Koju hranu ne biste trebali jesti kad pijete lijekove

Koju hranu ne biste trebali jesti kad pijete lijekove

Određene stvari ne biste trebali konzumirati dok pijete lijekove. Treba napomenuti da ono što pijete i jedete također može imati određeni učinak na neke lijekove. Prije nego što počnete piti lijekove, najprije se posavjetujte s liječnikom o tome što ne biste trebali konzumirati tijekom tog razdoblja.

WebMD donosi popis određenih namirnica koje ne biste trebali konzumirati dok pijete lijekove.

Grejp

Ovo citrusno voće mijenja način na koji određene stanice u vašem crijevu uzimaju i prenose lijekove kroz vaše tijelo. Grejp može utjecati na više od 50 lijekova! Neke lijekove može učiniti manje učinkovitima, poput feksofenadina za alergije, a neke druge može učiniti prejakima.

Mlijeko

Vaše tijelo može teže obraditi određene antibiotioke ako pijete mlijeko. Minerali u mlijeku poput kalcija i magnezija dio su razloga, kao i protein kazein. Ako uzimate antibiotike, svakako se informirajte o tome koju hranu i piće trebate izbjegavati.

Čokolada

Tamna čokolada posebno može oslabiti djelovanje lijekova koji vas smiruju ili uspavljuju. Također, može pojačati snagu nekih stimulansa, a u kombinaciji s nekim drugim lijekovima, poput onih za depresiju, može povisiti vaš krvni tlak.

Alkohol

Alkohol određene lijekove čini manje učinkovitima ili beskorisnim, a to uključuje i lijekove za krvni tlak i srce. Također, alkohol neke druge lijekove može učiniti jačima ili može izazvati opasne nuspojave.

Kava

Ovaj mnogima omiljeni napitak može pojačati i učinke i nuspojave određenih lijekova kao što su aspirin, epinefrin koji se koristi za liječenje ozbiljnih alergijskih reakcija te albuterol koji se uzima inhalatorom za probleme s disanjem. Također može vašem tijelu otežati unos i korištenje željeza.

Vitamin K

Ako uzimate lijek varfarin koji se koristi za liječenje i prevenciju krvnih ugrušaka pripazite na to koliko vitamina K unosite jer on može učiniti razrjeđivanje krvi manje učinkovitim i izložiti vas većem riziku od opasnog krvnog ugruška. Neke od namirnica koje su bogate ovim vitaminom uključuju brokulu, prokulice, kelj, peršin i špinat.

Povezane vijesti

Ova hrana za životinje povlači se iz prodaje

Ova hrana za životinje povlači se iz prodaje

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda: SOJINA SAČMA, broja šarže 300324068, datum proizvodnje 08.03.2024., datuma najbolje upotrijebiti do 08.03.2025., zbog utvrđene bakterije iz roda Salmonella spp. Proizvod nije…
Važna obavijest za građane: Do ponedjeljka pacijenti neće moći do lijekova, a neće prolaziti niti uputnice

Važna obavijest za građane: Do ponedjeljka pacijenti neće moći do lijekova, a neće prolaziti niti uputnice

Zbog tehničke nadogradnje Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) neće biti dostupan u vremenu od subote 9. ožujka 2024. godine u 15 sati do  ponedjeljka 11. ožujka 2024. u…
Župan Posavec na 7. Poljoprivrednoj konferenciji: “Ako nema hrane, nema budućnosti”

Župan Posavec na 7. Poljoprivrednoj konferenciji: “Ako nema hrane, nema budućnosti”

Javna ustanova za razvoj Međimurske županije – REDEA, organizirala je u suradnji s LAG-ovima Međimurski doli i bregi, Mura–Drava i Gospodarskom školom Čakovec sedmu Poljoprivrednu konferenciju, ovoga puta na temu upravljanja znanjem u…