Održana 6. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije: “Sve je više prometnih nesreća…”

Održana 6. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije: “Sve je više prometnih nesreća…”

U Županijskoj palači održena je 6. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije na kojoj se između ostalog raspravljalo o Izvješću o radu Savjeta u 2022 godini,  a članovi savjeta su iznijeli i neke nove ideje te prijedloge koje bi išle u korist poboljšanja sigurnosti prometa na cestama Varaždinske županije.

Uz predsjednika Savjeta dr.sc. Zvonimira Sabatija te članove Savjeta, sjednici su nazočili i član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić te Darko Majhen, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove.

Kako je pojasnio predsjednik Savjeta dr.sc. Zvonimir Sabati Savjet je tijekom izvještajnog razdoblja održao ukupno 3 sjednice, donesen je Plan rada te su tako utvrđene smjernice rada i aktivnosti za 2022 godinu.

Upravo izvješće za prošlu godinu pokazuje čitav niz konkretnih aktivnosti  koje smo provodili sa PU varaždinskom, ili u suradnji sa HAK-om i stanicama za tehnički pregled vozila. Naravno, redovito nas prate i s nama surađuju službe poput ŽUC-a i HC-a,Na sjednicama Savjeta redovito se razmatra kraća kvartalna i detaljno godišnja  izvješća MUP-a o kretanju sigurnosti prometa na području PU Varaždinske.

Uz to, Savjetu su predstavljeni planovi rada zimskih službi na svim kategorijama cesta na području Županije kao i planovi aktivnosti za pojačano praćenje sigurnosti na cestama svih službi (MUP, GSS, Hitna medicina, cestarske ophodnje,  uoči ljetne turističke sezone, kada  je na cestama  Varaždinske  županije sigurnost prometa dodatno ugrožena s obzirom da je to  tranzitno područje za turiste. O tim operativnim planovima Savjet je dao pozitivno mišljenje. Razmatramo i nove inicijative i projekte , pa ćemo tako pokušati pokrenuti jednu jedinstvenu akciju u suradnji s PU varaždinskom u smislu prevencije, odnosno zaštite biciklista u prometu. Na inicijativu PU varaždinske preventivno bi se upozoravali biciklisti koji u toku noćne vožnje nisu dobro označen, odnosno nisu dovoljno vidljivi drugim sudionicima u prometu. Biciklisti bi dobivali zaštitne prsluke. Jedna od novih aktivnosti bi bilo i sudjelovanje  HAK-a koji se odnosi na edukativno-preventivne akcije , a tiču se vrtićke djece i učenika osnovnih škola – rekao je Sabati.

 Danijel Posavec, voditelj poslova prometne policije PU varaždinske je rekao kako je prošla godina za Varaždinsku županiju bila specifična što se tiče broja prometnih nesreća.

Nažalost imali smo poveći broj prometnih nesreća sa poginulim, odnosno teško stradalim osobama. Svi se još sada sjećamo teške nesreće poljskih hodočasnika u kojoj je poginulo dvanaest ljudi. Na svima nama je da  koliko možemo pripomognemo da se takve nesreće izbjegavaju, stoga uvijek apeliram na vozače da paze na brzinu, poštuju znakove i ne voze pod utjecajem alkohola – rekao je Posavec.

Povezane vijesti

Zagorci su manje pijani u prometu

Zagorci su manje pijani u prometu

Na području Policijske uprave krapinsko-zagorske tijekom 2023. godine dogodilo se 680 prometnih nesreća. U prometnim nesrećama sudjelovalo je 1.495 sudionika, od kojih je 1.068 vozača, 409 putnika i 18 pješaka.…
Grad Varaždin brine o sigurnosti pješaka i biciklista

Grad Varaždin brine o sigurnosti pješaka i biciklista

Grad Varaždin pojačanim aktivnostima povećava sigurnost pješaka i biciklista, posebice na kritičnim točkama na gradskim ulicama. Tako su nedavno postavljena nove kamere za kontrolu prometa u Ulici Zrinskih i Frankopana,…
U Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin počinje uređenje jedinstvenog praktikuma za vozače motornih vozila 

U Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin počinje uređenje jedinstvenog praktikuma za vozače motornih vozila 

Strojarska i prometna škola Varaždin će početkom sljedeće godine raspolagati novouređenim praktikumom za vozače motornih vozila.   U prisustvu župana Anđelka Stričaka i pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport…