Kako znati je li zamrznutoj hrani došao kraj? Isprobajte ove načine

Kako znati je li zamrznutoj hrani došao kraj? Isprobajte ove načine

Teško je zamisliti moderni život bez pristupa rashladnim uređajima. Ne samo da oni čine kupnju namirnica mnogo lakšom za planiranje, mogućnost zamrzavanja hrane i ostataka omogućuje nam da iskoristimo velike popuste i smanjimo bacanje hrane. Osim toga, posjedovanje zamrzivača znači da doslovno možete uživati ​​u omiljenoj hrani kad god poželite.

Ali koliko god smrznuta hrana bila divna, ona ima svoje granice i rok trajanja. Određenu hranu možete zamrznuti, ali rezultati neće biti sjajni.

Pravilno pohranjena, većina hrane će biti savršeno ukusna od mjesec dana do godinu dana — ali nakon toga, trebali biste biti oprezni osim ako žudite okusom pokvarene hrane, piše Life Hacker.

Evo znakova koji pokazuju da je prekasno da se vratite ostacima svoje smrznute hrane:

Provjerite izgled

Vaši prvi pokazatelji da će hrana koju ste upravo izvadili iz zamrzivača okovanog ledom biti razočaravajuća su njen izgled i boja. Ovdje slijedite svoju intuiciju: ako izgleda normalno nakon odmrzavanja, sigurna je za jelo, ali ako ne izgleda onako kako se sjećate ili kako očekujete da će izgledati, vjerojatno neće biti baš dobrog okusa. Evo na što treba paziti:

Meso: Crveno meso poput odrezaka polako će izgubiti tu bogatu crvenu boju i postati sivo ili smeđe.

Povrće: Povrće koje je predugo bilo u zamrzivaču bit će blijedo, njegove živo zelene i crvene boje će izblijedjeti, ostavljajući gotovo mliječni izgled.

Piletina:  Pileće meso obično ne mijenja boju ako se predugo zamrzne, ali u nekim slučajevima može pobijeliti. Dosljedniji znak da nećete uživati ​​u odmrznutoj piletini jesu kosti, koje mogu postati tamne s pretjeranim smrzavanjem.

Voće:  Mnoge će vrste voća potamniti ili posmeđiti nakon što je predugo bila u zamrzivaču. Također može izgledati smežurano i naborano zbog dehidracije uzrokovane smrzavanjem.

Riba: Ako su rubovi vaše ribe postali bijeli ili sivi, predugo je bila unutra.

Konačno, ako je vaša smrznuta hrana obložena slojem ledenih kristala, najvjerojatnije je zamrzivač bio postavljen na prenisku temperaturu, što znači da je voda u njemu izvučena na površinu.

Test mirisa

Čak i ako vaša smrznuta hrana izgleda dobro ili ste voljni ignorirati njezin izgled, sljedeći test mirisa. Ovo bi trebalo biti prilično instinktivno: ako loše miriše, vjerojatno želite jesti tu hranu. Ali prezamrznuta hrana koja je još uvijek sigurna za jelo obično ne miriše pokvareno – samo čudno.

Hrana često ima miris “plastike”, ili hrana jednostavno miriše ustajalo kad je odmrznete. Ako vaš zamrzivač ima miris uzrokovan prijašnjim problemima kao što je privremeni gubitak struje, vaša zamrznuta hrana može apsorbirati taj miris tijekom vremena, čineći je neprijatnom čak i ako je u redu za jelo. A ako vaša smrznuta hrana miriše poput druge hrane u zamrzivaču, nešto nije u redu s procesom hlađenja hladnjaka.

Povezane vijesti

Nemojte kupovati ove sendviče. Imaju bakteriju

Nemojte kupovati ove sendviče. Imaju bakteriju

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu sljedećih proizvoda čiji lot-ovi počinju ili sadrže brojeve od 160 do 180 dobavljača Alba Tramezzini S.p.a. iz mjera predostrožnosti zbog prisutnosti bakterije Listeria…
Drugi puta ove godine podijeljene naknade za novorođenčad

Drugi puta ove godine podijeljene naknade za novorođenčad

Druga ovogodišnja podjela naknada za novorođenčad održana je danas u Gradskoj vijećnici Grada Preloga. Naknade je podijelio gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, a ovom je prilikom podijeljeno ukupno jedanaest naknada,…
TZG Preloga i ove godine priključuje se projektu „Hrvatska prirodno tvoja“ – „Croatia naturally yours “

TZG Preloga i ove godine priključuje se projektu „Hrvatska prirodno tvoja“ – „Croatia naturally yours “

Direktor Hrvatske turističke zajednice donio je Odluku o raspodjeli sredstava lokalnim turističkim zajednicama za nabavu stabala u okviru projekta „Hrvatska prirodo tvoja“ – Croatia naturally yours. Riječ je o 150.864,03…