“Zdravo i fino” punom parom krenulo u VI. ciklus projekta

“Zdravo i fino” punom parom krenulo u VI. ciklus projekta

Uz novu radionicu zdravoga kuhanja u VI. ciklusu projekta „Zdravo i fino“ promovirana i nova kuharica, odnosno Kuharski vodič za ne(znalce)

Kako izgleda kada djeca kuhaju, mijese, režu, sjeckaju, pirjaju, kombiniraju voće i povrće, octe i začine, hranu i okuse može se vidjeti na radionicama zdravoga kuhanja projekta „Zdravo i fino“ Društva „Naša djeca“ Zabok koji se organizira već čitavo desetljeće. S obzirom na to da je prošlo već nekoliko mjeseci od zadnje radionice zdravoga kuhanja djeca, članice i članovi Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma te članice Zabočkih mališana s nestrpljenjem su iščekivala novu radionicu zdravoga kuhanja, nova jela, nove recepte, nove okuse i mirise…

Ovog se puta na meniju moglo naći „za svakoga ponešto“: zobeni keksi, kakao, čaj za početak dana, zatim za ručak domaće grah varivo (tradicionalno zagorsko jelo u novom ruhu), domaće tortilje koje su umijesila i ispekla sama djeca, povrće u woku (tikvica, kupus, paprika, kukuruz), namaz od slanutka (humus), bijeli umak od indijskih oraščića, orijentalni za’atar umak (sjemenke sezama, majčina dušica, origano), zapečene palačinke s gljivama, porilukom i špinatom, povrtno-voćna salata od crvenog kupusa, koromača i manga, slatke zdrave palačinke s namazom od lješnjaka i domaćim pekmezima od marelica i smokava te čokoladni mousse od avokada s kompotom od višanja.

Radionica kuhanja bila je više nego uspješna, zahvaljujući voditeljici radionica zdravoga kuhanja Snježani Krpes i iskusnoj i uhodanoj kuharskoj ekipi Vjekoslavu Flegaru, Anji Kolarić, Jani Borovčak, Andreji Šagud, Dori Krznar, Nedi Novosel i Vanji Strabić. Svojim su fotografskim i video okom sve zabilježili fotograf Luka Smuk i tiktoker Igor Jadan.

Radionice se sad već drugu godinu zaredom provode u zabočkoj Zelenoj dvorani koja na jedan dan postaje mali mobilni kuharski kabinet te je DND za potrebe radionica nabavilo dodatnu kuhinjsku opremu i aparate za kuhanje, zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Posebno iznenađenje, prve u nizu ovogodišnjih radionica, bilo je predstavljanje nove kuharice, odnosno Kuharskog vodiča za (ne)znalce, uz prigodnu izložbu „žičanih“ ilustracija Ane Kaić Lacković koje krase novu publikaciju, a rezultat je prošlogodišnjih radionica zdravoga kuhanja s djecom.

„Kako bismo djeci i roditeljima približili tehnike kuhanja i pripremu jela odlučili smo se nakon svih prethodno izdanih kuharica i za ovaj Kuharski vodič za (ne)znalce te smo se na neki način vratili na početak, moglo bi se reći, „na osnove“ koje su svakako jako bitne za djecu koja se možda i po prvi put susreću s pripremom hrane, kuhanjem te raznim priborom i opremom u kuhinji“ – rekla je voditeljica projekta Jasenka Borovčak.

Autorica publikacije Snježana Krpes istaknula je da je kuharica-vodič svojevrstan kuharski priručnik kojim se želi potaknuti djecu (ali i odrasle), s manje ili više kuharskog iskustva, da tu važnu životnu vještinu usavrše na osnovu recepta i detaljno opisanih načina kuhanja i tehnika rezanja. Na radionicama su se djeca upoznala s raznovrsnim namirnicama, termičkom obradom ili sirovim načinom. Osim toga, djeca su koristila sav kuhinjski pribor, opremu i pomagala, tehnike pripreme i rezanja namirnica te tako na iskustveni način zakoračila u čudesan svijet kuhanja objedinjen kroz edukaciju i praktikum o pravilnoj i zdravoj prehrani na djeci zabavan način. Zato ovaj kuharski vodič pršti opisima što je to blanširanje, kratko kuhanje, kuhanje na pari, kratko prženje, kuhanje u istom loncu, pečenje na žaru, tostiranje, mariniranje i dr. ili kako napraviti štapiće, kockice, ploške kao i slastice bez pečenja, bez jaja, brašna i mlijeka, uz fotografije tehnika i pripremljenih jela fotografa Mirka Cvjetka i dizajna Igora Vranješa.

Kao i dosad, najvažniji su nam dojmovi djece, koja ni ovaj put nisu skrivala oduševljenje, kako s prvom ovogodišnjom radionicoma kuhanja, tako i s novim kuharskim vodičem iz DND-ovske zdrave i fine zabočke kuhinje. Od pohvala i zadovoljstva, ovaj put izdvajamo ovu dječju izjavu: „Na radionici mi se jako svidjelo. Naučila sam nešto novo, lijepo se zabavila s drugima. Sve što smo napravili bilo je fino, zdravo i različito. Sve recepte mogu naći u kuharici koju sam dobila i ponovno skuhati. Kuharica mi se jako sviđa jer je drugačija od ostalih i drago mi je što mogu ponoviti neke recepte, a neke nove naučiti.“ (Nea)

Cilj europsko nagrađivanog projekta Zdravo i fino jest promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o sve većem problemu pretilosti djece i mladih. Tijekom ožujka organizirat će se male pokazne radionice zdravoga kuhanja za djecu OŠ K.Š Gjalskog, a u travnju Savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u partnerstvu sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Povezane vijesti

Ova hrana za životinje povlači se iz prodaje

Ova hrana za životinje povlači se iz prodaje

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda: SOJINA SAČMA, broja šarže 300324068, datum proizvodnje 08.03.2024., datuma najbolje upotrijebiti do 08.03.2025., zbog utvrđene bakterije iz roda Salmonella spp. Proizvod nije…
Mali pjevači izveli 21 novu pjesmu na tradicionalnom festivalu „Djeca pjevaju“

Mali pjevači izveli 21 novu pjesmu na tradicionalnom festivalu „Djeca pjevaju“

Čak 21 nova autorska dječja pjesma izvedena je na već tradicionalnom, 12. po redu festivalu „Djeca pjevaju – Varaždin 2024.“ održanom u varaždinskom Graberju. Nastupili su mali pjevači iz Varaždinske…
U Dječjem vrtiću Bajka znaju kako se radi s darovitom djecom

U Dječjem vrtiću Bajka znaju kako se radi s darovitom djecom

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković zajedno s pročelnicom UO za društvene djelatnosti Danijelom Vusić posjetio je dječji vrtić Bajka koji je, uoči obilježavanja Međunarodnog dana darovite djece, organizirao projektni…