Održana promocija monografije „150 godina kazališta u Varaždinu“

Održana promocija monografije „150 godina kazališta u Varaždinu“

Na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu  održana je promocija monografije “150 godina kazališta u Varaždinu”. Stručnjaci iz različitih područja obradili su respektabilan stvaralački period od otvorenja zgrade do današnjih dana navodeći sve koji su ga održavali svojim umjetničkim i organizacijskim radom, a posebno one koji su presudno utjecali na identitet kazališta. Vesna Kosec-Torjanac, ujedno i urednica monografije, Marijan Varjačić, Snježana Banović, Ernest Fišer, Senka Bulić, Ksenija Krčar, Ljerka Šimunić, Miroslav Klemm, Petar Eldan, Dubravko Torjanac, Nataša Maričić, Zdenka Weber, Raymond Rojnik, Ivana Slunjski i Vladimir Krušić donose presjek  varaždinske kazališne povijesti do danas.  Monografija je opremljena bogatim fotografskim materijalom od kojih je vrijedan dio iz autorskog arhiva Ivica Plovanića, umirovljenog glumca kazališta.

Prisutnima se na početku obratila intendantica Senka Bulić koja je podsjetila da se cijelu prošlu godinu na različite načine obilježavalo 150 godina od otvorenja zgrade. „Okolnosti koje su dovele do izgradnje, i entuzijazam kojim je uspostavljen kazališni život Varaždina stvaraju odgovornost prema onome što nam je ostavljeno u nasljeđe“, navela je Bulić te dodala da „repertoar treba promišljati oslanjanjem na tradiciju u kojoj prepoznajemo mogućnosti za bavljenje našim suvremenim dilemama“.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na začetke kazališnog života u Varaždinu. „Rastom grada rasla je i potreba za reprezentativnim kazalištem, a građani Varaždina najzaslužniji su za izgradnju ove zgrade“. Prisjeto se brojnih važnih umjetnika koji su radili u kazalištu poput Marije Ružičke Stzrozzi, Ive Sedrara, Sande Langerholz, Franje Majetića, Zvonimira Rogoza, Tomislava Lipljina i mnogih drugih. Najavio je da će nakon završetka radova uskoro u funkciji biti i dvorana Petar Veček, još jedan u nizu jedinstvenih prostora za izvedbu u varaždinskom kazalištu.

Nevena Tudor Perković, izaslanica ministrice kultire i medija Republike Hrvatske govorila je o važnosti uloge varaždinskog HNK u oblikovanju kazališnog života Hrvatske. „Obljetnica svjedoči o bogatoj kulturnoj baštini koja stoljećima oblikuje Varaždin i čini ga jednim od središnjih mjesta izvedbenih umjetnosti u Hrvatskoj., Zgrada HNK je arhitektonski je konstruirala sliku Varaždina , ali što je još značajnije, kazalište je oblikovalo duh ovog grada. Navela je i da Ministarstvo kultiure i medija kontinuirano ulaže u obnovu zgrade.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak obratio se kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića. Istaknuo je da zahvaljujući porivu građana imamo jednu od najljepših građevina u Varaždinu koja nam puno govori i o duhu njegovih stanovnika i načinu na koji su zamišljali grad. Čestitao je intendantici i umjetnicima na činjenici da varaždinsko kazalište i danas čine važnim u gradu u kojem stvaraju, ali i puno šire.

Povezane vijesti

Varaždinsko kazalište u ljubičastom. Otkrivamo razlog

Varaždinsko kazalište u ljubičastom. Otkrivamo razlog

Povodom Međunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije u ponedjeljak će zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu bit će obasjana ljubičastim svjetlom. Tom simboličnom gestom Grad Varaždin će…
Danas će varaždinsko kazalište zasjati u plavom. Evo razloga

Danas će varaždinsko kazalište zasjati u plavom. Evo razloga

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, danas će u večernjim satima zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu bit će obasjana plavim svjetlom. Tom simboličnom gestom, Grad Varaždin će se na molbu…
Održana svečana promocija marke s motivom HNK u Varaždinu

Održana svečana promocija marke s motivom HNK u Varaždinu

U HNK u Varaždinu se održala svečana promocija poštanske marke koju povodom proslave 150. obljetnice otvorenja zgrade varaždinskog kazališta izdaje Hrvatska pošta. Promociji su prisustvovali intendantica HNK u Varaždinu Senka…