U Varaždinu obilježena 15. obljetnica neovisnosti Republike Kosovo

U Varaždinu obilježena 15. obljetnica neovisnosti Republike Kosovo

U varaždinskom hotelu Turist u nedjelju poslijepodne priređena je proslava 15. obljetnice neovisnosti Republike Kosovo. Nakon intoniranja himni Republike Hrvatske i Republike Kosovo, nazočnima se obratio organizator svečanosti Alija Redžaj, predstavnik albanske nacionalne manjine u Gradu Varaždinu.

Zahvalio je Gradu Varaždinu na pomoći u organizaciji ovog događaja te je pozdravio uzvanike među kojima su bili: veleposlanik Republike Kosovo u RH NJ.E. Martin Berisha, veleposlanik Sjev. Makedonije u RH NJ.E. Milaim Fetai, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednik Unije Albanaca u RH Esad Collaku, saborska zast. i predstavnica nac. manjina u Vladi RH Ermina Ljekaj Prljaskaj, zastupnica u Saboru Barbara Antolić Vupora, župan varaždinske županije Anđelko Stričak, počasni konzul Albanije Stjepan Šafran i počasni konzul Moldavije Emil Solenički.

Gradonačelnik Grada Varaždina čestitao je nazočnima 15. obljetnicu neovisnosti Republike Kosovo te je između ostalog rekao:  Iako na jedinicama lokalne samouprave nije da vode međunarodnu politiku, nama kao građanima grada Varaždina koji se ponosi svojom poviješću, kulturom i tolerancijom drago nam  je i počašćeni smo što se možemo priključiti svojim sugrađanima albanske nacionalnosti u ovoj proslavi. Albanci bilo sa Kosova, ili iz Makedonije ili Albanije žive u Varaždinu već nekoliko generacija. Svojim marljivim radom i sudjelovanjem u svim dijelovima društvenog života, naročito na području obrtništva, trgovine i poduzetništva pridonose napretku cijele zajednice  gradeći na taj način dobru reputaciju svoje nacionalne pripadnosti u očima sugrađana.

Ovom prilikom, želja mi je potaknuti vas da zadržite svoj nacionalni identitet, svoje običaje, kulturu i jezik. Grad Varaždin bit će vam od pomoći i poticat će sve programe i ideje koje ćete predložiti u cilju očuvanja svog nacionalnog identiteta. Sa predstavnicima albanske nacionalne manjine mislim da imamo primjerenu suradnju pa se nadam da ćemo u tom tonu nastaviti surađivati.

U nastavku svečanosti Vesa Redžaj pročitala je recitaciju na albanskom jeziku koja govori o kosovskoj neovisnosti, a potom je goste zabavio sastav „Vali&Band“ iz Rijeke izvevši popularne albanske i kosovske pjesme.

Povezane vijesti

U Podrutama obilježena 32. godišnjica pogibije članova Europske zajednice

U Podrutama obilježena 32. godišnjica pogibije članova Europske zajednice

U Podrutama kod Novoga Marofa obilježena je 32. godišnjica pogibije članova Promatračke misije Europske zajednice. Petorica članova Promatračke misije poginula su 7. siječnja 1992. godine kada je njihov nenaoružani helikopter…
Sjajna 65. obljetnica Ansambla Zabok

Sjajna 65. obljetnica Ansambla Zabok

Povodom 65. obljetnice umjetničkog djelovanja, Ansambl Zabok pripremio je dva koncerta. Prvi je održan u prostoru Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku, gdje su članovi Ansambla podijelili svoje umjetničko…
Lovačko društvo „Kuna“ iz Klenovnika obilježilo 30 godina svog djelovanja

Lovačko društvo „Kuna“ iz Klenovnika obilježilo 30 godina svog djelovanja

Prigodnom svečanošću Lovački društvo „Kuna“ iz Klenovnika obilježilo je 30 godina svog djelovanja. Na toj velikoj obljetnici, ali i tome što su kao udruga na raspolaganju stanovnicima Općine Klenovnik čestitao…