Je li lovorov list precijenjen? Stručnjaci otkrili istinu o popularnom začinu

Je li lovorov list precijenjen? Stručnjaci otkrili istinu o popularnom začinu

Iako se lovorov list koristi tisućama godina, kako u medicini tako i u kuhinji, kuhari se danas sve više pitaju koliko je on zapravo neophodan.

Većina ljudi poznaje ovaj mali, duguljasti tamnozeleni (kad je svjež) lovorov list, zimzeleni grm ili drvo u osušenom obliku. Dodaje se temeljcima, juhama, grahu, umacima i gulašima… Bitno je na kraju kuhanja odstraniti list.

Što nas dovodi do pitanja: što zapravo radi?

Poznavatelji začina kažu da ima blago cvjetnu aromu s primjesama eukaliptusa, bora i klinčića, ponekad čak i dašak cimeta (ovisno o sorti) i svakako daje dodatnu vrijednost jelu. Međutim, treba ga koristiti štedljivo jer može zagorčati jelo. Jedan list obično je dovoljan za jelo koje se priprema za 4 do 6 osoba.

Cinici vjeruju da list, sveprisutan u mnogim modernim receptima, ništa ne pridonosi okusu i pitaju se isplati li ga se uopće koristiti?

Što misle stručnjaci?

Ako ste se pitali je li jelo za koje se traži lovorov list zaista potrebno, niste jedini. Ali mnogi kulinarski stručnjaci inzistiraju na tome da list može podići jelo na višu razinu.

Dodaje visoku notu jelima, kaže Ethan Frisch, suosnivač tvrtke za začine.

Također igra važnu ulogu u balansiranju drugih okusa. Ako se nadopuni slanim začinima i biljem, naglašava njihovu karakterističnu aromu. Također može zamijeniti mnoge biljne mješavine.

Drugi kažu da lovorov list doprinosi čak i više od samog okusa. Naime, pokazalo se da lovorov list sadrži spojeve koji djeluju kao omekšivači, a može se koristiti i za prikrivanje neugodnih mirisa.

Dakle, ako recept zahtijeva lovorov list, svakako ga dodajte u jelo. I neka se kuha dovoljno dugo.

“Devedeset pet posto lovorovih listova dostupnih većini ljudi vrlo je, vrlo loše kvalitete”, rekao je za Daily Mail Philippe de Vienne, koji sa suprugom Etne vodi trgovinu čajem i začinima više od 20 godina.

Koliko dugo smijemo čuvati lovorov list?

Lovorov list ne bi trebao biti neukusan, slaže se Ian ‘Herbie’ Hemphill, koji također vodi posao sa začinima. Listovi lovora imaju dosta okusa, zapravo prilično jak okus. Ako se to ne otkrije, pojašnjava, vjerojatno je list loše kvalitete, možda nije dobro osušen ili mu je već istekao rok trajanja. Stoga uvijek pazite da odaberete visokokvalitetno bilje.

Koliko dugo možemo čuvati začinsko bilje, uključujući i lovorov list?

Kvalitetno sušeno začinsko bilje zadržat će svoj okus od 18 mjeseci do dvije godine – to se odnosi i na majčinu dušicu, kadulju, origano… Starije od toga vjerojatno su već izgubile okus, piše Aktivni.si.

Povezane vijesti

Iz prodaje se povlači ovaj popularan proizvod

Iz prodaje se povlači ovaj popularan proizvod

Državni inspektorat RH je izdao priopćenje u kojem potrošače obavještava da se s tržišta povlači proizvod Deluxe Himalajska kamena sol, 400 g, s rokom trajanja do 5. veljače 2027. godine.…
Na 8. Gastro izložbi u V. Toplicama 20-ak restorana predstavilo autohtonu kuhinju i slastice Varaždinske županije

Na 8. Gastro izložbi u V. Toplicama 20-ak restorana predstavilo autohtonu kuhinju i slastice Varaždinske županije

Više od 20 restorana i vinara te udruga Trnovečko srce iz Varaždinske županije, a uz njih i gosti iz Istarske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije predstavili su svoje specijalitete i vina…
Ukrao mu sav alat iz ljetne kuhinje

Ukrao mu sav alat iz ljetne kuhinje

U noći na utorak Radovec Polju, nepoznati počinitelj je iz ljetne kuhinje otuđio bušilicu sa punjačem i baterijama, razni alat i radnu jaknu u vlasništvu 59-godišnjaka. Materijalna šteta procjenjuje se…