Ivanečkom nektaru zdravlja iz OPG-a Slavice Grđan šampionska titula na međunarodnom sajmu u Gornjoj Radgoni

Ivanečkom nektaru zdravlja iz OPG-a Slavice Grđan šampionska titula na međunarodnom sajmu u Gornjoj Radgoni

Čestitamo

 „Najzdravija biljka na svijetu“, „namirnica budućnosti“, čudo s antikancerogenim djelovanjem – sve ovo tek su neki od  opisa aronije, čudesnog bobičastog voća koje dobro uspijeva i u našem podneblju. Međutim, manje je poznato da Ivanec u jednom proizvodu aronije ima i svog šampiona, i to međunarodnog „kalibra“.

Riječ je o soku aronije iz OPG-a Slavice Grđan, koji je u jakoj internacionalnoj konkurenciji na nedavnom prestižnom međunarodnom sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni osvojio šampionsku titulu u kategoriji sokova i bezalkoholnih pića.

Ovaj nektar proizveden je iz ručno ubranih bobica s 800 grmova (u sezoni berbe u nasadu zna biti i po 30 berača, koji je S. Grđan prije desetak godina podigla na površini od 3.500 m2 u Punikvama, nedaleko od društvenog doma. Da uspjeh u Radgoni nije slučajan, potvrđuje i podatak da je za svoje proizvode ovaj OPG i 2020. i 2021. godine na istom sajmu osvojio velike zlatne medalje. I to nije sve.

-S uzgojem ovog, vrlo cijenjenog i nadasve korisnog voća za ljudsko zdravlje, započela sam uz svoju osobnu viziju – da bogatstvo zdravlja sadržanog u plodovima aronije pretočim u ponudu raznovrsnih i kvalitetnih proizvoda. Nasad je sada u punom rodu, a ove godine urodio je s 1,5 tonu bobica prvorazredne kvalitete. Treba naglasiti da je riječ o eko uzgoju, jer aronija ničim nije tretirana – kaže gđa Grđan.

-Uz sok, aroniju prerađujem u voćno vino, rakiju, liker, pekmez i čaj. Za voćno vino od aronije sam dvije godine zaredom (2019. i 2020.) na VINEI osvojila priznanje Zlatni grozd za kvalitetu, a prije toga i Srebrni grozd za rakiju od aronije – otkriva gđa Slavica.
Većinu svojih proizvoda, kaže, proda na kućnom pragu, dio i putem burze hrane preko Interneta, a dio putem prigodnih paketa koje naručuju pojedine tvrtke, osobito oko Božića i Nove godine.

Iako živi u Zagrebu, svaki vikend provodi u kuću u Ivancu te se, osobito u sezoni radova i njege, bavi nasadom aronije u Punikvama. I dok se o uspjesima velikih proizvođača na raznim sajmovima putem medija izvještava razmjerno često i redovito, to nije tako u slučajevima vrijednih postignuća malih proizvođača, koji u svoj posao ulažu velik trud i znanje.

Stoga i ovaj prilog objavljujemo kao svojevrsni vjetar u leđa domaćim OPG-ovima, koji često, samozatajno i daleko od očiju šire javnosti, stvaraju proizvode europske i svjetske kvalitete. Čestitke gospođi Slavici!

Povezane vijesti

S radom počeli Centri izvrsnosti Varaždinske županije

S radom počeli Centri izvrsnosti Varaždinske županije

Centri izvrsnosti Varaždinske županije ovaj su vikend službeno počeli s radom. U centre izvrsnosti upisano je 760 učenika, od čega je 466 osnovnoškolaca i 294 srednjoškolaca, a s njima će…
Obilježena godišnjica osnivanja varaždinske udruge invalida rada

Obilježena godišnjica osnivanja varaždinske udruge invalida rada

Prigodnim programom obilježena je 54. obljetnica osnivanja Udruge invalida rada Grada Varaždina. Na početku proslave organizirane u Gornjoj Dubravi, članove su pozdravili predsjednik udruge Vladimir Detoni te zamjenik gradonačelnika Grada…
Po osobne dokumente i subotom tijekom mjeseca svibnja

Po osobne dokumente i subotom tijekom mjeseca svibnja

“Obavještavamo građane kako od 6. svibnja Upravni poslovi u Varaždinu, Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu rade i svaku subotu tijekom mjeseca svibnja u vremenu od 08.00 do 13.00 sati, za…