Širi se opasna prevara preko lažne stranice e – Građani. Oglasila se policija

Širi se opasna prevara preko lažne stranice e – Građani. Oglasila se policija

Novi oblik internetske prijevare, i to putem lažne stranice e-Građani, otkrila je policija kada je mladić u Rovinju dobio i otvorio poruku kojom mu se, kada skenira QR kod i prikaže bankovne podatke, na prijevaru nudila novčana pomoć za stanovanje, a nakon čega mu je račun blokiran.

Istarska policija u ponedjeljak je objavila kako joj se javio 23-godišnjak koji je prevaren nakon što je primio lažnu e-poruku s uputom da skeniranjem QR koda pristupi stranici koja imitira sustav e-Građani i na kojoj može dobiti novčanu pomoć.

U tekstu je stajalo je kako je RH primatelju poruke odredila financijsku pomoć za stanovanje u iznosu od preko 250 eura te da sustavu e-Građani zbog sigurnosti može pristupiti samo putem QR koda i pristupne lozinke koja je važeća narednih 48 sati.

Slijedeći upute, mladić je iz poruke pristupio svom bankovnom računu, koji mu je nakon toga blokiran.

U policiji navode kako nastavljaju mjere na utvrđivanju okolnosti ove računalne prijevare, s obzirom da je na veći broj adresa zadnjih dana stiglo više lažnih poruka s naslovom ”Potvrda o prihvaćanju automatskog zahtjeva za pomoć u stanovanju” za ovu godinu, a potpisano je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

“Pravo koje se u poruci navodi ne postoji u hrvatskom sustavu socijalne skrbi, stoga upozoravamo građane da se radi o prijevari”, poručuju.

Primatelje takvih lažnih poruka upozoravaju da ne otvaraju niti koriste poveznice unutar njih, već ih obrišu i na njih ne odgovaraju.

Građane savjetuju da u tom smislu paze na neočekivane poruke kojima im se nudi novac, jer prevaranti koriste loše financijske situacije kako bi ih prevarili.

Pozivaju ih da ne prihvate uputu da skeniraju QR kod, jer njime prevaranti lakše skrivaju stvarnu adresu stranice na koju ih navode i upućuju na pristup stranici putem mobitela na kojem je teže prepoznati prijevaru zbog manjeg ekrana.

Tako ih vode na lažnu stranicu koja oponaša izgled e-Građani sustava i pristupne forme u obliku prijave tokenom internetskog bankarstva, pa policija poziva na provjeru URL stranice na kojoj se primatelji poruke nalaze te je usporede sa službenom.

“Lozinka za pristup vrijedi još 48 sati. Stvaranjem osjećaja hitnosti napadači vas tjeraju na brzu reakciju i žele da djelujete nepromišljeno i bez kritičkog razmišljanja predate svoje osobne podatke”, naglašavaju iz policije.

Inače, sustav e-Građani uspostavila je Vlada s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javnog sektora te povećanja transparentnosti pružanja javnih usluga.

Ilustracija/screenshot gov.hr

Povezane vijesti

POLICIJA JOJ POKUCALA NA VRATA Susjedi prepoznali kradljivicu s groblja

POLICIJA JOJ POKUCALA NA VRATA Susjedi prepoznali kradljivicu s groblja

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 64-godišnjakinja s područja općine Donji Kraljevec, počinila produljeno kazneno djelo krađe.           Naime, sumnja se kako je u razdoblju od kraja srpnja do početka rujna…
Tri muškarca stradala u nesreći

Tri muškarca stradala u nesreći

U prometnoj nesreći koja se dogodila u utorak oko 16,20 sati u ulici Frana Supila u Varaždinu ozlijeđene su tri osobe. Muškarac starosti 43 godina skretao ulijevo svojim autom, navodi…
Policija provodi veliku akciju

Policija provodi veliku akciju

​Policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će tijekom noći sa subote na nedjelju operativnu akciju “Alkohol“. Akcija će se provoditi na cjelokupnom području Policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima…