Ovih devet namirnica nikad ne biste trebali zamrzavati
- NASLOVNAZdrav život
- 7. ožujka 2023.
Zamrzavanje hrane je odličan način da smanjite količinu hrane koju bacate, no ponekad to može uništiti vaše namirnice.
U nastavku pročitajte kojih devet namirnica nikada ne biste trebali zamrzavati.
1. Mlijeko i vrhnje
Neće vam biti loše od smrznutog mlijeka, ali nakon odmrzavanja možete osjetiti grudice u mlijeku. Isti slučaj je i s vrhnjem. Dobra vijest je pak da smrznuto mlijeko i vrhnje možete koristiti tijekom kuhanja i pečenja, a u konačnom proizvodu neće se primijetiti da ste koristiti smrznute proizvode.
2. Meso i morski plodovi koji su već bili smrznuti
Ponovno zamrzavanje mesa i morskih plodova koji su veće jednom bili smrznuti neće imati nikakve posljedice po vaše zdravlje, ali ovdje je u pitanju tekstura hrane.
Voda se prilikom smrzavanja širi, što izaziva puknuća u staničnim zidovima i omekašava mišićna tkiva.
To nije uočljivo nakon jednog ciklusa zamrzavanja i odmrzavanja hrane, ali ponavljanje tog procesa svakako će ostaviti posljedica i meso bi moglo biti kašasto.
S druge strane, meso koje je bilo odmrznuto i stajalo je na sobnoj temperaturi dva sata ili više ne biste trebali ponovno zamrznuti zbog opasnosti od mikroba, piše Lifehacker.
3. Određene vrste voća i povrća
Neke vrste voća i povrća mogu biti posebno osjetljiva na proces zamrzavanja, osobito ako imaju velik udio vode. Primjerice, krastavci, tikvice, rajčice i celer mogli bi promijeniti strukturu pri zamrzavanju zbog velikog udjela vode.
4. Cjelovito, lisnato bilje
Lisnato bilje poput korijandera, bosiljka i peršina nije dobro zamrzavati samostalno. Umjesto toga, bolje je nasjeckati u sitno, pomiješati s uljem i staviti u plastične vrećice te onda zamrznuti kako biste sačuvali njihov okus.
5. Kiselo vrhnje i jogurt
Ovi mliječni proizvodi mogu postati zrnati kad se zamrznu, ali se i nakon toga mogu koristiti pri pečenju i kuhanju.
6. Majoneza
Smrzavanje majoneze može dovesti do toga da se razdovji u nekoliko sastojaka, a zapravo ćete samo dobiti masnu nakupinu koja je neupotrebljiva.
7. Pržena hrana
Zamrzavanje hrane koju ste sami isprižili omogućava da voda i ulje polako migriraju izvana, što znači da će vaša pržena piletina završiti vlažna – suprotno onome što bi pržena piletina trebala biti.
8. Jaja u ljusci
Ako zamrznete jaje u ljusci, voda u njemu će se proširiti i uzrokovati pucanje ljuske.
9. Konzervirana hrana
Konzervirana hrana ionako ima dug rok trajanja, a stavite li je u zamrzivač, dogodit će se isto što i s jajetom – voda u limenci će se proširiti što može uzrokovati pucanje limenke, a potencijalno se može javiti i hrđa.