Ovakav krumpir obavezno izbjegavajte jer može biti otrovan

Ovakav krumpir obavezno izbjegavajte jer može biti otrovan

Krumpir je namirnica koja se vrlo često nalazi na stolovima u našim kućanstvima. Međutim, jeste li ste znali da krumpir može biti otrovan, ako ga jedete kada pozeleni?

Krumpir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uvjetima može biti opasan za zdravlje. Sadrži otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a riječ je o solaninu. On je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru, piše Klixba.

Solanin ne samo da mijenja okus krumpira nego je i opasan za zdravlje. U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i proljev.

Važno je napomenuti da se toksin prirodno nalazi u svim krumpirima, ali kada njegova razina pređe 0,1 posto u krumpiru, tada mogu nastati ozbiljni problemi.

U svijetu postoji više od 4.000 vrsta autohtonog krumpira. Možete uživati i u kuhanju s raznim sortama, poput batata, plavog krumpira, japanskog ljubičastog batata ili čak crvenog krumpira.

Povezane vijesti

Sol vam nije potrebna: Dovoljna su samo tri začina za savršeno pečeni krumpir

Sol vam nije potrebna: Dovoljna su samo tri začina za savršeno pečeni krumpir

Ako pokušavte smanjiti količini soli koju konzumirate tijekom dana, ovaj recept za pečeni krumpir je odličan izbor. Dobićete fantastičan ukus pečenog krumpira čak i bez dodavanja soli. Samo ga začinite…
Kako da krumpir ostane svjež tjednima

Kako da krumpir ostane svjež tjednima

Krumoir je jedna od najčešćih namirnica u svakom kućanstvu, no mnogi griješe kada ga pohranjuju na kuhinjskim policama ili u ormarićima. Iako se zna da ga treba držati na tamnom…
Izbjegavajte ovo omiljeno povrće. Otkrivamo i zašto

Izbjegavajte ovo omiljeno povrće. Otkrivamo i zašto

Švedski znanstvenici dokazali su da se insekti, fungicidi i regulatori rasta biljaka mogu nakupiti u tijelima djece i odraslih. No, ako samo dva tjedna ne unosimo u organizam hranu zagađenu…