Potpisani kolektivni ugovori za zaposlenike u kulturi, gradskoj upravi i vrtiću

Potpisani kolektivni ugovori za zaposlenike u kulturi, gradskoj upravi i vrtiću

U četvrtak, 22. prosinca 2022. godine u salonu Gradske vijećnice Grada Varaždina potpisani su kolektivni ugovori koji se odnose na zaposlenike u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, Gradskom muzeju Varaždin, te gradskoj upravi, kao i aneksi kolektivnih ugovora za zaposlenike u dječjem  vrtiću i gradskoj knjižnici.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj  potpisao je s Domagojem Rebićem, glavnim tajnikom Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi  Kolektivni ugovor za zaposlenike u HNK u Varaždinu,  a ugovor je supotpisala i intendantica Senka Bulić, te Kolektivni ugovor za zaposlenike u Gradskom muzeju koji je supotpisao ravnatelj Miran Bojanić Morandini. Nadalje, gradonačelnik je potpisao Dodatak I. Kolektivnom ugovoru za zaposlenike u GKIČ kojeg je supotpisala i Andreja Toljan, predstavnik Nezavisnog sindikata knjižničara Hrvatske  i sindikalni povjerenik GKIČ te ravnatelj Mario Šoštarić. Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske i zamjenica ravnateljice Helena Vidović potpisali su Aneks II. kolektivnom ugovoru  za zaposlenike u Dječjem vrtiću Varaždin. Također, gradonačelnik je potpisao i Kolektivni ugovor za zaposlenike Grada Varaždina  s Tomislavom Bogovićem,  povjerenikom Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Nakon potpisanih ugovora gradonačelnik Bosilj je izjavio: Kad će biti donesen proračun bit će i veće plaće. Stoga apeliram na gradske vijećnike s kojima još uvijek razgovaramo, postoje i određene indicije da bismo možda mogli ipak imati proračun, no ja ne želim na nikoga vršiti pritisak nego želim da proradi njihov razum i savjest. Smatram da su svi zaposlenici Grada i javnih ustanova u gradu, kojih imamo 12, zaslužili povećanje plaća s obzirom da je prošle godine bila ozbiljna inflacija. Imali smo jedan inflatorni val, a ovime dižemo 6 posto osnovicu plaća. Svi dobivaju 65 eura mjesečno dodatak za topli obrok i radili smo određene korekcije koeficijenata, otprilike do 6 posto. Na taj  način su neto primanja zaposlenima u Gradu i javnim ustanovama veća za 10 do 20 posto čime bismo poništili efekte inflacije i toga što njihova primanja već godinama nisu rasla. Smatram da su svojim radom svi oni to zaslužili.

Domagoj Rebić, glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi zahvalio je gradonačelniku Bosilju na konstruktivnom i afirmativnom dijalogu: Dogovorili smo povećanje i nadamo se da će proračun Grada proći te da će kolektivni ugovor stupiti na snagu kako je i planirano, od 1. siječnja iduće godine. Situacija u ostalim gradovima ovisi o njihovoj financijskoj situaciji, ali u pravilu je prevladao razum i išlo se u povećanje zbog ovog inflatornog udara – rekao je Rebić.

Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, zastupa Dječji vrtić Varaždin podsjetila je na prijašnju praksu nepoštivanja kolektivnih ugovora te je dodala: Varaždin je učinio jako velik korak, bio je poprilično loš i s ovim povećanjem se približavate zakonskoj plaći tako da pohvaljujem razinu pregovora koju smo imali te u konačnici ovo što smo dogovorili. Radnici su u vrtiću jako zadovoljni s time, ali ova neizvjesnost hoće li to stupiti na snagu sada ili kroz mjesec, dva ili tri stvara jako veliki nemir i otpor i bilo kakvo odlaganje primjene ovog aneksa kojeg smo potpisali nije dobro za atmosferu i ono što vrtić znači za ovaj grad.

Povezane vijesti

Gradonačelnik Škvarić upozorio HBOR na veliki problem s kojim se susreću (grado)načelnici

Gradonačelnik Škvarić upozorio HBOR na veliki problem s kojim se susreću (grado)načelnici

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić sudjelovao je na radionici Hrvatske banke za obnovu i razvoj, održane u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu o čemu smo ranije pisali ovaj tjedan.…
Bosilj: Većina publike na koncerte Aleksandre Prijović dolazi iz pomodnosti i radoznalosti

Bosilj: Većina publike na koncerte Aleksandre Prijović dolazi iz pomodnosti i radoznalosti

Koncert popularne Aleksandre Prijović je samo dio priče u kojoj ističemo da je Varaždin poznat po svojoj otvorenosti, gostoljubivosti, sigurnosti i organiziranosti. Kao grad bogate kulturne povijesti, poznate glazbene škole,…
HDZ O BALAMA: Hvala premijeru Plenkoviću u ime gradonačelnika Bosilja

HDZ O BALAMA: Hvala premijeru Plenkoviću u ime gradonačelnika Bosilja

Priopćenjem za medije vezano za rješavanje bala oglasila se Županijska organizacija HDZ – a. Priopćenje prenosimo u cjelosti: Zahvaljujući odluci Vlade Republike Hrvatske od 16. studenog prošle godine, dugogodišnji problem…