Ovo su opasne biljke koje mogu izazvati trovanje, a nalaze se svuda oko nas

Ovo su opasne biljke koje mogu izazvati trovanje, a nalaze se svuda oko nas

Svake godine u proljeće kada sve procvjeta, nerijetko se dogodi da neiskusni berači, skupljajući bilje iz prirode, zamijene ljekovite ili čak jestive vrste otrovnim. Također, u prirodi i vrtovima često možemo naići na biljke čiji plodovi i cvjetovi bojom i oblikom privlače pažnju. Dodatan problem je što su neke biljke, čiji se jedni dijelovi skupljaju za jelo, zapravo otrovne i u drugim dijelovima sadrže otrovne tvari koje mogu izazvati ozbiljne probleme.

Nemaju sve otrovne biljke podjednak stupanj toksičnosti. On, prije svega, ovisi od vrste i intenziteta aktivnih supstancija biljke (doza čini otrov). Prisustvo otrovnih tvari nije ujednačeno u cijeloj biljci – one su obično lokalizirane u određenim dijelovima biljke (listu, plodu, korijenu), dok ih u ostalim nema. Primjerice, drvo tise je cijelo otrovno, dok kod bagrema ima toksičnih supstancija u cijeloj biljci osim u cvijetu, piše Net.hr.

Simptomi trovanja

Najranjivija u pogledu trovanja biljkama su djeca i kućni ljubimci zbog svoje radoznalosti. Biljke koje sadrže kemijske supstancije (tzv. alkaloide), ako se unesu u organizam, dovode do alergijskih reakcija, bolova u trbuhu, povraćanja, proljeva i ozbiljnih problema sa srcem i disanjem. Nastale reakcije mogu biti slabijeg ili jačeg intenziteta, ovisno od puta unošenja i količine biljke koju je osoba unijela u organizam. Mogu se unijeti gutanjem, udisanjem ili preko kože, direktnim kontaktom s biljkom.

Oleander

Oleander se zbog ljepote svojih cvjetova često može vidjeti u mnogim vrtovima i na terasama, osobito na Jadranu. Međutim, ova biljka je izuzetno otrovna i može izazvati veoma teška trovanja. Sadrži toksine koji izazivaju poremećaje u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Otrovni su mu korijen i listovi. Gutanje samo jednog lista može biti smrtonosno!

Fikus

Kod fikusa je otrovan list i on može izazvati iritaciju na koži, peckanje i svrbež. Ako se proguta dio lista fikusa može nastati peckanje u grlu i otežano disanje.

Rododendron

Rododendron sa svojim cvjetovima bijele, plave ili crvene boje je izuzetno privlačan, osobito djeci. Međutim, kod ove biljke svaki je dio otrovan, osobito listovi. U slučaju trovanja javit će se peckanje u grlu, mučnina i bolovi/grčevi u trbuhu.

Đurđica

Đurđica raste u šumama, ali se često sadi i u vrtovima kao ukrasna biljka jer lijepo izgleda i miriše. Cvjeta od početka proljeća do kasne jeseni. Međutim, cijela biljka je otrovna, i ako netko proguta i najmanji djelić ove biljke, može osjetiti mučninu, vrtoglavicu, bolove u trbuhu, može dobiti proljev i grčeve. Uz to, svatko tko dođe u dodir s ovom biljkom, osobito s njenim cvijetom, treba odmah oprati ruke. Dodatan problem je što je dosta slična ukusnoj šumskoj biljci, medvjeđem luku, osobito dok je đurđica mlada, pa nestručni sakupljači riskiraju otrovanje ako uberu đurđicu umjesto medvjeđeg luka.

Narcis

Narcis je višegodišnja biljka i jedan od vjesnika proljeća. Postoji više vrsta ovog cvijeća, ali je najpoznatiji bijeli narcis. Ako se proguta lukovica ove biljke, dolazi do grčeva, proljeva i povraćanja. Popratni simptomi su glavobolja, mišićna slabost i zamućen vid. Čak i samo njuškanje može dovesti do glavobolje i mučnine, osobito kod djece.

Glicinija

Cvjeta u proljeće i često se mogu vidjeti čitave zgrade obrasle u ovu biljku. Karakteristična je po svojim grozdastim mirisnim cvjetovima bijele, ljubičaste ili ružičaste boje. Cijela biljka je otrovna i može uzrokovati vrtoglavicu i jake probavne tegobe.

Hortenzija

Hortenzija cvjeta od ranog proljeća do kraja jeseni. Odlikuje se velikim cvjetovima živih boja – bijele, roza, crvene, plave i ljubičaste i obično se uzgaja na terasama i u vrtovima. Spada u veoma otrovne biljke. Ubrzo nakon gutanja, javlja se osip i svrab kože, otoci, mučnina, pojačano znojenje.

Bazga

Iako se od cvjetova, ali i bobica ovog grma priprema ukusan sok, čaj ili pekmez, ostatak je otrovan. Najjednostavnije rečeno – sve što je zeleno na bazgi je otrovno. Zato je potreban oprez pri skupljanju bobica, odnosno potrebno je odvojiti sve nezrele, zelene bobice kako ne bi završile u pekmezu. Dodatan problem je što u rod bazgi spada i slična abdovina (burjan, apta, aptovina, smrdljiva bazga), koja je otrovna.

Povezane vijesti

Danas proljeće, u noći na nedjelju susnježica i snijeg?!

Danas proljeće, u noći na nedjelju susnježica i snijeg?!

Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, lokalno uz slabu kišu. Vjetar većinom slab, navečer na sjeveru umjeren južni. Najviša dnevna temperatura zraka između 16 i 19 °C. Prognoza je DHMZ –…
Proljeće u Muzeju anđela

Proljeće u Muzeju anđela

Varaždinski Muzej anđela u Kranjčevićevoj ulici uvijek je u predblagdansko vrijeme mjesto radosti, mira i posebnoga ugođaja. Rajski vrt i unutrašnjost muzeja za to pružaju brojne mogućnosti, a uoči ovogodišnjega…
Opasne kemikalije pronađene i u voću iz Turske

Opasne kemikalije pronađene i u voću iz Turske

Klorpirifos-metil i buprofezin pronađeni su u svježem grejpu iz Turske koji je preko Bugarske trebao biti dopremljen i do Hrvatske. No, zaustavljen je na bugarskoj granici gdje je analiziran uzorak…