Gradonačelnik Jenkač ugostio veleposlanika Izraela Garyja Korena

Gradonačelnik Jenkač ugostio veleposlanika Izraela Garyja Korena

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin” gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač ugostio je u četvrtak veleposlanika Izraela Nj. E. Garyja Korena.

Nakon održanog sastanka, gradonačelnik Jenkač otkrio je teme o kojima je razgovarao s izraelskim veleposlanikom. Kako je rekao, govorilo se o mnogo toga, a veleposlanik Koren upoznat je s Varaždinskom županijom te njezinim mogućnostima i turističkom ponudom.

– Razgovarali smo o daljnjoj suradnji kulturnih ustanova, suradnji s našim školama, da promoviramo i spajamo hrvatsku i izraelsku kulturu. Na tome ćemo sigurno ustrajati i taj vid suradnje ćemo razvijati. Upoznali smo ambasadora s mogućnostima obostranih, zajedničkih investicija – rekao je Jenkač i dodao da je na sastanku bio i direktor tvrtke Knauf Insulation koja trenutno ima veliku investiciju na području Novog Marofa, drugu najveću u Hrvatskoj.

– Govorilo se također o mogućnostima izvoza nekih proizvoda u Izrael u budućnosti, kao i o povezivanjima što se tiče industrije, naoružanja i slično. Bio je i tu i načelnik općine Ljubeščica u kojoj se priprema proizvodnja i radi na inovaciji proizvoda u obrambenoj industriji – kazao je Jenkač.

Kako dodaje, uspostavljeni su određeni odnosi, a veleposlanik Koren prepoznao je značaj Novog Marofa i gradskih manifestacija, poput Dana vrganja i crnog tartufa.

– Veleposlanik je rekao da će doći posjetiti naše Dane vrganja te da vidi što mi nudimo u tim danima. Planinar je i sviđa mu se naše okruženje te bi volio planinariti marofskim bregima – zaključio je gradonačelnik.

Prvi, ali ne i posljednji posjet

Veleposlaniku Izraela Garyju Korenu ovo je prvi posjet Novom Marofu, ali, kako je rekao, definitivno ne i posljednji. Istaknuo je zahvalnost na dobroj suradnji s Hrvatskom na različitim poljima.

– Iako se najviše radi u glavnom gradu Zagrebu, čvrsto vjerujem u naš rad i izvan glavnih gradova. U Novi Marof ću se nastojati vratiti za festivale, želim upoznati krajolik. Volim istraživati, želio bih upoznati povijest, kušati lokalno vino, čuo sam da je jako dobro – kazao je izraelski gost i dodao da je važan i kontakt među ljudima.

– Dat ćemo sve od sebe da ljudima iz Novog Marofa i regije bude dostupan Izrael te izraelska kultura i povijest – rekao je.

Može se učiniti više na ekonomskom planu, kazao je i dodao da će posjetiti nekoliko tvrtki koje bi mogle biti zanimljive, poput tvornice Knauf Insulation za kamenu mineralnu vunu i drugi izolacijski materijal o kojoj su već govorili, pa je moguć i dogovor nekih poslova.

Dotaknuo se potom i sporta u kojem je Hrvatska kao mala zemlja tako uspješna, posebice u nogometu, rekavši kako u tome Izrael može puno naučiti od Hrvatske, a onda se osvrnuo i na trenutno ratno stanje u svojoj zemlji.

– Naišli smo na veliko razumijevanje hrvatskog naroda, ne samo političara, posebice zbog povijesti i činjenice da ste vi mlada država i kada je Hrvatska nastajala kao država, morali ste se suočiti s ratom. Izrael je uspostavljen borbom za nezavisnost i vi ste se u ratu borili za nezavisnost te ljudi razumiju da svaki rat odnosi ljudske žrtve. Mi smo sada u središtu rata, nadamo se da će taoci biti pušteni što je prije moguće – rekao je veleposlanik i dodao da je u stalnom kontaktu s hrvatskom Vladom te joj zahvalio na potpori.

Povezane vijesti

Gradonačelnik Škvarić upozorio HBOR na veliki problem s kojim se susreću (grado)načelnici

Gradonačelnik Škvarić upozorio HBOR na veliki problem s kojim se susreću (grado)načelnici

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić sudjelovao je na radionici Hrvatske banke za obnovu i razvoj, održane u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu o čemu smo ranije pisali ovaj tjedan.…
Božićna i novogodišnja čestitka gradonačelnika Varaždina

Božićna i novogodišnja čestitka gradonačelnika Varaždina

“Drage Varaždinke i Varaždinci, dragi sugrađani i sugrađanke u ime djelatnika gradske uprave Grada Varaždina i u svoje osobno ime želim vam da predstojeće božićne i novogodišnje blagdane dočekate u…
Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj dobitnik prestižne nagrade

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj dobitnik prestižne nagrade

Na Svjetskom kongresu poduzetnika održanom od 6. do 9. prosinca 2023. godine u Dubrovniku, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, preuzeo je Internacionalnu nagradu i priznanje „GLOBALLOCAL“ u kategoriji najboljih lokalnih…