5 Razloga zašto je istezanje važno!

5 Razloga zašto je istezanje važno!

Par minuta dnevno može vam znatno unaprijediti kvalitetu života

Da li vam je poznato da vaš fitnes trener naglašava da se morate istezati prije i poslije treninga? Bez obzira idete li u tereanu ili ne istezanje ne bi smijeli preskakati. Stručnjaci savjetuju da treba obratiti pozornost na donje ekstremitete – listove, tetive koljena, fleksore kuka u zdjelici i kvadricepse u prednjem dijelu bedra – jer su to kritična područja za pokretljivost. Istezanje ramena, vrata i donjeg dijela leđa također je korisno. Stručnjaci predlažu program dnevnih istezanja ili barem tri ili četiri puta tjedno.

Istezanje ne samo da vam pomaže da se razgibate za kretanje, već vam također može olakšati bol u leđima, stres tijekom dana, pa čak i poboljšati vaš san. Pogledajmo 5 razloga zašto je istezanje važno.

Podiže razinu energije: ako jutro započnete s nekim vježbama istezanja, to će samo pomoći u povećanju energije i produktivnosti tijekom dana. Istezanje možete raditi dok ste na poslu za vrijeme 5 minutne pauze jer ćete na taj način dati “boost” vašem mozgu.

Poboljšava kretanje: istezanje daje ljudima veći raspon pokreta — omogućuje vam da počešete lopaticu i dosegnete taj predmet na gornjoj polici. Istezanje pomaže u zadržavanju fleksibilnosti koju nam starost oduzima. Uz to, pomaže vam da zaustavite ili pobijedite ukočenost i bol u zglobovima.

Općenite zdravstvene prednosti: jednostavno istezanje može poboljšati cirkulaciju krvi, zdravlje krvnih žila u tijelu i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Bilo da idete u ured ili radite od kuće – radno vrijeme za stolom loše je za vaš vrat i druge zglobove. Istezanje pomaže u poboljšanju funkcije vrata i kvaliteti života uredskih radnika te sprječava kroničnu umjerenu do jaku bol u vratu ili ramenu.

Bolja ravnoteža: ako želite s lakoćom držati joga poze kao što je Vriskshasana (poza drveta), morate poboljšati ravnotežu tijela koja dolazi od istezanja. Istezanje ne uključuje samo mišiće, već i zglobove. Pomaže u održavanju ravnoteže možda tako što pomaže ispitanicima da eliminiraju velike mišićne kontrakcije koje su uzrokovane velikim pomacima stabilometra.

i za kraj spavanje: ako se vaši mišići istežu, to im pomaže da troše kalorije i osjećaju se potrošeno. Nema sumnje da istezanje pomaže lakšem spavanju. Također ublažava ili umanjuje bolove kod sindroma nemirnih nogu i sličnih bolesti koje vam ne dopuštaju da spavate noću.

Izvor: www.news18.com, www.pexels.com

Povezane vijesti

Policija poslala važno upozorenje: Ako dobijete ovakav poziv, pripazite – u pitanju je prevara

Policija poslala važno upozorenje: Ako dobijete ovakav poziv, pripazite – u pitanju je prevara

Policijska uprava zagrebačka upozorila je građane na prevaru u kojoj se osobe lažno predstavljaju i navode da će na kućnoj adresi provjeriti valjanost novčanica. “Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili…
Važno je zvati se AP

Važno je zvati se AP

Ne, nije Andrej Plenković ako ste automatski na njega pomislili. Nju nazivaju ženskim Dinom Merlinom i govore da će nadmašiti svoju mega popularnu svekrvu. Ona je Aleksandra Prijović. Ovih dana…
Policija je poslala vrlo važno upozorenje

Policija je poslala vrlo važno upozorenje

Danas u 9 sati otvoren 1e za za sav promet državna cesta DC679, „istočna obilaznica grada Novog Marofa“, na dionici „Presečno (spoj DC3 i ŽC2109) – Možđenec (DC22)“. Policija skreće…