Još 2,1 milijun eura za obnovu dvorca Stubički Golubovec – korak bliže ZEZ centru

Još 2,1 milijun eura za obnovu dvorca Stubički Golubovec – korak bliže ZEZ centru

Ispred dvorca Stubički Golubovec je u ponedjeljak, 6. ožujka 2023. godine, održano potpisivanje 2.166.518,74 eura vrijednih ugovora o konstruktivnoj sanaciji temelja i podruma Dvorca te uređenja privremenog depoa u Fellerovoj zgradi u Donjoj Stubici.

Ugovore su potpisali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i direktor tvrtke Hedom d.o.o. Vlado Ćorluka. „Korak smo bliže konačnom cilju, a to je otvaranje ZEZ – a. Sljedeći korak i na čemu pregovaramo s Ministarstvom je cjelovita obnova u koju bi bio uključen i pomoćni objekt, čime bismo kompletno završili s obnovom, a sam postav Znanstveno-edukacijskog zabavnog centra rješavali bismo preko ITU mehanizma Grada Zagreba ili nekog drugog fonda, sve u cilju da ZEZ otvorimo 2025. godine“ – poručio je nakon potpisivanja župan Kolar, dok je direktor Ćorluka najavio kako će se predstojećim radovima završiti konstruktivna obnova dvorca te istaknuo kako bi radovi trebali završiti do lipnja ove godine.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar rekla je kako se tijekom već aktivnih radova na sanaciji javila potreba za dodatnim radovima sanacije zidova i temelja, ali i uređenjem privremenog depoa za pohranu kulturne imovine. „Zbog toga je Krapinsko – zagorska županija prema Ministarstvo kulture podnijela zahtjev za dodatnih 2,2 milijuna eura, što je i odobreno, nakon čega je raspisan javni natječaj, na kojem je najpovoljniju ponudu dala tvrtka Hedom, koja je i do sada vršila sanaciju dvorca, koji će biti pretvoren u Znanstveno – edukativno – zabavni centar“ – izvijestila je pročelnica Mlakar.

Bit će to prvi projekt koji će spojiti kulturno baštinu i znanost, područje u kojem ćemo rekonstrukcijom dvorca i stare konjušnice stvoriti ZEZ u kojem ćemo prezentirati dostignuća hrvatskih znanstvenika i gdje će cijela populacija moći uživati kroz igru, zabavu i učenje“ – naglasila je članica Projektnog tima i direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša.

Dio dodijeljenih sredstava namijenjen je za uređenje Fellerove zgrade u centru Donje Stubice, koja se također obnavlja i od potresa, ali je sanacija ove vrijedne kulturne baštine počela već ranije, kako bi zgrada dobila novu, raznoliku namjenu. „Dosad smo uredili prostor tavana, a ovim sredstvima uredit će se prvi kat zgrade, s time da smo projektom ZEZ mobilni centar uredili podrum, pa će konačno i ta zgrada vrlo uskoro biti u potpunoj funkciji“ – poručio je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.

„Obzirom da se radi o kulturnom dobru, uvijek se mogu dogoditi nepredviđene stvari, pa nam se tako u jednom trenutku urušio pročelni zid, zbog vodotoka koji ide ispod dvorca. No, brzo smo reagirali, donijeli statičko rješenje, tako da nije bilo većih šteta. Nakon ispitivanja geomehanike došli smo do spoznaje da nam je ostao dio dvorca orunjen vodom, pa se i to moralo rješavati. Tako je dvorac sada zaštićen od vlage te su učvršćeni zidovi“ – Kazao je Igor Cindrić uz Konzervatorskog odjela u Krapini.

Povezane vijesti

Kolar kod veleposlanice SAD – a

Kolar kod veleposlanice SAD – a

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes je održala prijam povodom posjete Hrvatskoj vodstva najvećeg američkog medicinskog centra University of Pittsburh Medical Center (UPMC) i s ciljem upoznavanja…
Kolar: Nastavljamo sa subvencioniranjem kredita za mlade poduzetnike, žene i početnike

Kolar: Nastavljamo sa subvencioniranjem kredita za mlade poduzetnike, žene i početnike

Krapinsko-zagorska županija provodi program „HBOR – subvencija kredita“, koji je namijenjen mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva: trgovačkim društvima, obrtima, fizičkim osobama koje samostalno obavljaju djelatnost, OPG-ovima, zadrugama i…
Projekt obnove Vatrogasnog doma u Višnjici spreman za realizaciju

Projekt obnove Vatrogasnog doma u Višnjici spreman za realizaciju

Pred Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Višnjica jedan je od najvećih projekata u njegovoj 73 godine dugoj povijest. Riječ je o projektu energetske obnove Vatrogasnog doma vrijednom 533.569 eura za čiju je…