Koju hranu ne biste trebali jesti kad pijete lijekove

Koju hranu ne biste trebali jesti kad pijete lijekove

Određene stvari ne biste trebali konzumirati dok pijete lijekove. Treba napomenuti da ono što pijete i jedete također može imati određeni učinak na neke lijekove. Prije nego što počnete piti lijekove, najprije se posavjetujte s liječnikom o tome što ne biste trebali konzumirati tijekom tog razdoblja.

WebMD donosi popis određenih namirnica koje ne biste trebali konzumirati dok pijete lijekove.

Grejp

Ovo citrusno voće mijenja način na koji određene stanice u vašem crijevu uzimaju i prenose lijekove kroz vaše tijelo. Grejp može utjecati na više od 50 lijekova! Neke lijekove može učiniti manje učinkovitima, poput feksofenadina za alergije, a neke druge može učiniti prejakima.

Mlijeko

Vaše tijelo može teže obraditi određene antibiotioke ako pijete mlijeko. Minerali u mlijeku poput kalcija i magnezija dio su razloga, kao i protein kazein. Ako uzimate antibiotike, svakako se informirajte o tome koju hranu i piće trebate izbjegavati.

Čokolada

Tamna čokolada posebno može oslabiti djelovanje lijekova koji vas smiruju ili uspavljuju. Također, može pojačati snagu nekih stimulansa, a u kombinaciji s nekim drugim lijekovima, poput onih za depresiju, može povisiti vaš krvni tlak.

Alkohol

Alkohol određene lijekove čini manje učinkovitima ili beskorisnim, a to uključuje i lijekove za krvni tlak i srce. Također, alkohol neke druge lijekove može učiniti jačima ili može izazvati opasne nuspojave.

Kava

Ovaj mnogima omiljeni napitak može pojačati i učinke i nuspojave određenih lijekova kao što su aspirin, epinefrin koji se koristi za liječenje ozbiljnih alergijskih reakcija te albuterol koji se uzima inhalatorom za probleme s disanjem. Također može vašem tijelu otežati unos i korištenje željeza.

Vitamin K

Ako uzimate lijek varfarin koji se koristi za liječenje i prevenciju krvnih ugrušaka pripazite na to koliko vitamina K unosite jer on može učiniti razrjeđivanje krvi manje učinkovitim i izložiti vas većem riziku od opasnog krvnog ugruška. Neke od namirnica koje su bogate ovim vitaminom uključuju brokulu, prokulice, kelj, peršin i špinat.

Povezane vijesti

Dječak provalio u ambulantu u Trnovcu. Uzimao je lijekove

Dječak provalio u ambulantu u Trnovcu. Uzimao je lijekove

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin dovršili su kriminalističko istraživanje nad 16-godišnjim maloljetnikom, zbog sumnje da je u ponedjeljak oko 3.30 sati, provalio u prostorije liječničkih ordinacija u Trnovcu. Navedeni je…
Nekad sirotinjska hrana danas je skuplja od mesa. Na tržnicama vlada pravi kaos sa cijenama

Nekad sirotinjska hrana danas je skuplja od mesa. Na tržnicama vlada pravi kaos sa cijenama

Grah je skuplji od mesa! I ne samo to, kad je u pitanju cijena ove, nekad, težačke namirnice, na tržnicama vlada potpuni kaos. Cijena se kreće od 2 do čak 12 eura po kilogramu,…
Trik od 10 centi za najhrskavije krumpire iz pećnice koji uspijevaju svaki put

Trik od 10 centi za najhrskavije krumpire iz pećnice koji uspijevaju svaki put

Savršeno pečeni krumpiri iz pećnice izvor su mnogih kulinarskih frustracija. Većina želi hrskave krumpire s mekom unutrašnjošću koji krckaju pod zubima, a potom se rastope u ustima. No to nije…