Proglašeni šampioni na izložbi mladih vina u Ludbregu

Proglašeni šampioni na izložbi mladih vina u Ludbregu

Šampioni 31. međunarodne izložbe mladih vina u Ludbregu su Stjepan Vučemilović iz Zadra koji je za svoj Merlot osvojio 91 bod i Miroslav Matijašec iz Sigeca Ludbreškog s Rajnskim rizlingom koji je osvojio 88 bodova. Među 440 uzoraka, zaprimljenih iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske najvišim priznanjem „Zlatni trsek“ okitilo se ukupno 107 vina. „Srebrni trsek“ dobilo je 209 uzoraka vina, a „Brončani trsek“ 68 uzoraka vina. Ove godine dodijeljena je i posebna nagrada „Branko Kežman“ za najbolje ocijenjeno vino člana Udruge vinogradara Trsek kao uspomena na preminulog dugogodišnjeg predsjednika spomenute udruge. Nagradu je dobio Mladen Matijašec.

Najveću izložbu mladih vina u Hrvatskoj organizirala je Udruga vinograda „Trsek“ Ludbreg, dok su pokrovitelji izložbe već tradicionalno bili Varaždinska županija i Grad Ludbreg. Svečanom otvorenju same izložbe kojoj su nazočili i mnogi vinogradari te članovi Udruge vinogradara Trsek  uz domaćina, predsjednika „Trseka“ Krešimira Horvata, nazočili su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat,  predsjednik Gradskog vijeća Ludbrega Darko Jagić, načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu zaštitu okoliša Varaždinske županije  dr.sc. Dragutin Vincek, županijski vijećnici Brankica Kovaček i Nino Ivanuša, gradski vijećnici Grada Ludbrega  kao i predstavnici Vinskog instituta iz Pečuha,  te predstavnici mnogih vinarskih udruga.

Na početku je sve nazočne pozdravio predsjednik udruge „Trsek“ Krešimir Horvat.

– Moramo biti zadovoljni kvalitetom vina, ove godine imamo 107 zlata i to nas veseli. To je dokaz kako je kvaliteta vina zaista dobra. Izložba svake godine privlači sve više izlagača ,ali i posjetitelja i mislim da kao udruga radimo dobre i korisne stvari za promociju vinarstva ove naše Ludbreške regije, ali i šire –rekao je Horvat istaknuvši izvrsnu suradnju s ostalim vinarskim udrugama diljem  Hrvatske.

 Predsjednik Ocjenjivačke komisije Marijan Čižmešija koji je izvršio sistematizaciju i razvrstavanje uzoraka i na čijem je temelju obavljeno šifriranje vina naglasio je kako se ocjenjivanje održavalo tri dana, a provele su ga tri komisije sa po pet degustatora.

Ocjenjivanje je provedeno metodom 100 bodova i konačnom ocjenom medijana, a sve u skladu s međunarodnim standardima i preporukama. Činjenica je da kvaliteta ludbreških vina raste što je dokaz kako  vinogradari slušaju struku i savjete. Ove godine je bilo preko 70% nagrada u kategoriji srebrnih i zlatnih odličja– rekao je Čižmešija.  

Čestitke su  organizatorima uputili i generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat, načelnik Općine Martijanec Branim Nađ  te gradonačelnik  Grada Ludbrega Dubravko Bilić koji je pritom naznačio kako je ova manifestacija prepoznatljivi brend Grada Ludbrega, ali i cijele Ludbreške regije.

Otvorivši izložbu župan Anđelko Stričak je rekao kako je ova izložba mladih vina najveća takva izložba u Hrvatskoj.

– Izložba je međunarodnog karaktera, s obzirom da imamo vina iz Slovenije i Mađarske. Kada govorimo o poljoprivrednim proizvodima iz Varaždinske županije, bez obzira da li se radi o vinu, bučinom ulju, medu ili  siru, govorimo o proizvodima vrhunske kvalitete. To je dokaz kako naši OPG-ovci ulažu puno truda u ono što rade jer žele biti najbolji. Zato i osvajaju mnogobrojne medalje na domaćim i međunarodnim izložbama. Stoga čestitam svima koji su dali svoje vino na ocjenjivanje, a poglavito onima koji su osvojili medaljeKoristim priliku da pohvalim organizaciju izložbe i siguran sam kako će biti još mnogo takvih izložbi u organizaciji udruge „Trsek“– poručio je župan Stričak.

Povezane vijesti

OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFA JADRANA LAZIĆA: Kozmopolitski šarm u Varaždinu

OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFA JADRANA LAZIĆA: Kozmopolitski šarm u Varaždinu

Zvjezdana prašina“ naziv je izložbe fotografija svjetski poznatog fotografa Jadrana Lazića koju je u srijedu, u Galeriji umjetnina Gradskog muzeja varaždin otvorio dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina. Ravnatelj…
Hana Kontrec predsjednica Savjeta mladih Varaždina

Hana Kontrec predsjednica Savjeta mladih Varaždina

U Gradskoj vijećnici održana je konstituirajuća sjednica Savjeta mladih Grada Varaždina. Sjednici je do izbora predsjednice Savjeta mladih predsjedavao predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki. Za predsjednicu Savjeta mladih…
U Varaždinu otvorena Međunarodna izložba pasa CACIB

U Varaždinu otvorena Međunarodna izložba pasa CACIB

Na prostorima Kinološkog društva u Varaždinu, na poligonu uz Dravsku šumu preko kanala HE Varaždin, Neven Bosilj otvorio je veliku Međunarodnu izložbu pasa CACIB. U pratnji predsjednika Kinološkog društva Aleksandra…