Osobe s ovom bolesti mogu se predozirati – lubenicom: Ovo su najčešći simptomi

Osobe s ovom bolesti mogu se predozirati – lubenicom: Ovo su najčešći simptomi

Lubenica mnogima predstavlja znak da sasvim sigurno ulazimo u ljeto i uživaju u njoj kad god mogu, drugi, pak, nisu tako sretni pa i najmanji komadić lubenice za njih može biti koban.

Riječ je o osobama s kroničnom bolesti bubrega.

Nova studija donosi slučaj tri pacijenta s ovom bolešću koji su se nakon jedenja prevelike količine lubenice teško razboljeli. Zašto im je na kraju trebala liječnička pomoć?

Odgovor leži u tome da se lubenica ne sastoji samo od vode, piše IFL Science. Ovo sočno voće prepuno je vitamina i minerala, od kojih je najdominantniji kalij. Jedan komad lubenice (otprilike 286 grama) sadrži 320 miligrama kalija, što je oko 12 posto preporučenog dnevnog unosa za žene i oko 9 posto za muškarce.

Za prosječnu zdravu osobu lubenica je stoga obilan (i ukusan) izvor kalija. Zašto je kalij važan? Koriste ga naši živci za pomoć u prijenosu signala, uključujući one koji uzrokuju kontrakciju mišića, u održavanju normalne razine tekućine izvan naših stanica i u održavanju krvnog tlaka pod kontrolom.

U normalnim okolnostima, višak kalija koji se ne koristi u tim procesima uklanjaju bubrezi i izlazi s urinom. Međutim, za osobe s kroničnom bubrežnom bolesti, bubrezi nisu baš tako učinkoviti u filtriranju kalija.

To je značilo da je za tri pacijenta u studiji jedenje previše lubenice bogate kalijem rezultiralo razvojem teške hiperkalijemije, stanja u kojem ima previše kalija u krvi.

Pacijenti su imali između 6,6 i 7,4 milimola po litri kalija u krvi – normalni raspon je između 3,5 i 5,0 mmol/L. Sva tri pacijenta su konzumirala velike količine lubenice – bilo voća ili u obliku soka – svaki dan tijekom tri tjedna do dva mjeseca.

Iako su pacijente pregledali zdravstveni djelatnici, hiperkalijemija ne rezultira uvijek očitim simptomima, kao što je bio slučaj s jednim od tri pacijenta. Međutim, može imati i neke prilično ozbiljne posljedice. Druga dva pacijenta su, na primjer, imala problema sa srcem koji su se pripisivali višku kalija; Jedan je imao sporiji otkucaj srca od normalnog, a drugi je primio elektrošok od implantata defibrilatora dizajniranog za vraćanje pravilnog srčanog ritma.

Ostali simptomi mogu uključivati slabost mišića, trnce, mučninu, a u iznenadnim ili teškim slučajevima, otežano disanje i bol u prsima.

Srećom, iako može biti ozbiljna, hiperkalijemija se može liječiti. U slučaju pacijenata iz studije, njihova trenutna terapija uključivala je lijekove, ali je također preporučeno da svi smanje unos lubenice. Praćenje nekoliko mjeseci kasnije otkrilo je da su svi to učinili i da im se razina kalija vratila na normalu.

Autori studije se nadaju da će podići svijest o malo poznatim opasnostima konzumiranja previše lubenice za osobe s KBB-om.

“Lubenica je popularno ljetno voće i iako su banane, krumpir i rajčice poznati po tome što uzrokuju hiperkalemiju, rizik od hiperkalemije nakon pretjeranog konzumiranja lubenice često se zanemaruje”, pišu.

“Prepoznavanje uzroka hiperkalemije ključno je u liječenju i prevenciji budućih epizoda.”

Ilustracija: Kodeks portal

Povezane vijesti

Od ponedjeljka se u Ivancu zatvara vrlo važna cesta

Od ponedjeljka se u Ivancu zatvara vrlo važna cesta

Ivkom vode Ivanec d.o.o. obavještavaju građane da će zbog izvođenja radova na projektu Aglomeracije od ponedjeljka, 20. svibnja, za promet biti zatvorena županijska cesta ŽC 2085  od semafora u Ivancu…
Potpisivanje ugovora: „Ovo su rekordna izdvajanja Varaždinske županije za udruge civilnog društva“

Potpisivanje ugovora: „Ovo su rekordna izdvajanja Varaždinske županije za udruge civilnog društva“

Besplatne radionice za sve koji pružaju palijativnu skrb najteže oboljelim sugrađanima, promocija lokalno proizvedene hrane te proizvoda i usluga OPG-ova, omogućavanje  sportskih aktivnosti osobama s invaliditetom te poticanje mladih da…
Kandidati s SDP-ove liste za Europski parlament u posjetu Varaždinskoj županiji

Kandidati s SDP-ove liste za Europski parlament u posjetu Varaždinskoj županiji

Kandidatkinje i kandidati s koalicijske liste za Europski parlament predvođeni Biljanom Borzan, nositeljicom liste, posjetili su Varaždinsku županiju. U jutarnjim satima posjetili su Petrijanec i Maruševec, a u popodnevnim satima…