Još 2,1 milijun eura za obnovu dvorca Stubički Golubovec – korak bliže ZEZ centru

Još 2,1 milijun eura za obnovu dvorca Stubički Golubovec – korak bliže ZEZ centru

Ispred dvorca Stubički Golubovec je u ponedjeljak, 6. ožujka 2023. godine, održano potpisivanje 2.166.518,74 eura vrijednih ugovora o konstruktivnoj sanaciji temelja i podruma Dvorca te uređenja privremenog depoa u Fellerovoj zgradi u Donjoj Stubici.

Ugovore su potpisali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i direktor tvrtke Hedom d.o.o. Vlado Ćorluka. „Korak smo bliže konačnom cilju, a to je otvaranje ZEZ – a. Sljedeći korak i na čemu pregovaramo s Ministarstvom je cjelovita obnova u koju bi bio uključen i pomoćni objekt, čime bismo kompletno završili s obnovom, a sam postav Znanstveno-edukacijskog zabavnog centra rješavali bismo preko ITU mehanizma Grada Zagreba ili nekog drugog fonda, sve u cilju da ZEZ otvorimo 2025. godine“ – poručio je nakon potpisivanja župan Kolar, dok je direktor Ćorluka najavio kako će se predstojećim radovima završiti konstruktivna obnova dvorca te istaknuo kako bi radovi trebali završiti do lipnja ove godine.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar rekla je kako se tijekom već aktivnih radova na sanaciji javila potreba za dodatnim radovima sanacije zidova i temelja, ali i uređenjem privremenog depoa za pohranu kulturne imovine. „Zbog toga je Krapinsko – zagorska županija prema Ministarstvo kulture podnijela zahtjev za dodatnih 2,2 milijuna eura, što je i odobreno, nakon čega je raspisan javni natječaj, na kojem je najpovoljniju ponudu dala tvrtka Hedom, koja je i do sada vršila sanaciju dvorca, koji će biti pretvoren u Znanstveno – edukativno – zabavni centar“ – izvijestila je pročelnica Mlakar.

Bit će to prvi projekt koji će spojiti kulturno baštinu i znanost, područje u kojem ćemo rekonstrukcijom dvorca i stare konjušnice stvoriti ZEZ u kojem ćemo prezentirati dostignuća hrvatskih znanstvenika i gdje će cijela populacija moći uživati kroz igru, zabavu i učenje“ – naglasila je članica Projektnog tima i direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša.

Dio dodijeljenih sredstava namijenjen je za uređenje Fellerove zgrade u centru Donje Stubice, koja se također obnavlja i od potresa, ali je sanacija ove vrijedne kulturne baštine počela već ranije, kako bi zgrada dobila novu, raznoliku namjenu. „Dosad smo uredili prostor tavana, a ovim sredstvima uredit će se prvi kat zgrade, s time da smo projektom ZEZ mobilni centar uredili podrum, pa će konačno i ta zgrada vrlo uskoro biti u potpunoj funkciji“ – poručio je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.

„Obzirom da se radi o kulturnom dobru, uvijek se mogu dogoditi nepredviđene stvari, pa nam se tako u jednom trenutku urušio pročelni zid, zbog vodotoka koji ide ispod dvorca. No, brzo smo reagirali, donijeli statičko rješenje, tako da nije bilo većih šteta. Nakon ispitivanja geomehanike došli smo do spoznaje da nam je ostao dio dvorca orunjen vodom, pa se i to moralo rješavati. Tako je dvorac sada zaštićen od vlage te su učvršćeni zidovi“ – Kazao je Igor Cindrić uz Konzervatorskog odjela u Krapini.

Povezane vijesti

Jenkač i Kaniški dijele mandat, umjesto Habijana Jembrih, Kolara zamjenjuje Anita Krok (SDP)

Jenkač i Kaniški dijele mandat, umjesto Habijana Jembrih, Kolara zamjenjuje Anita Krok (SDP)

Kako doznajemo iz izvora bliskom HDZ – u, mandat župana Anđelka Stričaka podijelit će Goran Kaniški i Siniša Jenkač. Načelnik Gornjeg Kneginca bit će prve dvije godine u Saboru, a…
Varaždinska županija kupila dvorac Bela 1

Varaždinska županija kupila dvorac Bela 1

U Županijskoj palači u Varaždinu potpisani je ugovor o kupoprodaji dvorca Bela 1 između Varaždinske županije i Danice Stipan Tomić te Vladimira Tomića, dosadašnjih vlasnika Dvorca. Ugovor je s dosadašnjim…
Na području Varaždinske županije energetski obnovljeno 1.100 obiteljskih kuća

Na području Varaždinske županije energetski obnovljeno 1.100 obiteljskih kuća

U organizaciji Varaždinske županije održana je informativna radionica o energetskoj obnovi kuća na kojoj su zainteresiranim građanima predstavnici Fonda pojasnili sve uvjete i način prijave na nadolazeći javni poziv. Uz…