Univerzalna sportska škola u Dječjem vrtiću Lepoglava

Univerzalna sportska škola u Dječjem vrtiću Lepoglava

Sportom od malih nogu

S nestrpljenjem mališani iz Dječjeg vrtića Lepoglava iščekuju trenutke kada se njihov vrtić dijelom pretvara u malu sportsku dvoranu. Vrijeme je tada za vježbanje odnosno sportske aktivnosti koje su postale dio vrtićkog programskog sadržaja, a sve to zahvaljujući programu Univerzalne sportske škole koji se u Dječjem vrtiću Lepoglava provodi u okviru projekta “Unaprjeđenje usluga za djecu”.

  • Uređenjem i izgradnjom vrtićkih prostora osigurali smo dostatne kapacitete zahvaljujući kojima u Gradu Lepoglavi nema liste čekanja za upis djece u vrtić. No, vrtić ne čine samo zidovi već su potrebni odgojno-obrazovni sadržaji. Jedan takav pokrenuli smo u okviru Univerzalne sportske škole omogućivši djeci da se pod stručnim vodstvom bave sportskim aktivnostima koje ne samo da utječu na razvoj tjelesnih već i drugih vještina. Ujedno, sport je važan za zdravlje djece., pojasnio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić istaknuvši da je sredstva za provedbu programa Grad Lepoglava u cijelosti osigurao iz fondova Europske unije.

 Naime, projekt “Unaprjeđenje usluga za djecu u dječjem vrtiću Lepoglava”, u okviru kojeg se provodi program Univerzalne sportske škole, financira se sredstvima Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.. Univerzalna športska škola omogućuje djeci, bez obzira na njihove sposobnosti, razvoj, prije svega njihovih motoričnih, a potom i emocionalnih, psiholoških i socijalnih potencijala. Program nije usmjeren na stvaranje vrhunskih športaša, već na poticanje optimalnog razvoja motoričkih potencijala djece, ali predstavlja temelj za stvaranje budućih vrhunskih športaša. Cilj Univerzalne sportske škole je poticati višestrani psihosomatski razvoj djece te kod djece razviti zdravstvenu kulturu u svrhu očuvanja i unapređenja zdravlja, stvoriti naviku svakodnevnog tjelesnog vježbanja te razvijati motoričke i funkcionalne sposobnosti.

  • Kroz različite sadržaje, iz različitih sportova kao što su atletika, gimnastika, rukomet i nogomet, utječemo na razvoj motoričkih sposobnosti kao što su snaga, agilnost, brzina, ravnoteža i koordinacija. Samim time djeca stječu razvoj važnih sposobnosti koje se mogu replicirati i na kasnije razdoblje života., dodao je Mario Starek, magistar kineziologije i voditelj programa Univerzalne sportske škole u Dječjem vrtiću Lepoglava.

Vrtićkim mališanima Univerzalan sportska škola, uz sve ostale pozitivne aspekte, donijela je i puno radosti.

  • Reakcije djece su vrlo pozitivne. Često pitaju kada će ponovno vježbati, kada će doći trener, hoće li naučiti neke nove vježbe i igre. Samo vođenje Univerzalne škole sporta od strane kineziologa i nama odgajateljima pomaže da steknemo i naučimo neka nova znanja, vještine i pristupe prema sportskim aktivnostima., pojasnila je odgajateljica Svjetlana Hojsak.

Povezane vijesti

Muškarac traktorom pregazio dijete, preminulo je

Muškarac traktorom pregazio dijete, preminulo je

Tridesetogodišnji muškarac je u dvorištu kuće u Tociljevcu, kod Bjelovara prilikom vožnje traktorom pregazio dijete, koje je smrtno stradalo na mjestu nesreće, priopćeno je u subotu iz bjelovarsko-bilogorske policije, prenosi…
Festival sportske rekreacije okupio više od 1200 sudionika iz cijele Hrvatske

Festival sportske rekreacije okupio više od 1200 sudionika iz cijele Hrvatske

Više od 1200 sudionika iz cijele Hrvatske sudjelovalo je na 3. Festivalu sportske rekreacije nordijskim hodanjem i pješačenjem – „Stazama Gorčke Republike“. Veliki sportski događaj, Međimurje je pretvorio u pravo…
ANKETA Edukacija i rekreacija na Dravi?

ANKETA Edukacija i rekreacija na Dravi?

Grad Varaždin će u suradnji s Razvojnom Agencijom Sjever – DAN i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, u okviru EU projekta LIFE Bauhausing Europe, provoditi proces revitalizacije prostora Beli Kipi…