovite žitarice kao što su cjelovita pšenica, smeđa riža, kvinoja i proso jer su bogate vlaknima i drugim hranjivim tvarima. Vlakna pomažu u snižavanju razine šećera u krvi usporavanjem probavnog procesa.

Grah

Za grah se kaže da je složeni ugljikohidrat i potrebno mu je vrijeme da se razgradi i probavi. Spora probava znači sporiju apsorpciju hranjivih tvari, a time i regulaciju šećera u krvi. Hrana koja se prebrzo apsorbira naglo povećava šećer u krvi.

Najgora hrana za dijabetičare:
Hrana bogata ugljikohidratima

Dijabetičari bi trebali ograničiti unos ugljikohidrata u hranu i zamijeniti ih teškim izvorima proteina. Tijekom dijabetesa treba izbjegavati bijeli kruh, krumpir i bijelu rižu.

Rafinirani šećer

Za šećer se kaže da je otrov za osobe s dijabetesom. Moraju smanjiti unos šećera, posebno bijelog šećera kako bi održali razinu šećera. Mogu ga zamijeniti žličicom meda ili suplementima bez šećera.

Slana hrana

Hrana s visokim sadržajem soli povećava krvni tlak, što zauzvrat dovodi do povećanja razine šećera u krvi. U hrani se mora koristiti ograničena količina soli, bez obzira na dijabetes.

Izvor: www.news18.com, www.hzjz.hr i www.pexels.com

Povezane vijesti

Ister i Lukavečki mjerili šećer

Ister i Lukavečki mjerili šećer

Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin uspješno je obilježilo Tjedan borbe protiv šećerne bolesti, od 12. do 14. studenog 2024. godine, s temom „Dijabetes i dobrobit dijabetičara“ uz slogan „Razgovarajmo…
Evo što se dogodi s tijelom kada prestanete jesti šećer

Evo što se dogodi s tijelom kada prestanete jesti šećer

Šećer je često prva stvar koju većina izbaci iz prehrane kada se počne zdravo hraniti. No zapravo postoje dobri šećeri, poput šećera od šećerne trske ili onih koji se nalaze…