Dioničarima Zabe rekordna dividenda, državi ide 9,4 milijuna eura

Dioničarima Zabe rekordna dividenda, državi ide 9,4 milijuna eura

Zagrebačka banka obično među prvima izlazi s godišnjim poslovnim rezultatima. Prema izvješćima za 2022. objavljenim u petak, banka je ostvarila 1,79 milijardi kuna neto dobiti ili 10-ak posto manje nego 2021. s iskazane dvije milijarde kuna.

Iz Zabe su već najavili i će se za glavnu skupštinu početkom travnja predložiti dvostruko veću dividendu nego lani. Isplatit će se čak 1,69 eura po dionici (0,74 iz lanjske dobiti i 0,95 eura iz prijašnjih godina), dok je lani dioničarima isplaćeno 6,25 kuna, tj. 0,83 eura.

To znači da će se ukupno za dividende izdvojiti više od 541 milijun eura (4,08 milijarde kuna), što je najveća isplata ikad, s tim da je predviđena u dva dijela. Ona iz lanjske dobiti isplatit će se u svibnju, a ostatak u listopadu.
Glavnina, više od 520 milijuna eura, otići će UniCreditu koji drži 96,2 posto dionica, a preostalih 20-ak milijuna eura rasporedit će se ostalim dioničarima među kojima najveće pozicije drže mirovinski fondovi te bivši članovi Uprave.

No, osim isplate rekordne dividende, izvješće Zabe ovaj je put zanimljivo i u svjetlu poreza na izvanrednu dobit. Hrvatska narodna banka (HNB) u petak je procijenila da bi slijedom bruto zarada financijska obveza banaka na ime redovnog poreza na dobit mogla biti nešto veća od 150 milijuna eura, a po osnovi tog jednokratnog nameta dodatnih 25 milijuna eura.

No, namet će obuhvatiti samo manji broj od ukupno osam većih banaka koje udovoljavaju kriteriju visine prihoda (više od 300 milijuna kuna). Kako navode u HNB-u, banke su lani ostvarile bruto dobit približno na razini prethodne godine.

U prva tri kvartala, doduše, ona je bila oko 25 posto veća (pet naspram četiri milijarde kuna), ali u zadnjem kvartalu je ispala manja, što se dijelom zacijelom može objasniti i Vladinom odlukom o tom ekstra porezu. Ukratko, za one s prihodima iznad 300 milijuna kuna, kojima je lanjska bruto zarada bila 20 posto veća od prethodnog četverogodišnjeg prosjeka, jednokratno se obračunava porez od 33 posto.

Najveća banka očito je među obveznicima tog poreza, iako je i kod nje zadnji kvartal ispao osjetno slabiji. Na gotovo 170 milijuna kuna manju dobit prije oporezivanja u 2022. (2,12 prema 2,29 milijardi kuna u prethodnoj godini) stavka poreza na dobit veća je za 50-ak milijuna kuna (331 prema 282 milijuna).

Prema grubim izračunima, Zabin prosjek bruto zarada 2018.-2021. bio je nešto manji od 1,6 milijardi kuna. Proizlazi da joj je osnovica za obračun dodatnog poreza višak bruto zarade povrh 1,9 milijardi. To konkretno znači da je “ekstra” oporezivanju podložno oko 215 milijuna kuna, pa “ceh” na ime tog poreza ispada 70-ak milijuna kuna ili oko 9,4 milijuna eura.

Povezane vijesti

Za lepoglavske programe u kulturi preko 10 tisuća eura

Za lepoglavske programe u kulturi preko 10 tisuća eura

U sklopu Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi, Varaždinska županija dodijelila je preko 206 tisuća eura za 67 programa i projekata. Dio tih sredstava otišao je i u…
Za 67 programa u kulturi Varaždinska županija izdvojila 206.330 eura

Za 67 programa u kulturi Varaždinska županija izdvojila 206.330 eura

Čuvanje višestoljetne tradicije knjižnice Franjevačkog samostana u Varaždinu, Arheološka istraživanja u Varaždinskoj županiji, Kukuljevići dani u Varaždinskim Toplicama, Lepoglavska čipka, Ježekovi dječji folklorni susreti, samo su dio od ukupno 67…
Luči Zagorja županijskih 13.500 eura

Luči Zagorja županijskih 13.500 eura

Župan Željko Kolar i direktor društva ZAG-VET Mladen Jemeršić potpisali su ugovore o županijskom financiranju rada Skloništa za životinje Luč Zagorja. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 13.500 eura, od čega…