„Živjeti zdravo“- promocija zdravlja u dječjim vrtićima Varaždinske županije

„Živjeti zdravo“- promocija zdravlja u dječjim vrtićima Varaždinske županije

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Tim povodom je u Županijskoj palači u Varaždinu u okviru spomenutog projekta sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, a u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, održano predstavljanje i edukacija o mogućnostima korištenja edukativnog materijala iz područja promicanja zdravlja u predškolskoj dobi , „Živjeti zdravo u vrtiću“.

Cilj projekta Živjeti zdravo je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od tri četvrtina smrti u Hrvatskoj. Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

Edukativni skup je bio namijenjen predstavnicima Dječjih vrtića s područja Varaždinske županije, a na skupu je govorila Maja Lang Morović, prof. rehabilitator iz Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te mr.sc. Irena Stipešević Rakamarić, dr.med. , spec. javnog zdravstva, voditeljica Djelatnosti i voditeljica projekta CARDIAB PROTECT, ujedno i Županijska koordintorica za aktivnosti NPP-a „Živjeti zdravo“.

Uvodno je sve prisutne u ime Varaždinske županije pozdravila predsjednica županijskog Savjeta za zdravlje doc.prim.dr.sc. Spomenka Kiđemet Piskač, specijalist neurologije, subspecijalist za kronične neurodegenerativne bolesti.

– Želim ovom prilikom pohvaliti kolege iz Zavoda za javno zdravstvo što niz godina sudjeluju u provedbi projekta „Živjeti zdravo“ jer kao što znamo preventivne mjere su najvažnije u očuvanju samoga zdravlja. Varaždinska županija je kao svoje prioritete izdvojila zdravlje i obrazovanje te mi je drago da smo upravo posvećeni zdravlju naših najmlađih. Stoga je zaista pohvalno što su kolegice zajedno s odgajateljicama i voditeljima dječjih vrtića osmislile i provode program kako što ranije usaditi zdrave životne navike kod djece predškolske dobi – rekla je Kiđemet Piskač.

Maja Lang Morović predstavila je edukativni materijal „Živjeti zdravo u vrtiću“ iz područja promicanja zdravlja u predškolskoj dobi koji govori o usvajanju zdravih navika od najranije dobi s naglaskom na pet pravila za dječje zdravlje.

Mi želimo osnažiti i dati podršku ljudima da vode zdravi stil života. Dakle, promičemo važnost brige o mentalnom, tjelesnom i spolnom zdravlju ljudi. Uz to što radimo mnogobrojne edukacije i promidžbene aktivnosti, nastojimo stvoriti okruženje koje podržava zdrave stilove života. Cijeli projekt je sveobuhvatan, odnosi se na sve dobne skupine, a danas smo se našli kako bismo posvetili pažnju i brigu o zdravom načinu života kod djece predškolske dobi. Predstavit ćemo edukativni materijal “Živjeti zdravo u vrtiću” koji govori o usvajanju zdravih navika od najranije dobi s naglaskom na pet pravila koji su izuzetno važni za dječje zdravlje, a to su započet dan doručkom, svaki dan izaći van na igru s prijateljima, popiti nekoliko čaša vode dnevno, redovito spavati i jesti šarenu hranu punu vitamina, voća i povrća- rekla je Maja Lang Morović.

mr.sc. Irena Stipešević Rakamarić, dr.med. , spec. javnog zdravstva, je kazala kako županijski Zavod za javno zdravstvo već dugi niz godina njeguje suradnju s dječjim vrtićima.

– Sami smo osmislili aktivnosti iz programa Mali i zdravi, a tu se radi o devet zdravstveno-odgojnih priča, odnosno slikovnica koje smo dali na korištenje vrtićima još 2018. godine u on-line verziji. Također smo i pohodili mnoge vrtiće, održali radionice, a svrha je bila da se djeca upoznaju s zdravstvenim temama na jedan prihvatljiv i edukativan način. Što se tiče projekta CRADIAB PROTECT u kojem smo mi u partnerstvu s Varaždinskom županijom i Domom zdravlja Cilj projekta je aktivno promicanje zdravih navika i zdravlja te povećanje znanja i svijesti građana, s fokusom na područje Varaždinske županije o važnosti prevencije kroničnih nezaraznih bolesti – zaključila je Irena Stipešević Rakamarić.

Povezane vijesti

Ovaj se proizvod povlači iz prodaje. Opasan je za zdravlje

Ovaj se proizvod povlači iz prodaje. Opasan je za zdravlje

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda KOTÀNYI “Morska sol, jodirana”-mlinac 92 g,  najbolje upotrijebiti do:17.10.2026., LOT: 435994  i najbolje upotrijebiti do 18.12.2026., LOT: 439365, zbog prisustva stranog…
Stručnjaci savjetuju: Ovo su tri jeftine namirnice koje su odlične za zdravlje srca

Stručnjaci savjetuju: Ovo su tri jeftine namirnice koje su odlične za zdravlje srca

Sebnem Unluisler, genetski inženjer na Londonskom regenerativnom institutu, objasnio je da tri povrća bogata hranjivim tvarima mogu pospješiti dugovječnost i općenitu dobrobit. “Prehrana ima ključnu ulogu u utjecaju na epigenetske…
Kakvo je intimno zdravlje žena s invaliditetom

Kakvo je intimno zdravlje žena s invaliditetom

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Varaždin organizirao je edukativno predavanje u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović u Varaždinu na temu Intimno zdravlje žena s invaliditetom. O temi su govorile…