EKSKLUZIVNO Zastupnica Jasenka Auguštan Pentek (SDP): “Ponavljaju laži o meni misleći da će me slomiti jer sam emotivna…”

EKSKLUZIVNO Zastupnica Jasenka Auguštan Pentek (SDP): “Ponavljaju laži o meni misleći da će me slomiti jer sam emotivna…”

Nova saborska zastupnica SDP – a i dugogodišnja gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek (SDP) zadnjih se tjedana naša na udaru jednog portala koji joj spotiče što je ostvarila pravo na stan u Zagrebu. Auguštan Pentek na to zakonski ima pravo jer joj je zlatarski dom udaljeniji od 50 kilometara, a Sabor joj je priznao 66 kilometara. No, ova “afera” se reciklira iz tjedna u tjedan. Prije nego što napišem što mi je sve zastupnica rekla, moram malo privatizirati javni prostor.

Jasenku Auguštan Pentek znam skoro dva desetljeća, još za vrijeme dok je bila tajnica Srednje škole u Zlataru i predsjednica Biciklističkog klupa Lastavica. Njezina energija oduvijek je bila zarazna i mnogi su tad u šali govorili da bi bila dobra gradonačelnica. Zavidna politička karijera započinje joj 2013. kad kao nezavisna kandidatkinja postaje zamjenica tadašnjeg gradonačenika Zlatara Stanka Majdaka. Za dvije godine taj je uspješan dvojac potvrdio mandat, izvukao grad iz višemilijunskih dugova, a od 2017. je na čelu grada na sjeverositoku Zagorja.

U međuvremenu Jasenka Auguštan Pentek postala je vrsna političarka koja suvereno upravlja Zlatarom i pobjeđuje u prvom krugu izbora sa preko 70 posto glasova. Ima peti najbolji rezultat u Hrvatskoj i najbolji rezultat od svih kolegica gradonačelnica u Hrvatskoj, Iza nje nema repova ni afera. Nikakvih. Zašto je onda žrtva svojevrsnog linča, zanimalo nas je.

“Mnogi znaju da sam emotivna i zato me pokušavaju slomiti ponavljajući neistinite i neprovjerene podatke kako bi javnost stekla krivu sliku o meni. No, prevarili su se. Istina je na mojoj strani i neće me pokolebati”, otvorena je zastupnica. Kaže da se odrekla putnih troškova i naknade za odvojeni život na koje ima pravo, o čemu se ne piše, i odlučila je iskoristiti pravo na dužnosnički stan.

Zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 km od Zagreba imaju pravo na korištenje smještaja u stanovima za službene potrebe te u unajmljenim garsonijerama i jednosobnim stanovima. Tako stoji u Odluci o smještaju zastupnika Hrvatskog sabora. Zato su dosad imali pravo na 2.500 kuna mjesečno za stanarinu i 500 kuna za režije. Od prošlog mjeseca naknada za smještaj povećana je na 650 eura.

“Nisam ja sama sebi odredila da imam pravo na naknadu za smještaj već nadležne saborske službe. Oni koriste HAH – ovu kartu prema kojoj je udaljenost od moje adrese do Markova trga 66 km. Ako građani misle da treba ukinuti to pravo, neka se ukine. Ali neka se onda ukine svima”, rezolutna je Auguštan Pentek.

“Uguglali” smo udaljenost Zlatar i Zagreba i ona iznosi 63 kilometara cestom. Naravno ako idete helikopterom, ona je znatno manja: 32 km. Zastupnici predbacuju i noćenja u hotelu za vrijeme dok nije pronašla odgovarajući stan. Provjerili smo da više zastupnika i danas boravi u hotelima jer nisu pronašli stan. O njima se šuti. Iz koreknosti, Auguštan Pentek o tome ne želi govoriti niti spominjati ičija imena kao alibi.

“Izmišlja se afera koje nema. Uspoređuje me se s bolesnicima i da je njihova udaljenost kraća. Obećajem da ću se u saboru boriti da se ta nepravda ispravi i da im se prizna stvarna udaljenost i troškovi. Ne znam koji su motivi da me se napada i recikliraju stare vijesti”, rekla je zastupnica i gradonačelnica Auguštan Pentek.

Uzgred rečeno, Auguštan Pentek podigla je dvoje djece, danas već odraslih ljudi i uz najodgovorniju majčinsku, obavlja još dvije vrlo važne funkcije: saborsku ( potpredsjednica je saborskog Odbora za prostorno uređenje graditeljstvo) i gradonačelničku.

Zašto onda ona jedina koja živi dalje od 50 kilometara ne bi imala pravo prespavati u našoj metropoli nakon sjednica koje ponekad traju i duboku u noć, trebali bi odgovoriti dežurni dušebrižnici.

Foto: Privatna arhiva/Instagram

Povezane vijesti

Potpisan ugovor o gradnji prometnice uz budući trgovački centar u Prelogu

Potpisan ugovor o gradnji prometnice uz budući trgovački centar u Prelogu

U prostorima Uprave Grada Preloga, potpisan je Ugovor o javnoj nabavi radova na izgradnji prometnice s pješačko biciklističkom stazom, oborinskom odvodnjom i priključkom na DC20.  Radi se o ulasku u…
Potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije za Dom zdravlja i ljekarnu u Ljubešćici

Potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije za Dom zdravlja i ljekarnu u Ljubešćici

Nakon što je krajem prošle godine potpisan Sporazum o provedbi projekta „Dom zdravlja i Ljekarna Ljubešćica“, sklapanjem Ugovora za izradu projektne dokumentacije učinjen je novi korak u realizaciji ove investicije.…
Albanka (29) puštena na slobodu. Tereti se da je skrivila prometnu u kojoj su poginuli sestra i brat

Albanka (29) puštena na slobodu. Tereti se da je skrivila prometnu u kojoj su poginuli sestra i brat

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv okrivljene državljanke Republike Albanije (1995.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv sigurnosti prometa odnosno izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu sa smrtnom…