SDP traži sjednicu o zdravstvu: “Župane Stričak, pravo na zdravlje je temeljno ljudsko pravo” 

SDP traži sjednicu o zdravstvu: “Župane Stričak, pravo na zdravlje je temeljno ljudsko pravo” 

SDP je danas ponovno uputio apel županu Varaždinske županije Anđelku Stričaku da sazove tematsku sjednicu na kojoj će tema biti zdravstvo. Pritom su istaknuli da ljudi moraju biti  na prvom mjestu te da je rješavanje problema u zdravstvu prioritet. 

Na toj bi se sjednici trebalo utvrditi stanje, problemi, ali i predložiti mjere koje će rezultirati određenim pomacima i u smislu zaštite prava pacijenata, ali i u smislu smanjenja lista čekanja. 

Na konferenciji za medije, na kojoj su govorili SDP-ovi vijećnici županijske Skupštine Ruža Jelovac, Mario Klapša i Željko Posavec, istaknuto je i kako zdravstvo grca u problemima, te da se prije reforme koju je Vlada najavila, treba razgovarati o sanaciji, a zatim regionalnom preustroju te svim drugim procesima koji su nužni da bi se reforma mogla provesti u pravom smislu riječi. 

Nepregledne liste čekanja, ogromni dugovi koji se generiraju u zdravstvu, robovlasnički ugovori koje imaju liječnici, nalazi i kartoni pacijenata koji se često zagube ili ne završe tamo gdje bi trebali, samo su neke od tema kojih se danas dotaknuo SDP. 

– Povodom nadolazećih promjena najavljenih reformom u zdravstvenom sustavu, Klub vijećnika SDP-a predlaže predsjedniku Skupštine, kao i županu Varaždinske županije, da se sazove posebna sjednica Županijske skupštine sa navedenom točkom dnevnoga reda. Svi smo donekle upoznati s činjenicom da stanje u zdravstvenom sustavu u cijeloj Hrvatskoj nije na zavidnoj razini te je prijedlog Kluba vijećnika SDP-a da župan sa suradnicima i čelnicima zdravstvenih ustanova na navedenoj sjednici prikaže aktualno stanje zdravstvenog sustava u Varaždinskoj županiji – rekao je Posavec te dodao da bi sve političke opcije u Županijskoj skupštini na temelju dobivenih informacija trebale imati mogućnost predložiti promjene u sustavu, za boljitak svih građana Varaždinske županije i svih korisnika zdravstvenih usluga u ustanovama čiji je osnivač Varaždinska županija. 

Na njega se nadovezao Mario Klapša koji je istaknuo da je pravo na zdravlje temeljno ljudsko pravo. 

– Smatramo da svatko od nas ima dužnost prema ljudima koji su nas birali, svatko sa svoje pozicije, upozoriti na probleme koji ne samo da utječu na zdravstvo kao sustav, već na temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na liječenje, pravo na zdravlje i pravo na zdravstvenu skrb -rekao je Klapša. 

Opširnije je o aktualnom stanju u zdravstvu govorila Ruža Jelovac koja je rekla da zdravstvo nije u problemima od jučer te apelirala na župana da sazove spomenutu tematsku sjednicu kako bi sve političke opcije koje participiraju u županijskoj Skupštini, ali i svi građani imali uvid u pravo stanje u zdravstvo, te je nadodala da se treba suočiti s problemima da bi se oni mogli rješavati. 

– Na mjesečnoj razini, na razini države, mjesečno se akumulira dugova oko 13 milijuna eura. Samo jedna ustanova u Varaždinskoj županiji, a to je OB Varaždin, će prema procjeni 2022. godinu završiti za 60 milijuna eura gubitka – rekla je među ostalim Ruža Jelovac i istaknula da ta ustanova zahtjeva posebnu pažnju, ali i odgovornost svih koji su izabrani u županijskoj Skupštini. 

Spomenula je kako problemi sežu još iz devedesetih godina, kad je, kako ističe, zdravstvo krenulo u krivom smjeru po pitanju transformacije, a zatim i samog financiranja. 

Rekla je i da u Varaždinskoj županiji zdravstvo funkcionira na specifičan način, od toga da OB Varaždin, kao krovna ustanova, ima bolnice na tri lokacije, a uz to je i paviljonski tip organizacije koji je ujedno i najskuplji. 

– Čudimo se kad se u medijima pojave priče o pacijentima kojima se izgube kartoni ili nalazi, ali nemojmo se čuditi. Proces digitalizacije sustava je davno pokrenut, uložena su znatna sredstva, a čak je i Varaždinska županija kao nad standard financirala razvijanje informatičkih programa vezanih za nalaze i ostalu zdravstvenu dokumentaciju. No, sustav i dalje ne funkcionira. Stoga tražimo da se održi tematska sjednica vezana uz položaj i daljnje pravce funkcioniranja zdravstvenog sustava. Inzistiramo na procesu sanacije, a ne na riječi reforma. Jer se reforme u zdravstvenom sustavu ne mogu provoditi prije teritorijalne reforme i gospodarskog oporavka. Da bi uopće provodili reforme trebamo jasno utvrđeni okvir, a toga nema. Imamo čak 64 bolnička objekta na razini Hrvatske. Teme su otvorene i treba im se posvetiti sa puno pažnje – rekla je Jelovac i postavila otvoreno pitanje zašto gotove sve privatne zdravstvene institucije posluju s dobiti, a javno zdravstvo iz godine u godinu akumulira samo gubitke. 

Povezane vijesti

Antolić Vupora (SDP): HDZ je sa svojim aferama ugušio javni prostor

Antolić Vupora (SDP): HDZ je sa svojim aferama ugušio javni prostor

Županijska organizacija SDP-a Varaždinske županije, na čelu sa njegovom predsjednicom Barbarom Antolić Vuporom, u subotu je organiziralo obilazak više jedinica lokalnih samouprava. Zastupnik u Europskom parlamentu Fred Matić i SDP-ova…
Antolić Vupora (SDP): Glas za HNS je glas za HDZ

Antolić Vupora (SDP): Glas za HNS je glas za HDZ

U današnjoj emisiji na eVaraždinu gostovala je saborska zastupnica i predsjednica Županijske organizacije SDP – a Varaždinske županije. “Bez dlake na jeziku”, Antolić Vupora je govorila o svim aktualnim temama.…
SDP: Sjever ne zboravlja. Dosta je!

SDP: Sjever ne zboravlja. Dosta je!

Pod nazivom “Dosta je! Odmah na izbore” danas je na Markovom trgu održan prosvjed koji je organizirao SDP zajedno sa lijevo – liberalnim strankama. Jasno smo tražili zaustavljanje korupcije, kriminala,…