Dolazi dosad najizdašniji natječaj za sufinanciranje električnih automobila, evo koliko će iznositi poticaji

Dolazi dosad najizdašniji natječaj za sufinanciranje električnih automobila, evo koliko će iznositi poticaji

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovu je godinu za građane osigurao 15 milijuna eura za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila, što je do sada najveći planirani budžet za ovu namjenu, a javni poziv za građane očekuje se do kraja prvoga kvartala, prenosi Hina.

“Za deset dana Fond će objaviti javni poziv za iskaz interesa za distributere motornih vozila. Nakon što svi zainteresirani distributeri dostave raspoložive marke i modele energetski učinkovitih vozila objavit će javni poziv za građane, što bi trebalo biti do kraja prvog kvartala”, doznaje Hina u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Građani će moći dobiti do 40 posto sredstava za osobna električna i plug-in vozila te motocikle i skutere.

Visinu poticaja u Fondu su neznatno korigirali, no u osnovi je ona na razini kako je to bilo i prethodnih godina – do 9000 eura za električne automobile, do 5000 eura za plug-in vozila i do 2500 eura za motocikle i skutere.

Ono što je novina u odnosu na prije je da su, sukladno analizama koje su napravili, ograničili cjenovnu kategoriju automobila koje će sufinancirati na iznos do 50.000 eura.

Iz Fonda kažu kako očekuju veliki interes građana. Osigurali su dovoljno sredstava tako da bi novca trebalo biti dovoljno za sve zainteresirane. Procijene li da će biti potrebno, u skladu s mogućnostima, planiraju osigurati i dodatna sredstva.

Uz rekordnih 15 milijuna eura koji će biti na raspolaganju samo za građane, u drugom valu poticaja u Fondu planiraju osigurati i dodatna sredstva za gospodarske subjekte.

U suradnji sa svim resornim ministarstvima ističu kako sustavno rade na poticanju mjera dekarbonizacije prometnog sektora, a moguće je da će za tu namjenu za gospodarske subjekte na raspolaganju imati i sredstva iz EU fondova.

Uz to, potiču i razvoj infrastrukture pa su, osim namjenskog javnog poziva za punionice koji su imali prošle godine, i u sklopu javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća dali mogućnost građanima koji će postaviti fotonaponsku elektranu da dobiju sredstva u iznosu od 1000 eura i za kućne punionice za električna vozila.

Cilj im je, kako ističu, sustavno i paralelno poticati mjere e-mobilnosti koji će doprinositi dekarbonizaciji cestovnog prometa, a u posljednjih par godina uz pomoć subvencija Fonda kupljeno je oko 3000 vozila.

Povezane vijesti

Palio travu, zapalio električni stup

Palio travu, zapalio električni stup

U srijedu je u mjestu Ljubelj Kalnički, na svojoj livadi, 33-godišnjak je zapalio suhu travu i nisko raslinje da bi se uslijed djelovanja vjetra vatra proširila i na susjednu zapuštenu…
PRŠI Lepoglava prijavljena na natječaj za financiranje širokopojasnog interneta

PRŠI Lepoglava prijavljena na natječaj za financiranje širokopojasnog interneta

Prijavom tvrtke Optix Infrastructure d.o.o. za Plan razvoja širokopojasne infrastrukture Lepoglava, koji uključuje područje Grada Lepoglave s partnerima – općinama Bednja, Vinica, Cestica, Klenovnik i Donja Voća, napravljen je značajan…
Renault najavio novi električni Twingo. Znamo i cijenu

Renault najavio novi električni Twingo. Znamo i cijenu

Renault je najavio da će uskoro na tržište plasirati novi električni Twingo po cijeni do 20.000 eura, bez subvencija, čime se pridružio drugom francuskom proizvođaču, Citroënu, u utrci za tržište…