MUP donirao vrijednu opremu Agronomskom fakultetu te srednjim školama u Čakovcu i Križevcima

MUP donirao vrijednu opremu Agronomskom fakultetu te srednjim školama u Čakovcu i Križevcima

Policijski službenici SSKOK-a Zagreb donirali su opremu u znanstveno-edukacijske svrhe Agronomskom fakultetu u Zagrebu te srednjim školama u Čakovcu i Križevcima, a radi se o raznim predmetima koji su koji bili dio improviziranih laboratorija za proizvodnju droge, a koje je policija oduzela tijekom više kriminalističkih istraživanja u posljednjih nekoliko godina.

Oprema je donirana sukladno Rješenjima Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i Općinskog suda u Novom Zagrebu. 

Voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb Alen Barta istaknuo je kako se radi o opremi vrijednosti od 100 do 150 tisuća eura:

„Oprema će danas biti podijeljena više obrazovnih ustanova, kako Agronomskom fakultetu tako i srednjim školama, odnosno gospodarskim srednjim školama u Čakovcu i Križevcima. Veselimo se da smo, kao Ministarstvo unutarnjih poslova, doprinijeli edukaciji naše djece, učenika i studenata“. 

No ovo nije prva suradnja Ministarstva unutarnjih poslova s Agronomskim fakultetom.

„Također smo im 2017. godine isto tako donirali određenu, vrijednu opremu koju uvelike koriste i dobro im je poslužila za njihove znanstveno-edukacijske programe. Ovakvu suradnju nastavit ćemo i u budućnosti“, izjavio je Barta. 

Dekan Agronomskog fakulteta prof. dr. sc. Ivica Kisić izrazio je zadovoljstvo ponovnom suradnjom s Ministarstvom unutarnjih poslova na dobrobit akademske zajednice:

„Oprema koju smo danas dobili poslužit će nam za različita znanstvena istraživanja, ali i za izradu nekih diplomskih i doktorskih disertacija. Koristit ćemo je na način da se, u ovim klimatskim promjenama koje su pred nama, poigravamo duljinom dana i noći da bi tako uvidjeli na koji način biljke koje mi koristimo u agronomiji reagiraju u promijenjenim klimatskim uvjetima. To je oprema koja će sigurno biti od velike koristi za znanstvenu instituciju, odnosno za Agronomski fakultet“. 

Nadležni sud naložio je uništavanje predmetne opreme, no Ministarstvo unutarnjih poslova pronašlo je društveno korisniji način njene upotrebe.

„Zajedno s tri zainteresirane obrazovne ustanove, probrali smo opremu koja bi njima bila svrsishodna za njihove programe i projekte koje imaju. Predložili smo sudu da se oprema ne uništi, već donira u te svrhe. Sretni smo što je sud prihvatio našu sugestiju i promijenio prvobitne presude“, izjavio je Mario Maček iz PNUSKOK-a.

Primopredaji opreme u Gospodarskoj školi u Čakovcu nazočio je prof. Zvonimir Siladi koji je istaknuo važnost korištenja ilegalne opreme u edukativne svrhe, umjesto njenog uništavanja: 

„U kontaktu s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova dogovorili smo se da bi se ta vrijedna oprema mogla staviti u funkciju u našoj obrazovnoj ustanovi. Njihovim zahtjevom prema sudu određeno je da će se ista oprema donirati našoj školi te vjerujem da ćemo je korisno upotrijebiti za izvođenje praktične nastave i vježbu učenika poljoprivredne struke – agrotehničara, poljoprivrednih gospodarstvenika, vrtlara i cvjećara. Zahvaljujemo što se i na ovaj način pomaže funkcioniranju naše ustanove i opremanju ne baš tako jeftinom opremom.“

Ispred Srednje gospodarske škole Križevci donaciju je primio ravnatelj Toni Svoboda:  

„Zahvalio bih se Ministarstvu unutarnjih poslova na ovoj donaciji, jer zaista nas je kao školu iznenadila ovakva lijepa gesta. Oprema će nam koristiti u našem nastavnom procesu u kompletnoj praktičnoj nastavi, s obzirom na to da smo poljoprivredna škola, strukovna škola u kojoj takva oprema može koristiti u opremanju praktikuma, a dalje i za nastavne procese u području poljoprivrede. Opreme ima puno i vjerujem da ćemo je u narednom periodu uspješno instalirati u našim objektima jer šteta bi bilo tako vrijednu i kvalitetnu opremu ne iskoristiti za obrazovanje“.

Radi se o funkcionalnoj opremi koja je korištena u nezakonite svrhe za uzgoj biljaka indijske konoplje, a pogotovo je korisna za škole s poljoprivrednim smjerom u svrhu edukacije te Agronomski fakultet u svrhu znanstvenog razvoja. 

„Na kraju bih istaknuo kako nam je veliko zadovoljstvo doprinijeti obrazovanju naše djece i studenata, koje će im uvelike pomoći u daljnjem školovanju i nadam se da ovo nije zadnja naša suradnja“, zaključio je voditelj Barta.  

Povezane vijesti

Srednja škola Ludbreg krenula s obrazovanjem odraslih

Srednja škola Ludbreg krenula s obrazovanjem odraslih

Srednja škola Ludbreg krenula je s obrazovanjem odraslih, a početku održavanja nastave su uz domaćina, ravnatelja Srednje škole Ludbreg nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko…
I u Varaždinskoj županiji krenuli e-upisi djece u 1. razred osnovne škole

I u Varaždinskoj županiji krenuli e-upisi djece u 1. razred osnovne škole

Upisi u prvi razred osnovne škole će se i u Varaždinskoj županiji prvi put provoditi elektronički, putem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole.  Prijave za upis djece s utvrđenim teškoćama…
Za 14 škola 16 najviših priznanja: uz Erasmus akreditacija do mobilnosti čak 1.600 učenika i djelatnika 

Za 14 škola 16 najviših priznanja: uz Erasmus akreditacija do mobilnosti čak 1.600 učenika i djelatnika 

Devet srednjih i pet osnovnih škola, čiji je osnivač Varaždinska županija, trenutno su nositeljice 16 Erasmus akreditacija, najviših priznanja na nacionalnoj razini koje dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe EU-a…