Je li u Hrvatskoj protuzakonito dijeliti lozinke na Netflixu i tko to prati?

Je li u Hrvatskoj protuzakonito dijeliti lozinke na Netflixu i tko to prati?

Nakon što je prošlog tjedna britanski Ured za intelektualno vlasništvo (IPO) objavio da je dijeljenje lozinki za online streaming servise kao što je Netflix protuzakonito, provjerili smo kakva je situacija u Hrvatskoj.

Iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo navode da svaki pretplatnički streaming servis ima svoje uvjete, a građani koji ga koriste sklapaju ugovor sa streaming servisom i ujedno prihvaćaju uvjete korištenja usluge tog streaming servisa koji su sastavni dio ugovora.

“Načini na koji je korisniku usluge streaming servisa dopušteno koristiti lozinku uobičajeno je uređen spomenutim uvjetima korištenja usluge tako da pitanje je li dijeljenje lozinki za pristup uslugama streaming servisa dopušteno ili nije dopušteno, ne bi bilo pitanje zakonodavstva pojedine države već je pitanje uvjeta pod kojima posluje pojedini streaming servis”, rekli su nam iz Zavoda i dodali:

“U tom smislu, građani trebaju pažljivo čitati i prije sklapanja ugovora dobro proučiti sve odredbe navedene u uvjetima korištenja usluge streaming servisa jer svako postupanje pretplatnika koje nije u skladu s navedenim u uvjetima korištenja, pa tako i neovlašteno postupanje s lozinkom, predstavlja povredu obveze iz ugovora kojeg je pretplatnik sklopio s određenim streaming servisom.”

Prema informacijama s kojima raspolaže Zavod, propisima nisu izravno predviđene kazne za dijeljenje lozinki putem kojih se pristupa uslugama streaming servisa.

Iz Zavoda naglašavaju da neovlašteno dijeljenje lozinki predstavlja prije svega povredu ugovorne obveze.

“Također, svatko tko pristupa audiovizualnom sadržaju bez odobrenja nositelja prava vrši povredu autorskog i/ili srodnih prava za koja su hrvatskim zakonima propisane mjere kaznenopravne, građanskopravne te prekršajnopravne zaštite”, dodaju.

Netflix se već duže vrijeme pokušava izboriti s masovnim dijeljenjem lozinki među korisnicima pa sada testira nova ograničenja u SAD-u koja uključuju značajku koja provjerava ljude za koje se sumnja na to da dijele profile i naplaćuje im dodatna tri dolara zbog dijeljenja lozinki.

No, tko uopće može provjeravati dijele li korisnici lozinke? “Nadziranje i provjera dijeljenja lozinki za pojedinu streaming uslugu je aktivnost koju obavlja streaming servis koji pruža uslugu”, naveli su iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo za N1.

Foto: Netflix

Povezane vijesti

Rođeni Varaždinec novi je načelnik Glavnog stožera hrvatske vojske

Rođeni Varaždinec novi je načelnik Glavnog stožera hrvatske vojske

Novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH trebao bi biti general-bojnik Tihomir Kundid, neslužbeno doznaje Večernji list. Na toj funkciji zamijenit će admirala Roberta Hranja, kojemu mandat istječe krajem veljače te odlazi u…
Varaždinska županija domaćin šefovima protokola

Varaždinska županija domaćin šefovima protokola

U Županijskoj palači u Varaždinu u organizaciji Varaždinske županije i Hrvatske zajednice županija održani je susret voditelja protokola i službenika koji rade u uredima za protokol u hrvatskim županijama.  Kako…
Krapinsko – zagorska županija prednjači u Hrvatskoj u hitnim medicinskim službama

Krapinsko – zagorska županija prednjači u Hrvatskoj u hitnim medicinskim službama

U Zaboku je održano obilježavanje početka rada timova hitne medicine T2 u ispostavi Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije te prateća primopredaja novog vozila hitne medicinske službe. Ključeve novog, 152…