Zaslužena nagrada od 1000 kuna! Pobjednik je Silvio Hajduk sa tikvom od 3 metra i 248 kilograma!

Zaslužena nagrada od 1000 kuna! Pobjednik je Silvio Hajduk sa tikvom od 3 metra i 248 kilograma!

  1. godišnjica Festivala tikvi na varaždinskome placu

Nagrada za najveću tikvu Silviju Hajduku iz Škarnika kod Varaždinskih toplica

S promjerom većim od 3 metra i težinom od 248 kilograma, nagrada za najveću tikvu na ovogodišnjem Festivalu tikvi otišla je u Škarnik kod Varaždinskih toplica. Izbor najveće tikve bio je posebna atrakcija ovogodišnjeg jubilarnog 10. Festivala tikvi, jer je Gradska tržnica povodom okruglog rođendana odlučila nagraditi vlasnika najveće tikve sa čak 1.000 kuna.

Da je nagrada zaslužena govori u prilog činjenica da je ovakvu tikvu izuzetno zahtjevno uzgojiti, posebno u našem kraju. Dobitnik nagrade Silvio Hajduk već godinama uzgaja tikve, a ove godine po prvi put se odlučio uzgojiti veliku tikvu i koliko je poznato, jedini je uspio uzgojiti ovako veliki primjerak u Varaždinskoj županiji. Sjeme sorte Atlantic Giant nabavio je u Slavoniji, u nadi da će tikva narasti teška bar 100 kilograma. Rezultat je na kraju nadmašio očekivanja, no gigantsku kraljicu jeseni bilo je izuzetno zahtjevno uzgojiti: ‘U prvom redu važno je kvalitetno sjeme, a potom i tlo koje mora biti dobro prihranjeno, te puno vode’, rekao je Silvio Hajduk.

Gigantska tikva raste od svibnja, a plod se počeo formirati 18. srpnja. Plod je rastao 77 dana, tijekom kojih je potrošeno čak 1.500 l vode. Iz sjemena sorte Atlantic Giant mogu se uzgojiti primjerci teški i do 600 kilograma, pa će se Hajduk iduće godine okušati i u tom izazovu.
Osim atraktivne tikve, na Festivalu tikvi posjetitelji su mogli razgledati foto kutak u čijem su kreiranju sudjelovali zakupnici i zaposlenici Gradske tržnice, a da bi bio posebno atraktivan pobrinuli su se učenici i učitelji II.OŠ, V. OŠ, VII. OŠ i Centra Tomislav Špoljar. S obzirom da su svi radovi jedinstveni i vrlo kreativni, Gradska tržnica nagradit će sve sudionike.

Festival ne bi bio potpun da nije bilo i gastronomskog dijela, pa su se tako na događaju mogli kušati domaći štrukli, savijače, gibanice, zlevanke, sve sa tikvom kao glavnim sastojkom. Za slatke tikvene zalogaje pobrinule su se udruge žena Kelemen, Trnovečko srce i Hajdina. Zapjevalo se (pa i zaplesalo) uz neizostavni tamburaški sastav Špancir, dok je događaj vodio Kristijan Petrović.
Iz varaždinske Gradske tržnice zahvaljuju svim sudionicima događaja te najavljuju izbor najkumice 2022. koji počinje već 2. studenog i traje sve do kraja mjeseca. U lokalnim tjednicima i na placu mogu se pronaći glasački listići koje je potrebno ispuniti i ubaciti u označeni sandučić na varaždinskome placu.

Za više informacija:
Predrag Ciglar, direktor
T: 042 320 956
E: info@varazdinskiplac.hr

Povezane vijesti

Treba li krivac za prometnu u kojoj je smrtno stradala žena dobiti veću kaznu?!

Treba li krivac za prometnu u kojoj je smrtno stradala žena dobiti veću kaznu?!

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Čakovcu kojom je optuženi hrvatski državljanin (1986.) proglašen krivim zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće…
Predavanje o internet prijevarama policijskih službenicima u Udruzi umirovljenika

Predavanje o internet prijevarama policijskih službenicima u Udruzi umirovljenika

U prostorima Udruge umirovljenika Prelog, kontakt policajac Policijske postaje Prelog Policijske uprave međimurske Spomenko Gojsek, predstavio je članovima Udruge umirovljenika kampanju Ministarstva unutarnjih poslova „Web heroj“. Preventivna kampanja naziva „Web…
Tribina “Prirodne katastrofe i kataklizme: znakovi propasti svijeta ili prilika za obraćenje”

Tribina “Prirodne katastrofe i kataklizme: znakovi propasti svijeta ili prilika za obraćenje”

Biskupijska knjižnica Varaždin i ove se godine pridružila obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige te je tim povodom organizirala tribinu na temu Prirodne katastrofe i kataklizme:…