Carina objavila što se sve smije prenijeti preko granice

Carina objavila što se sve smije prenijeti preko granice

Carinska uprava objavila je detalje o tome što se sve smije prenijeti preko granice te u kojim količinama. Kada je riječ o duhanskim i alkoholnim proizvodima, putnici mogu unijeti u državu određenu količinu tih proizvoda, a Carinska uprava je objavila detalje.

Neovisno o naprijed navedenim vrijednosnim ograničenjima pri uvozu se oslobođenje od carine, PDV-a i trošarina odnosi i na sljedeće količine trošarinskih proizvoda te odgovarajuće kombinacije istih, a ujedno se njihova vrijednost ne uključuje u vrijednost ostale robe nekomercijalne naravi.

Za putnike u drugim oblicima prometa (cestovni, željeznički itd.):

DUHANSKE PRERAĐEVINE:

– 40 cigareta,

– 20 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu),

– 10 cigara,

– 50 grama duhana za pušenje.

ALKOHOLNA PIĆA:

– alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80% vol. i više: 1 litra,

– alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje: do 2 litre,

– mirno vino: 4 litre,

– pivo: 16 litara.

DUHANSKI PROIZVODI IZ ČLANKA 94. ZAKONA O TROŠARINAMA:

– 50 grama grijanog duhanskog proizvoda,

– 10 mililitara e-tekućine,

– 50 grama novih duhanskih proizvoda iz članka 94. stavka 2. Zakona o trošarinama.

Oslobođenje na gore navedene trošarinske proizvode ne može se primijeniti na putnike mlađe od 17 godina. Od plaćanja uvoznih davanja oslobođeno je gorivo u standardnim spremnicima svakog prijevoznog sredstva, kao i do 10 litara identične vrste goriva u prikladnim prenosivim spremnicima za rezervno gorivo, navodi se na stranicama Carine.

Dopušteni unos većih količina trošarinskih proizvoda uz obračun uvoznih davanja

Unos trošarinskih proizvoda u količinama većim od količina naprijed propisanih za primjenu oslobođenja, dopušten je uz obračun i naplatu svih uvoznih davanja (pod uvjetom da su isti prijavljeni carinskom službeniku te da ih unosi fizička osoba starija od 17 godina te da ih ista sama prevozi za osobne potrebe). Pri tome, oslobođenje se primjenjuje na naprijed navedene ograničene količine a za ostale količine obračunavaju se i naplaćuju uvozna davanja. Pod prihvatljivim količinama trošarinskih proizvoda koje se unose za osobne potrebe smatraju se količine ne veće od:

– 800 komada cigareta,

– 400 komada cigarilosa,

– 200 komada cigara,

– 1,0 kilogram duhana za pušenje,

– 10 litara jakog alkoholnog pića,

– 20 litara međuproizvoda,

– 90 litara vina,

– 110 litara piva,

– 1,0 kilogram grijanog duhanskog proizvoda,

– 100 mililitara e-tekućine,

– 1,0 kilograma novih duhanskih proizvoda iz članka 94. stavka 2. Zakona o trošarinama.

Unos količina većih od navedenih nije dopušten. Količine iznad navedenih (ako ih je putnik prijavio carinskom službeniku) moraju se vratiti u inozemstvo usmenim nalogom, a ako putnik ne prijavi količine veće od dopuštenih zadržat će se pod carinskim nadzorom do okončanja prekršajnog postupka.

Ograničenja unosa nekomercijalne robe za osobe iz pograničnih područja, radnike na granici i posade prijevoznih sredstava

Vrijednosna i količinska ograničenja za primjenu oslobođenja pri uvozu nekomercijalne robe koju putnici iz trećih zemalja unose u svojoj osobnoj prtljazi ne vrijede za osobe s uobičajenim mjestom stanovanja u pograničnoj zoni Republike Hrvatske i susjednih trećih zemlja, radnike u pograničnoj zoni Republike Hrvatske i susjednih trećih zemalja te posade prijevoznih sredstava u prometu između susjednih trećih zemalja i Republike Hrvatske, prilikom putovanja u obavljanju svojega posla.

Navedene osobe mogu, uz oslobođenje od uvoznih davanja, dnevno u svojoj prtljazi unijeti robu čija je vrijednosti do 300,00 kuna, pri čemu se oslobođenje od uvoznih davanja odnosi i na sljedeće količine trošarinskih proizvoda te odgovarajuće kombinacije istih:

DUHANSKE PRERAĐEVINE:

– 25 cigareta,

– 10 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu),

– 5 cigara,

– 25 grama duhana za pušenje,

ALKOHOLNA PIĆA:

– alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80% vol. i više: 0,25 litre,

– alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje: do 0,25 litre,

– mirno vino: 1 litra,

– pivo: 1,5 litra.

DUHANSKI PROIZVODI IZ ČLANKA 94. ZAKONA O TROŠARINAMA:

– 25 grama grijanog duhanskog proizvoda,

– 4 mililitara e-tekućine.

Naprijed navedeni vrijednosni i količinski limiti neće se primjenjivati ako gore navedene osobe dokažu carinskim službenicima da putuju dalje od pogranične zone ili da se ne vraćaju iz pogranične zone susjedne treće države (npr. računom izdanim izvan pograničnog područja susjedne treće zemlje).

Pogranična zona smatra se dio državnoga područja Republike Hrvatske i susjedne treće zemlje uz zajedničku državnu granicu, koji se prostire u širini određenoj važećim međudržavnim sporazumom o pograničnom prometu potpisanim sa susjednom trećom zemljom.

Povezane vijesti

Policija za sutra najavila veliku akciju

Policija za sutra najavila veliku akciju

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske u srijedu će od 5 do 8 i od 18 do 23 sata provoditi operativnu akciju “Pješaci i biciklisti“. Akcija će se provoditi na cjelokupnom…
Policija otkrila detalje jučerašnje prometne nesreće u Turčinu

Policija otkrila detalje jučerašnje prometne nesreće u Turčinu

Policija je jutros izvijestila o prometnoj nesreći koja se jučer popodne dogodila u Turčinu. “U ponedjeljak 15,45 sati u Zagrebačkoj ulici u Turčinu, dogodila se prometna nesreća u kojoj je…
Kradu se tuđa drva, policija lovi lopove

Kradu se tuđa drva, policija lovi lopove

U noći na subotu u Ivanečkoj Željeznici, u šumi predio zvan „Bobišćak“, nepoznati je počinitelj otuđio drva u vlasništvu 39-godišnjaka. Visina materijalne štete procjenjuje se na nekoliko stotina eura. Početkom…