Dr. Kiđemet-Piskač: Moždani udar nastaje naglo, kao što udara grom iz vedra neba, važno je što prije zatražiti pomoć

Dr. Kiđemet-Piskač: Moždani udar nastaje naglo, kao što udara grom iz vedra neba, važno je što prije zatražiti pomoć

Moždani udar nastaje naglo, kao što udara grom iz vedra neba. Iznimno je važno prepoznati simptome i što ranije započeti s liječenjem jer su tada šanse za oporavak veće – istaknula je doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalistica neurologije iz Opće bolnice Varaždin i predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije danas pred punom Skupštinskom dvoranom Županijske palače. Povodom „Dana crvenih haljina“, prim. Kiđemet-Piskač je zajedno sa specijalistom neurologije, dr. med. Eminom Pavleković održala predavanja o uzrocima, simptomima i liječenju moždanog udara, s posebnim osvrtom na posebnosti moždanog udara kod žena.

Iako moždani udar zahvaća mušku i žensku populaciju u relativno podjednakom broju, uočeno je da su žene zanemarenije, odnosno rjeđe zatraže liječničku pomoć kad prepoznaju simptome moždanog udara.

– Zbog toga je pokrenuta javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“, čiji je glavni cilj podizanje svjesnosti o moždanom udaru kod žena. Želimo još jednom zamoliti sve žene da, kad prepoznaju simptome, zatraže liječničku pomoć. Moždani udar je u našoj županiji, kao i u Hrvatskoj te Europi jedan od najčešćih uzroka smrti uz kardiovaskularne bolesti. Veliki je problem i zato što ostavlja invaliditet. Jedna trećina ljudi koja dožive moždani udar ima određeni stupanj invaliditeta, a uz to bolest dugoročno djeluje na kognitivno funkcioniranje te je povezana i s nizom drugih bolesti – rekla je doc. prim. Kiđemet-Piskač.

Koji su najčešći znakovi moždanog udara?

–  Budući da kažemo da moždani udar udara kao grom iz vedra neba, često bez ikakvih prethodnih simptoma, znakove je najlakše zapamtiti po krilatici „grom“. Pritom „gr“ označava govor, točnije poremećaje u govoru, koji može biti nerazumljiv ili pak osoba ne može izgovoriti ni riječ. „O“ označava drugi glavni znak, a to je oduzetost jedne strane tijela. Konačno, „m“ označava minute, što znači da je svaka minuta iznimno važna jer što ranije osoba ranije zatraži liječničku pomoć, veće su šanse za oporavak – pojasnila je doc. prim. Kiđemet-Piskač.

Koje su specifičnosti moždanog udara kod žena, pojasnila je dr. med. Emina Pavleković.

– Žene su drugačije od muškaraca po tome što tijekom života prolaze kroz hormonske promjene, bilo prirodne, bilo da u terapiji koriste neke umjetne hormonske tvari, pa u određenim periodima života postoji rizik za razvoj moždanog udara. Kod žena nastaju podmukliji simptomi, prednesvjestice, lupanja srca, glavobolje, nekad i epileptični napadaji te niz simptoma koji mogu biti nespecifični. I dok na neke rizične čimbenike ne možemo utjecati, na bitan dio njih možemo, a to su povišeni krvni tlak, šećerna bolest, masnoće u krvi i prestanak pušenja – istaknula je dr. Pavleković.

Liječnice su pozvale sve građane da dođu u petak na Franjevački trg u Varaždinu, gdje će od 10 do 12 sati biti održana javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“ tijekom koje će biti dijeljeni edukativni materijali, a uz to će savjet moći zatražiti i od specijalistica neurologije.

Povezane vijesti

Milanović o odluci Ustavnog suda: Ovo je priprema za državni udar!

Milanović o odluci Ustavnog suda: Ovo je priprema za državni udar!

Želim umiriti građane koji su ljuti. Volja građana će odrediti izvršnu vlast, a sigurno neće suci Ustavnog suda,. Prije mjesec dana mogli su prijetiti, a ja sam se držao uputa…
POTVRĐENO Željko Posavec po saborski mandat kreće uz pomoć preferencijalnih glasova

POTVRĐENO Željko Posavec po saborski mandat kreće uz pomoć preferencijalnih glasova

Načelnik Općine Petrijanec, ujedno i izvršni tajnik nacionalnog SDP-a, Željko Posavec, za svoj saborski mandat borit će se preferencijalnim putem, piše eVaraždin. Ta informacija sada je i službeno potvrđena nakon…
Od 1. siječnja velika poskupljenja u zdravstvu. Na udaru veliki broj građana

Od 1. siječnja velika poskupljenja u zdravstvu. Na udaru veliki broj građana

Veliki dio hrvatskih građana od 1. siječnja suočit će se s neugodnim poskupljenjima u sektoru zdravstva: svi oni koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje za neke zdravstvene usluge s prvim danom…