Kako znati je li zamrznutoj hrani došao kraj? Isprobajte ove načine

Kako znati je li zamrznutoj hrani došao kraj? Isprobajte ove načine

Teško je zamisliti moderni život bez pristupa rashladnim uređajima. Ne samo da oni čine kupnju namirnica mnogo lakšom za planiranje, mogućnost zamrzavanja hrane i ostataka omogućuje nam da iskoristimo velike popuste i smanjimo bacanje hrane. Osim toga, posjedovanje zamrzivača znači da doslovno možete uživati ​​u omiljenoj hrani kad god poželite.

Ali koliko god smrznuta hrana bila divna, ona ima svoje granice i rok trajanja. Određenu hranu možete zamrznuti, ali rezultati neće biti sjajni.

Pravilno pohranjena, većina hrane će biti savršeno ukusna od mjesec dana do godinu dana — ali nakon toga, trebali biste biti oprezni osim ako žudite okusom pokvarene hrane, piše Life Hacker.

Evo znakova koji pokazuju da je prekasno da se vratite ostacima svoje smrznute hrane:

Provjerite izgled

Vaši prvi pokazatelji da će hrana koju ste upravo izvadili iz zamrzivača okovanog ledom biti razočaravajuća su njen izgled i boja. Ovdje slijedite svoju intuiciju: ako izgleda normalno nakon odmrzavanja, sigurna je za jelo, ali ako ne izgleda onako kako se sjećate ili kako očekujete da će izgledati, vjerojatno neće biti baš dobrog okusa. Evo na što treba paziti:

Meso: Crveno meso poput odrezaka polako će izgubiti tu bogatu crvenu boju i postati sivo ili smeđe.

Povrće: Povrće koje je predugo bilo u zamrzivaču bit će blijedo, njegove živo zelene i crvene boje će izblijedjeti, ostavljajući gotovo mliječni izgled.

Piletina:  Pileće meso obično ne mijenja boju ako se predugo zamrzne, ali u nekim slučajevima može pobijeliti. Dosljedniji znak da nećete uživati ​​u odmrznutoj piletini jesu kosti, koje mogu postati tamne s pretjeranim smrzavanjem.

Voće:  Mnoge će vrste voća potamniti ili posmeđiti nakon što je predugo bila u zamrzivaču. Također može izgledati smežurano i naborano zbog dehidracije uzrokovane smrzavanjem.

Riba: Ako su rubovi vaše ribe postali bijeli ili sivi, predugo je bila unutra.

Konačno, ako je vaša smrznuta hrana obložena slojem ledenih kristala, najvjerojatnije je zamrzivač bio postavljen na prenisku temperaturu, što znači da je voda u njemu izvučena na površinu.

Test mirisa

Čak i ako vaša smrznuta hrana izgleda dobro ili ste voljni ignorirati njezin izgled, sljedeći test mirisa. Ovo bi trebalo biti prilično instinktivno: ako loše miriše, vjerojatno želite jesti tu hranu. Ali prezamrznuta hrana koja je još uvijek sigurna za jelo obično ne miriše pokvareno – samo čudno.

Hrana često ima miris “plastike”, ili hrana jednostavno miriše ustajalo kad je odmrznete. Ako vaš zamrzivač ima miris uzrokovan prijašnjim problemima kao što je privremeni gubitak struje, vaša zamrznuta hrana može apsorbirati taj miris tijekom vremena, čineći je neprijatnom čak i ako je u redu za jelo. A ako vaša smrznuta hrana miriše poput druge hrane u zamrzivaču, nešto nije u redu s procesom hlađenja hladnjaka.

Povezane vijesti

Evo kako je jedan naš čovjek u trenu ostao bez 7.000 eura

Evo kako je jedan naš čovjek u trenu ostao bez 7.000 eura

Policijski službenici PU varaždinske zaprimili su kaznenu prijavu 63-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela računalne prijevare. Njega je putem emaila i mobilnog uređaja kontaktirala nepoznata muška osoba, koja mu…
Ove subote Dan otvorenih vrata Centara izvrsnosti Varaždinske županije 

Ove subote Dan otvorenih vrata Centara izvrsnosti Varaždinske županije 

Centri izvrsnosti Varaždinske županije ove subote organiziraju Dan otvorenih vrata centara. U vremenu od 9 do 12 sati svi zainteresirani učenici i roditelji tada mogu obići centar izvrsnosti koji ih zanima te u…
Iz trgovina se povlače ove kobasice

Iz trgovina se povlače ove kobasice

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda: Polutrajna kobasica, ANTONIO, SUHA SLAVONSKA KOBASICA, LOT broja 20-07-2023, upotrijebiti do 20.01.2024., zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes. Proizvod nije u skladu s…