Četiri znakova koji pokazuju da jedete previše soli

Četiri znakova koji pokazuju da jedete previše soli

Kuhinjska sol, poznata i kao natrijev klorid, sadrži oko 40% natrija, esencijalne hranjive tvari. Ako se jede u malim količinama, natrij pomaže provođenju živčanih impulsa, kontrakciji i opuštanju mišića te u održavanju ravnoteže vode i minerala. Manjak soli može dovesti do grčeva u mišićima, mučnine, umora i vrtoglavice, piše Index Fit.

Međutim, konzumiranje više od 6 grama soli dnevno, što je otprilike jedna čajna žličica, može biti štetno za naše zdravlje. Visoki unos soli remeti prirodnu ravnotežu natrija u tijelu, a to može rezultirati visokim krvnim tlakom. Hipertenzija je stanje u kojem krvni tlak ostaje povišen tijekom vremena, što može povećati rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava.

Osim ako pažljivo ne čitate prehrambene vrijednosti navedene na pakiranjima hrane koju konzumirate, može biti problematično dokučiti koliko soli pojedete dnevno. Ako sumnjate da unosite previše soli, ovo su četiri znakova koji na to ukazuju:

Glavobolja

Dehidracija uzrokovana prekomjernim unosom soli može dovesti do jakih glavobolja. Ove glavobolje obično su bolne i pružaju osjećaj pulsiranja. Javljaju se sat ili dva nakon jela, kako razina natrija u tijelu raste. Možete ih se riješiti pijenjem vode.

Otečene ruke i noge

Oticanje prstiju, zapešća, gležnjeva ili stopala može biti odgođena reakcija na skok natrija u tijelu. Naime, kada konzumiramo previše soli, tijelo zadržava višak natrija i povećava količinu tekućine izvan stanica. To uzrokuje smanjenu funkciju bubrega i povećava krvni tlak.

Visoki krvni tlak

Sol je najčešći krivac za visoki krvni tlak. Unutar samo 30 minuta, konzumiranje viška soli imat će tjelesnu reakciju na krvne žile. Visoki krvni tlak ili hipertenzija može povećati rizik od ozbiljnih problema kao što su srčani i moždani udar, ako se ne liječi.

Učestalo mokrenje

Pretjerana žeđ čest je odgovor na jedenje slane hrane i prirodno dovodi do povećanja potrošnje tekućine, uzrokujući prekomjerno mokrenje. Slanjem signala da trebate puno tekućine, tijelo nastoji ukloniti višak nakupljene soli.

Povezane vijesti

Ova tri horoskopska znaka najbolje kuhaju

Ova tri horoskopska znaka najbolje kuhaju

Kuhanje je vještina koju gotovo svatko može savladati. No, ne kuhamo svi jednako dobro. Dok neki savladaju osnove i drže se nekoliko jednostavnih jela, drugi u kuhinji postanu pravi masterchefovi,…
Četiri godine maltretirala 25 godina starijeg muža. U petak je “poludjela”

Četiri godine maltretirala 25 godina starijeg muža. U petak je “poludjela”

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo prvo ispitivanje uhićene hrvatske državljanke (1996.) zbog osnovane sumnje da je počinila kaznena djela nasilja u obitelji i prijetnje. Postoji osnovana sumnja da je…
Decanter – u četiri godine 129 medalja

Decanter – u četiri godine 129 medalja

Najprestižnije svjetsko natjecanje – 20. Decanter World Wine Awards 2023. u Londonu i ovog je puta donijelo potvrdu vrhunske kvalitete vinara iz Varaždinske županije, koji su u izuzetno velikoj konkurenciji…