Dr. Kiđemet-Piskač: Moždani udar nastaje naglo, kao što udara grom iz vedra neba, važno je što prije zatražiti pomoć

Dr. Kiđemet-Piskač: Moždani udar nastaje naglo, kao što udara grom iz vedra neba, važno je što prije zatražiti pomoć

Moždani udar nastaje naglo, kao što udara grom iz vedra neba. Iznimno je važno prepoznati simptome i što ranije započeti s liječenjem jer su tada šanse za oporavak veće – istaknula je doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalistica neurologije iz Opće bolnice Varaždin i predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije danas pred punom Skupštinskom dvoranom Županijske palače. Povodom „Dana crvenih haljina“, prim. Kiđemet-Piskač je zajedno sa specijalistom neurologije, dr. med. Eminom Pavleković održala predavanja o uzrocima, simptomima i liječenju moždanog udara, s posebnim osvrtom na posebnosti moždanog udara kod žena.

Iako moždani udar zahvaća mušku i žensku populaciju u relativno podjednakom broju, uočeno je da su žene zanemarenije, odnosno rjeđe zatraže liječničku pomoć kad prepoznaju simptome moždanog udara.

– Zbog toga je pokrenuta javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“, čiji je glavni cilj podizanje svjesnosti o moždanom udaru kod žena. Želimo još jednom zamoliti sve žene da, kad prepoznaju simptome, zatraže liječničku pomoć. Moždani udar je u našoj županiji, kao i u Hrvatskoj te Europi jedan od najčešćih uzroka smrti uz kardiovaskularne bolesti. Veliki je problem i zato što ostavlja invaliditet. Jedna trećina ljudi koja dožive moždani udar ima određeni stupanj invaliditeta, a uz to bolest dugoročno djeluje na kognitivno funkcioniranje te je povezana i s nizom drugih bolesti – rekla je doc. prim. Kiđemet-Piskač.

Koji su najčešći znakovi moždanog udara?

–  Budući da kažemo da moždani udar udara kao grom iz vedra neba, često bez ikakvih prethodnih simptoma, znakove je najlakše zapamtiti po krilatici „grom“. Pritom „gr“ označava govor, točnije poremećaje u govoru, koji može biti nerazumljiv ili pak osoba ne može izgovoriti ni riječ. „O“ označava drugi glavni znak, a to je oduzetost jedne strane tijela. Konačno, „m“ označava minute, što znači da je svaka minuta iznimno važna jer što ranije osoba ranije zatraži liječničku pomoć, veće su šanse za oporavak – pojasnila je doc. prim. Kiđemet-Piskač.

Koje su specifičnosti moždanog udara kod žena, pojasnila je dr. med. Emina Pavleković.

– Žene su drugačije od muškaraca po tome što tijekom života prolaze kroz hormonske promjene, bilo prirodne, bilo da u terapiji koriste neke umjetne hormonske tvari, pa u određenim periodima života postoji rizik za razvoj moždanog udara. Kod žena nastaju podmukliji simptomi, prednesvjestice, lupanja srca, glavobolje, nekad i epileptični napadaji te niz simptoma koji mogu biti nespecifični. I dok na neke rizične čimbenike ne možemo utjecati, na bitan dio njih možemo, a to su povišeni krvni tlak, šećerna bolest, masnoće u krvi i prestanak pušenja – istaknula je dr. Pavleković.

Liječnice su pozvale sve građane da dođu u petak na Franjevački trg u Varaždinu, gdje će od 10 do 12 sati biti održana javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“ tijekom koje će biti dijeljeni edukativni materijali, a uz to će savjet moći zatražiti i od specijalistica neurologije.

Povezane vijesti

NJEGOVATELJICA IZ PAKLA Metalnom šipkom udarala starca koji je imao 4 moždana udara. A onda mu stavila nož pod vrat

NJEGOVATELJICA IZ PAKLA Metalnom šipkom udarala starca koji je imao 4 moždana udara. A onda mu stavila nož pod vrat

Nevjerojatno potresna priča dogodila se u Zagrebu. U lipnju ove godine Vaksi (35) je napala Jožu (75) koji je teško bolestan: imao je 4 moždana udara i operirao je srce.…
Novi udar na novčanike: Dosta poskupljuje jedna vrsta proizvoda koji često koristimo

Novi udar na novčanike: Dosta poskupljuje jedna vrsta proizvoda koji često koristimo

Cijene raznih vrsta tjestenine uskoro će se povećati za 20 posto. Potrošači će morati dublje posegnuti u džep žele li kupiti tjesteninu, a razlog je ovogodišnja loša žetva durum pšenice. Naime, u proizvodnji tjestenine koristi…
Doktorica otkrila što se događa sa ženom kada dugo nema odnose. Nije bezazleno

Doktorica otkrila što se događa sa ženom kada dugo nema odnose. Nije bezazleno

Seks je prirodna stvar i sastavni dio intimnosti. Mnogi će se stručnjaci složiti da redoviti seks ima brojne dobrobiti za naše fizičko i mentalno zdravlje, međutim, što se događa sa…