Ovih devet namirnica nikad ne biste trebali zamrzavati

Ovih devet namirnica nikad ne biste trebali zamrzavati

Zamrzavanje hrane je odličan način da smanjite količinu hrane koju bacate, no ponekad to može uništiti vaše namirnice.

U nastavku pročitajte kojih devet namirnica nikada ne biste trebali zamrzavati.

1. Mlijeko i vrhnje

Neće vam biti loše od smrznutog mlijeka, ali nakon odmrzavanja možete osjetiti grudice u mlijeku. Isti slučaj je i s vrhnjem. Dobra vijest je pak da smrznuto mlijeko i vrhnje možete koristiti tijekom kuhanja i pečenja, a u konačnom proizvodu neće se primijetiti da ste koristiti smrznute proizvode.

2. Meso i morski plodovi koji su već bili smrznuti

Ponovno zamrzavanje mesa i morskih plodova koji su veće jednom bili smrznuti neće imati nikakve posljedice po vaše zdravlje, ali ovdje je u pitanju tekstura hrane.

Voda se prilikom smrzavanja širi, što izaziva puknuća u staničnim zidovima i omekašava mišićna tkiva.

To nije uočljivo nakon jednog ciklusa zamrzavanja i odmrzavanja hrane, ali ponavljanje tog procesa svakako će ostaviti posljedica i meso bi moglo biti kašasto.

S druge strane, meso koje je bilo odmrznuto i stajalo je na sobnoj temperaturi dva sata ili više ne biste trebali ponovno zamrznuti zbog opasnosti od mikroba, piše Lifehacker.

3. Određene vrste voća i povrća

Neke vrste voća i povrća mogu biti posebno osjetljiva na proces zamrzavanja, osobito ako imaju velik udio vode. Primjerice, krastavci, tikvice, rajčice i celer mogli bi promijeniti strukturu pri zamrzavanju zbog velikog udjela vode.

4. Cjelovito, lisnato bilje

Lisnato bilje poput korijandera, bosiljka i peršina nije dobro zamrzavati samostalno. Umjesto toga, bolje je nasjeckati u sitno, pomiješati s uljem i staviti u plastične vrećice te onda zamrznuti kako biste sačuvali njihov okus.

5. Kiselo vrhnje i jogurt

Ovi mliječni proizvodi mogu postati zrnati kad se zamrznu, ali se i nakon toga mogu koristiti pri pečenju i kuhanju.

6. Majoneza

Smrzavanje majoneze može dovesti do toga da se razdovji u nekoliko sastojaka, a zapravo ćete samo dobiti masnu nakupinu koja je neupotrebljiva.

7. Pržena hrana

Zamrzavanje hrane koju ste sami isprižili omogućava da voda i ulje polako migriraju izvana, što znači da će vaša pržena piletina završiti vlažna – suprotno onome što bi pržena piletina trebala biti.

8. Jaja u ljusci

Ako zamrznete jaje u ljusci, voda u njemu će se proširiti i uzrokovati pucanje ljuske.

9. Konzervirana hrana

Konzervirana hrana ionako ima dug rok trajanja, a stavite li je u zamrzivač, dogodit će se isto što i s jajetom – voda u limenci će se proširiti što može uzrokovati pucanje limenke, a potencijalno se može javiti i hrđa.

Povezane vijesti

VJEROVALI ILI NE Vatrogasci trebaju vašu pomoć!

VJEROVALI ILI NE Vatrogasci trebaju vašu pomoć!

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ pri vrhu je plasmana u okviru projekta „Jedna Kala, jedno hvala“. Međutim, naši vatrogasci su ti koji ovaj put itekako…
Nikada ne uključujte jedan uređaj na produžni kabel, možete lako izazvati požar

Nikada ne uključujte jedan uređaj na produžni kabel, možete lako izazvati požar

Vatrogasci savjetuju da se produžni kabel ne smije preopteretiti, što svi radimo. Kad su televizor, računalo i lampa uključeni, dodatno uključivanje klima uređaja, primjerice, može dovesti do požara u domu. Većina…
Pošta ponovno na meti prevaranata: “Ne otvarajte poveznicu iz poruke!”

Pošta ponovno na meti prevaranata: “Ne otvarajte poveznicu iz poruke!”

Putem SMS poruka širi se lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Iz Pošte upozoravaju da ne otvarate poveznicu iz poruke jer se time izlažete riziku od krađe…