Lepoglava dobila mural posvećen legendarnoj 7. gardijskoj brigadi „PUMA“

Lepoglava dobila mural posvećen legendarnoj 7. gardijskoj brigadi „PUMA“

Povodom obilježavanja 30. obljetnice djelovanja 7. gardijske brigade “PUMA”, u Lepoglavi je 15. prosinca predstavljen mural posvećen ovoj legendarnoj vojnoj postrojbi koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani i oslobađanju Hrvatske. Mural naslikan na zidu Doma kulture predstavljen je na prigodnoj svečanosti koja je u Lepoglavi okupila bivše pripadnike 7. gardijske brigade te drugih braniteljskih udruga.

– Jedan je to od 80-ak murala posvećen PUMA-ma koji će biti naslikani diljem Hrvatske. Ova svečanost u Lepoglavi uvod je u dane u kojima ćemo proslaviti 30-tu obljetnicu 7. gardijske brigade PUMA, istaknuo je to predsjednik Udruge veterana 7. gbr “PUMA” Robert Puja koji je s gradonačelnikom Grada Lepoglave Marijanom Škvarićem “otkrio” mural.

U nastavku svečanosti okupljeni su se podsjetili osnivanja i ratnog puta 7. gardijske brigade. O tome je govorio tajnik Udruge veterana 7. gardijske brigade Jurica Šare koji je istaknuo da sve što nam se dobro danas događa, od dobrih rezultata na svjetskom nogometnom prvenstvu do ulaska u šengen i eurozonu, a i prije toga i ulazak Europsku uniju i NATO, ne bi bilo moguće bez svega onog što su, zajedno s ostalim braniteljima, od 1992. godine činili pripadnici PUMA.

– Te 1992. godine, 23. prosinca, odlukom vrhovnog zapovjednika Franje Tuđmana osnovana je 7. gardijska brigada. Tada je četvrtina Hrvatske bila pod okupacijom i trebalo ju je osloboditi. Brigada je formirana iz 5. bojne 1A brigade TIGROVI. Zašto na sjeverozapadu? Zbog velikog “bazena” ljudstva, ali i činjenice da su se branitelji iz sjeverozapadne Hrvatske dokazali u dotadašnjim borbenim djelovanjima”, pojasnio je Šare.

Gradonačelnik Marijan Škvarić, ujedno i izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, uz zahvalu PUMA-ma na pokazanoj hrabrosti i podnijetoj žrtvi, istaknuo je da se ne smije dozvoliti da branitelji padnu u zaborav.

– U Gradu Lepoglavi čuvamo spomen na naše branitelje. Tome će doprinijeti i ovaj mural. Svatko tko će prolaziti pored njega sjetit će se onih koji su bili spremni žrtvovati se za Hrvatsku, znat će da je u gradu koji cijeni i nezaboravlja hrvatske branitelje., poručio je Škvarić. Ispred Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava, zadovoljstvo što je Lepoglava dobila ovaj mural, izrazio je Tomo Jakop istaknuvši da je na ovaj način odana počast postrojbi čiji su pripadnici bila i dvojica od 12 poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave.

– Moramo učiti iz povijesti i ne zaboraviti da smo onda kada je bilo najteže bili spremni dati najviše. Za domovinu, djecu i budućnost bili smo spremni dati svoje živote., istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu obrane, general Zdravko Jakop, i sam pripadnik 7. gardijske brigade u vrijeme Domovinskog rata. Ovom su prigodom građanima Grada Lepoglave koji su bili ratni pripadnici 7. gardijske brigade, a još su i danas aktivni pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, uručene gradske zahvalnice.

Primili su ih Krunoslav Vuglač, Miljenko Hojsak, Stjepan Rajić, Dalibor Škvarić, Mario Cerovčec, Mario Tvarog i Boris Husnjak. Ovom je prigodom Josipu Fištreku, koji je svoj vojni put započeo u 7. gardijskoj brigadi, dodijeljena zahvalnica koju mu je povodom prestanka djelatne vojne službe u OSRH i odlaska u mirovinu, a za časnu i uzornu službu i osobni doprinos u stvaranju i razvoju OSRH, dodijelio načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj.

Obilježavanje 30. obljetnice djelovanja 7. gardijske brigade “PUMA” u Lepoglavi nastavljeno je otvorenjem izložbe “1992 – 2022 PUMA” u organizaciji udruge P.A.S klub Lepoglava, u čijim je prostorijama izložba otvorena, te odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja.

Povezane vijesti

Limena glazba Lepoglave kao gradski ambasador kulture

Limena glazba Lepoglave kao gradski ambasador kulture

Udruga Limena glazba Lepoglavau prostorijama TKIC-a održala je redovnu godišnju izvještajnu skupštinu, na kojoj je posebno istaknuto zadovoljstvo radom udruge u proteklih godinu dana. Nakon uvodnih pozdrava te podnošenja izvješća…
Dođite na Dječji fašnik u Lepoglavu

Dođite na Dječji fašnik u Lepoglavu

U tijeku su posljednje pripreme za ovogodišnji „Dječji fašnik u Lepoglavi.” I ove godine u veseloj fašničkoj povorci sudjelovat će maskirane skupine iz dječjih vrtića i osnovnih škola. Druženje pod…
Lepoglavsko čipkarstvo zaslužuje veću brigu i potporu s državne razine

Lepoglavsko čipkarstvo zaslužuje veću brigu i potporu s državne razine

Uoči početka priprema za organizaciju 28. Međunarodnog festivala čipke, u Lepoglavi je održan sastanak na kojem se, na inicijativu gradonačelnika Marijana Škvarića, o problematici vezanoj za razvoj čipkarstva i očuvanje…