Varaždinska županija u službi zaštite oralnog zdravlja, Kiđemet-Piskač: Humanizacijom zdravstvenih prostora do unaprjeđenja procesa liječenja

Varaždinska županija u službi zaštite oralnog zdravlja, Kiđemet-Piskač: Humanizacijom zdravstvenih prostora do unaprjeđenja procesa liječenja

Jedan od vrlo važnih javnozdravstvenih segmenata u Varaždinskoj županiji je oralno zdravlje njenih žitelja, prevencija, kao i samo liječenje. Dokaz tome ulaganja su Varaždinske županije, odnosno županijskog Doma zdravlja u ordinacije dentalne medicine, opremu, liječnike, medicinske djelatnike, ali i provođenje niza preventivnih javnozdravstvenih akcija, sve s ciljem što kvalitetnije zdravstvene skrbi. Stoga su jednu od novoobnovljenih stomatoloških ordinacija u Kolodvorskoj ulici, u pratnji domaćina ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije doc. dr. sc. Jurice Veroneka, obišle zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić i predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med.

Kao što je istaknuo ravnatelj Veronek, u 2022. godini preuređene su četiri ordinacije dentalne medicine u što je ukupno uloženo više od 120.000 eura.


– Dom zdravlja Varaždinske županije uredio je tri ordinacije dentalne medicine u Varaždinu, konkretnije dvije u Kolodvorskoj i jednu Zagrebačkoj ulici, dok je jedna uređena na lokaciji Doma zdravlja u Maruševcu. Kupljena je stomatološka jedinica u vrijednosti od 20.000 eura te strojna endodoncija vrijedna 1.200 eura, nabavljen je tihi asistent u iznosu od 663 eura, lampa za polimerizaciju u iznosu od  450 eura te druga oprema za što kvalitetniji rad. Ugrađen je novi, funkcionalniji namještaj u vrijednosti od 3.000 eura, a radovi su obuhvaćali i izmjenu podova u vrijednosti od 2.000 eura. Početkom ove godine preuzeta je i opremljena ordinacija dentalne medicine u Ljubešćici. Cilj nam je da se svi korisnici naših usluga osjećaju ugodno u našim prostorima te da ordinacije budu u skladu sa svim suvremenim standardima  – rekao je Veronek.


Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač naglasila je kako je oralno zdravlje, odnosno zdravlje zubi, kao i fizičko, odnosno mentalno zdravlje, izuzetno važno za svakog pojedinca.


– O dentalnom zdravlju važno je misliti od najranije životne dobi, jer je upravo karijes zuba jedan od najraširenijih zubnih patologija koja, ukoliko se na vrijeme ne prepozna i ne liječi, ima dalekosežne posljedice. Međutim, već sam spomen odlaska kod stomatologa u mnogima, bez obzira na dob, izaziva strah. Kao što me raduje svako ulaganje u zdravstvo, još više me raduje što je Varaždinska županija prepoznala estetizaciju i humanizaciju zdravstvenih prostora kroz oslikavanje zidova, što je još uvijek nedovoljno zastupljeno u hrvatskim zdravstvenim ustanovama kao vrijedan alat u službi zdravlja. Stvaranjem pozitivnog okruženja kako za one najmlađe pacijente, tako i za njihove roditelje, ali i za odrasle korisnike, kao i za same djelatnike doprinosi se humanizaciji prostora i ugodnijem boravku pacijenta, što svakako unaprjeđuje proces liječenja – rekla je Spomenka Kiđemet Piskač, nadovezavši se i na važnost preventivnih javnozdravstvenih akcija i projekata koji se u posljednje vrijeme intenzivno provode, a usmjereni su upravo na zdravlje zubi.

– Uz projekt „Zdravi zubi za sve“ koje je Savjet pokrenuo zajedno s Domom zdravlja, a čije radionice vodi Tomislav Benjak, dr. med. dent., s ciljem osvješćivanja svih dobnih skupina o važnosti oralne higijene i oralnog zdravlja, želja nam je u dogledno vrijeme riješiti i problem dostupnosti dentalne zaštite za teško pokretne i nepokretne osobe starije životne dobi, kao i osobe s invaliditetom svih dobnih skupina. U suradnji s Domom zdravlja u tijeku je razrada projekta kako bi se educirao tim iz područja gerontostomatologije. Uz to bi se nabavio mobilni dentalni uređaj za obavljanje dentalnih zahvata u ustanovama koje skrbe za starije i nemoćne osobe, teško pokretne osobe, kao i za druge osobe s invaliditetom– najavila je Kiđemet-Piskač, istaknuvši kako bi Varaždinska županija bila prva županija u Republici Hrvatskoj koja bi na takav način počela brinuti o tim ranjivim skupinama stanovnika.


Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknula je da i u 2023. slijedi niz ulaganja u zdravstvo, ali i niz važnih preventivnih akcija.

– Ulaganjem u djelatnost dentalne medicine želimo postići da korisnici naših zdravstvenih ustanova imaju visok standard u kvaliteti pružanja stomatoloških usluga. To možemo postići upravo kroz ulaganja u objekte, opremu, medicinske djelatnike, ali i podrškom kod provođenja niza preventivnih javnozdravstvenih akcija. Upravo zahvaljujući našem Savjetu za zdravlje provodi se niz preventivnih javnozdravstvenih projekata s ciljem animiranja svakog čovjeka/pojedinca o brizi za svoje zdravlje – zaključila je zamjenica Zagorec.

Povezane vijesti

Ovi poznati lijekovi protiv gripe i prehlade mogu biti opasni za zdravlje

Ovi poznati lijekovi protiv gripe i prehlade mogu biti opasni za zdravlje

Zdravstveni radnici u Hrvatskoj dobili su pismo upozorenja o riziku od sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin. Nositelji odobrenja za lijekove…
Varaždinska županija za obrazovanje izdvaja 62 %  proračuna

Varaždinska županija za obrazovanje izdvaja 62 % proračuna

Županijski Savjet za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju održao je u Županijskoj palači svoju četvrtu redovnu sjednicu, a prvu pod predsjedanjem novog predsjednika, prorektora za financije i opće poslove Sveučilišta…
Varaždinska županija će prva u Hrvatskoj imati jednosmjensku nastavu u svim školama

Varaždinska županija će prva u Hrvatskoj imati jednosmjensku nastavu u svim školama

Odlične vijesti su stigle u Varaždinsku županiju: za projekte dogradnje Područne škole Strmec Podravski i Područne škole Nova Ves Petrijanečka odobreno je gotovo 4 miijuna eura bespovratnih sredstava iz Nacionalnog…