„Živjeti zdravo“- promocija zdravlja u dječjim vrtićima Varaždinske županije

„Živjeti zdravo“- promocija zdravlja u dječjim vrtićima Varaždinske županije

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Tim povodom je u Županijskoj palači u Varaždinu u okviru spomenutog projekta sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, a u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, održano predstavljanje i edukacija o mogućnostima korištenja edukativnog materijala iz područja promicanja zdravlja u predškolskoj dobi , „Živjeti zdravo u vrtiću“.

Cilj projekta Živjeti zdravo je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od tri četvrtina smrti u Hrvatskoj. Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

Edukativni skup je bio namijenjen predstavnicima Dječjih vrtića s područja Varaždinske županije, a na skupu je govorila Maja Lang Morović, prof. rehabilitator iz Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te mr.sc. Irena Stipešević Rakamarić, dr.med. , spec. javnog zdravstva, voditeljica Djelatnosti i voditeljica projekta CARDIAB PROTECT, ujedno i Županijska koordintorica za aktivnosti NPP-a „Živjeti zdravo“.

Uvodno je sve prisutne u ime Varaždinske županije pozdravila predsjednica županijskog Savjeta za zdravlje doc.prim.dr.sc. Spomenka Kiđemet Piskač, specijalist neurologije, subspecijalist za kronične neurodegenerativne bolesti.

– Želim ovom prilikom pohvaliti kolege iz Zavoda za javno zdravstvo što niz godina sudjeluju u provedbi projekta „Živjeti zdravo“ jer kao što znamo preventivne mjere su najvažnije u očuvanju samoga zdravlja. Varaždinska županija je kao svoje prioritete izdvojila zdravlje i obrazovanje te mi je drago da smo upravo posvećeni zdravlju naših najmlađih. Stoga je zaista pohvalno što su kolegice zajedno s odgajateljicama i voditeljima dječjih vrtića osmislile i provode program kako što ranije usaditi zdrave životne navike kod djece predškolske dobi – rekla je Kiđemet Piskač.

Maja Lang Morović predstavila je edukativni materijal „Živjeti zdravo u vrtiću“ iz područja promicanja zdravlja u predškolskoj dobi koji govori o usvajanju zdravih navika od najranije dobi s naglaskom na pet pravila za dječje zdravlje.

Mi želimo osnažiti i dati podršku ljudima da vode zdravi stil života. Dakle, promičemo važnost brige o mentalnom, tjelesnom i spolnom zdravlju ljudi. Uz to što radimo mnogobrojne edukacije i promidžbene aktivnosti, nastojimo stvoriti okruženje koje podržava zdrave stilove života. Cijeli projekt je sveobuhvatan, odnosi se na sve dobne skupine, a danas smo se našli kako bismo posvetili pažnju i brigu o zdravom načinu života kod djece predškolske dobi. Predstavit ćemo edukativni materijal “Živjeti zdravo u vrtiću” koji govori o usvajanju zdravih navika od najranije dobi s naglaskom na pet pravila koji su izuzetno važni za dječje zdravlje, a to su započet dan doručkom, svaki dan izaći van na igru s prijateljima, popiti nekoliko čaša vode dnevno, redovito spavati i jesti šarenu hranu punu vitamina, voća i povrća- rekla je Maja Lang Morović.

mr.sc. Irena Stipešević Rakamarić, dr.med. , spec. javnog zdravstva, je kazala kako županijski Zavod za javno zdravstvo već dugi niz godina njeguje suradnju s dječjim vrtićima.

– Sami smo osmislili aktivnosti iz programa Mali i zdravi, a tu se radi o devet zdravstveno-odgojnih priča, odnosno slikovnica koje smo dali na korištenje vrtićima još 2018. godine u on-line verziji. Također smo i pohodili mnoge vrtiće, održali radionice, a svrha je bila da se djeca upoznaju s zdravstvenim temama na jedan prihvatljiv i edukativan način. Što se tiče projekta CRADIAB PROTECT u kojem smo mi u partnerstvu s Varaždinskom županijom i Domom zdravlja Cilj projekta je aktivno promicanje zdravih navika i zdravlja te povećanje znanja i svijesti građana, s fokusom na područje Varaždinske županije o važnosti prevencije kroničnih nezaraznih bolesti – zaključila je Irena Stipešević Rakamarić.

Povezane vijesti

Ovi poznati lijekovi protiv gripe i prehlade mogu biti opasni za zdravlje

Ovi poznati lijekovi protiv gripe i prehlade mogu biti opasni za zdravlje

Zdravstveni radnici u Hrvatskoj dobili su pismo upozorenja o riziku od sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin. Nositelji odobrenja za lijekove…
Održana promocija monografije „150 godina kazališta u Varaždinu“

Održana promocija monografije „150 godina kazališta u Varaždinu“

Na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu  održana je promocija monografije “150 godina kazališta u Varaždinu”. Stručnjaci iz različitih područja obradili su respektabilan stvaralački period od otvorenja zgrade do…
DAN MIMOZA Petek: “Naše zdravlje je u našim rukama”

DAN MIMOZA Petek: “Naše zdravlje je u našim rukama”

Zamjenica župana Jasna Petek prisustvovala je centralnom obilježavanju Europskog tjedna prevencije raka maternice i Dana mimoza na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije,…