Za sufinanciranje turističkih projekata Varaždinska županija osigurala 172.540 eura

Za sufinanciranje turističkih projekata Varaždinska županija osigurala 172.540 eura

Varaždinska županija i ove godine nastavlja sa sufinanciranjem turističkih projekata s ciljem poticanja otvaranja novih smještajnih objekata, podizanja kvalitete postojećih i pokretanja novih turističkih sadržaja i atrakcija. Putem Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u turizmu, koji je objavljen na službenim mrežnim stranicama, Varaždinska županija ove godine osigurat će 172.540 eura. O detaljima Javnog poziva na konferenciji za medije govorili su zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško, te vlasnik seoskog turizma „Grešna pilnica“ Izidor Gladović, ujedno i korisnik dosadašnjih javnih poziva, a konferenciji je prisustvovao i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec naglasila je kako su dobri  rezultati  plod jedne sinergije i partnerstva.

– Iza nas je inače rekordna godina s više od 206 tisuća noćenja i 89.000 dolazaka gostiju u našu županiju što samo potvrđuje našu želju i namjeru da Varaždinsku županiju i nadalje razvijamo  kao održivu, pametnu i sigurnu turističku destinaciju. Vrhunska eno i gastro ponuda, bogata prirodna i kulturna baština sigurno doprinose prepoznatljivosti naše županije, a kontinuirano podizanje standarda i rad na kvaliteti ponude te konstantno ulaganje u infrastrukturu i sam sadržaj je iznimno važno. Upravo kroz ovaj Javni poziv potičemo daljnji razvoj turizma,  odnosno želimo unaprijediti  postojeću turističku infrastrukturu i potaknuti novu – istaknula je zamjenica Zagorec naglasivši kako je u odnosu na 2021. godinu otvoreno još 50-tak novih smještajnih objekata, 11 novih kuća za odmor s pričom te 39 kuća za odmor s više od 300 novih ležaja.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen pojasnio je kako se županijske potpore dodjeljuju kroz četiri mjere, a Varaždinska županija će sufinancirati do maksimalno 50 posto ukupnih prihvatljivih troškova. Prva mjera odnosi se na već postojeće iznajmljivače, koji imaju rješenje o kategorizaciji objekata. Druga mjera tiče se fizičkih i pravnih osoba koje svoju registriranu poljoprivrednu djelatnost nadopunjuju turističkim djelatnostima poput kušaonica, agro turizma, izletišta.  Treća mjera također je namijenjena fizičkim i pravnim osobama i to onima koji su svoju registriranu turističku djelatnost obogatili dodatnim razvojem interaktivnih vizualnih ili umjetničkih atrakcija. Četvrta mjera namijenjena je početnicima, odnosno fizičkim i pravnim osobama koje tek stvaraju uvjete za početak obavljanja turističke djelatnosti, a javljaju se s ciljem registracije novih smještajnih kapaciteta.

– Kao i prošle godine, prihvatljivi troškovi su manji građevinski i zemljani radovi, ulaganje u cikloturističku ponudu i druge rekreativne sadržaje, uređenje i opremanje interijera objekta, ulaganje u bazene, saune, hidromasažne bazene, promociju, trošak restauracije i obnove autohtonih objekata ili namještaja, trošak izgradnje ekološkog dječjeg igrališta, ulaganja u obnovljive izvore energije, uvođenja centralnog grijanja, trošak hortikulturnog uređenja okoliša, uređenja kupaonica i sanitarnog bloka te opremanja pješačke ili poučne staze na vlastitom imanju – objasnio je Majhen.

Načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško istaknuo je kako u Klenovnik pretežno dolaze domaći gosti, ali i strani, posebice iz zemalja članica Europske unije, a cilj Općine je u narednom razdoblju ponuditi što više sadržaja.

– Naša općina bogata je kulturnom baštinom. Imamo kapelu sv. Wolfganga sagrađenu 1508. godine, naš najveći dvorac u Republici Hrvatskoj je sagrađen u Klenovniku 1616. godine, a tu je i Marijin put te nekoliko spilja od kojih je najpoznatija Mačkova pećina – rekao je Blaško dodavši kako se jedna mještanka na području Općine već 80 godina bavi licitarstvom koje je zaštitio i UNESCO.

Izidor Gladović istaknuo je kako se na svom seoskom imanju kroz promoviranje starinskih jela, običaja i etnologije preko svog muzeja trude ljudima približiti ono što je nekada bilo u njihovom kraju.

– Što se ovog programa pomoći tiče, on je zaista dobro došlo i poticaj je za sve nas.  Tri puta sam bio korisnik programa. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima, izgradili smo saunu, napravili smo ekološko dječje igralište, a posljednje što smo dobili bilo je sufinanciranje u energetski obnovljive izvore. Javljat ćemo se i dalje jer smatram da je svaki euro dobrodošao. Ne samo zato što su to novci, nego se tu vidi i briga naše županije kao i briga naše turističke zajednice da ipak i mi nešto značimo u toj priči te nam na taj način pomažu – zaključio je Gladović.

Povezane vijesti

WRC Croatia Rally 2024. u travnju i u Zagorju

WRC Croatia Rally 2024. u travnju i u Zagorju

Croatia Rally četvrta je utrka Svjetskog prvenstva u rallyju (WRC) u sezoni 2024. Najbolji vozači svijeta, njihovi timovi i automobili koji predstavljaju vrhunac tehnologije po četvrti će puta stići u…
DRAMA U ZAGORJU Danijel sinu bivše ljubavnice prijetio da će ga zaklati

DRAMA U ZAGORJU Danijel sinu bivše ljubavnice prijetio da će ga zaklati

Danijel (41) je tog popodneva prošle godine u svibnju došao do obiteljske kuće nedaleko Zaboka. Tamo živi Josip, sin žene s kojom je nekad bio u vanbračnoj vezi. Došao je…
Za potpore u turizmu preko 170 tisuća eura

Za potpore u turizmu preko 170 tisuća eura

Varaždinska županija je danas objavila Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu u 2024. godini s ciljem unapređenja i razvoja turizma. U proračunu je osigurano ukupno 172.540 eura, a…