Sedam znakova da vam nedostaje vitamina C

Sedam znakova da vam nedostaje vitamina C

Ako se u posljednje vrijeme osjećate slabo i malaksalo to bi mogao biti znak da ste u nedostatku vitamina C, prenosi N1

Upravo iz razloga jer vitamin C ima ključnu ulogu u proizvodnji tjelesne energije, neočekivani umor je jedan od prvih pokazatelja da je vrijeme da posegnete za brojnim namirnicama koje su bogate tim vitaminom.

Osim umora, provjerite i ostale simptome nedostatka vitamina C.

Česte upale

Vitamin C je poznat po svojstvima jačanja imuniteta. Ako imate učestale prehlade, to bi mogao znak da vam nedostaje vitamina C, piše indiatimes.com.

Sporo zacijeljivanje rana

Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena – protein ključan za zacijeljivanje rana. Ako ste primijetili da vam treba duže nego inače da vam zarastu porezotine i modrice, to bi mogao biti znak da vam nedostaje vitamina C.

Bol mišića i zglobova

Vitamin C ima ulogu i u održavanju zdravih vezivnih tkiva, uključujući zglobove i mišiće. Nedostatk ovog vitamina može dovesti do bolova i nelagode u tim područjima.

Suha i oštećena koža

Kao antioksidans, vitamin C pomaže zaštiti kožu od oksidativnog stresa. Ako vam je koža suha, oštećena i sklona modricama, to bi mogao biti znak da vam nedostaje vitamina C.

Natečeni i krvareći desni

Nedostatak vitamina C može dovesti do skorbuta, stanja koje karakteriziraju natečene desni koje krvare. Ako primjetite takve simptome moguće da se radi o nedostatku vitamina C, ali svakako posjetite stomatologa

Promjene raspoloženja i razdražljivost

Vitamin C je uključen u proizvodnju neurotransmitera poput serotonina, koji utječe na raspoloženje. Nedostatak serotonina može utjecati na promjene raspoloženja, razdražljivost pa čak i depresiju.

Kako povećati unos vitamina C

Uključite citruse, poput naranči, limuna i grejpa, u svoju prehranu i jedite šaroliko povrće poput paprike, kelja i peršina.

U dogovoru s liječnikom, razmotrite opciju unošenja vitamina C preko suplemenata.

Ilustracija: Limuni/ZG/Kodeks portal

Povezane vijesti

Asfaltirano sedam novih dionica cesta

Asfaltirano sedam novih dionica cesta

Uspješno su kraju privedeni radovi na modernizaciji sedam novih dionica nerazvrstanih cesta na području Grada Lepoglave. Riječ je dionicama lokalnih cesta planiranih za uređenje u 2023. godini, u okviru gradskog…
Osam iznenađujućih znakova da imate visok IQ

Osam iznenađujućih znakova da imate visok IQ

IQ testovi mjere nečije intelektualne sposobnosti i potencijal, poznat i kao nečiji “kvocijent inteligencije”. Umjesto testiranja naučenog znanja, ovi testovi mjere vaše mentalne sposobnosti procjenom apstraktnog razmišljanja, jezika, brzine obrade,…