Na ovih 5 mjesta u Međimurju vozila su naletjela na srne

Na ovih 5 mjesta u Međimurju vozila su naletjela na srne

Tijekom proteklog produženog vikenda (od 5. do 8. siječnja 2023.) na međimurskim prometnicama evidentirano je pet naleta vozilima na divljač (srneća divljač), koja je pretrčavala kolnik, javili su danas iz PU međimurske. Naleti na divljač evidentirani su na prometnicama u Prekopi, između Železne Gore i Toplica Sveti Martin, između Donjeg Vidovca i Svete Marije, između Male Subotice i Štefanca te Svetog Križa i Štefanca.

Kako bi se izbjegle prometne nesreće i  neugodnosti  zbog šteta koje nastaju naletom vozila na divljač, potrebno je pridržavati se prometnih propisa glede ograničenja brzine kretanja vozila, predviđati moguće opasnosti i pratiti znakove upozorenja „divljač na cesti“, koji označavaju područje na kojima divljač često prelazi preko ceste.

Naime, divljač u svojoj dnevnoj i sezonskoj migraciji prelazi prometnice svih kategorija, od lokalnih cesta pa čak do autocesta, čime se povećava opasnosti od naleta vozila na divljač. Tijekom cijele godine policija evidentira takve štetne događaje u prometu, a posebno je to izraženo u hladnije doba godine, odnosno tijekom jeseni i zime.

Za štetu trećim osobama nastalu na javnoj cesti zbog naleta na divljač odgovara se po osnovi krivnje, odnosno odgovornost za štetu nastalu na vozilu koju prouzroči divljač, snosi (sukladno odredba Zakona o cestama i Zakona o lovstvu):

  • vozač ako se utvrdi da je upravljao vozilom protivno odredbama propisa kojima je uređeno područje o sigurnosti prometa na cestama i postojećim prometnim znakovima izričitih naredbi;
  • sukladno odredbama Zakona o cestama, pravna osoba koja upravlja javnom cestom, odnosno koncesionar odgovara za nastalu štetu na javnoj cesti, ako javna cesta na zahtjev osobe koja gospodari lovištem, nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno posebnim propisima;
  • lovoovlaštenik na čijem je lovištu nastala šteta ako se utvrdi da je šteta nastala zbog provođenja lova.

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, upozoravamo vozače da tijekom vožnje obrate pažnju na postavljenu prometnu signalizaciju, navode iz policije, koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti. Pojava divljači na našim prometnicama najučestalija je u ranim jutarnjim i večernjim satima.

“Ujedno, apeliramo na sve sudionike u cestovnom prometu da prilagode  brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti te da poštuju prometna pravila i postavljenu prometnu signalizaciju kako bi sigurno stigli na svoja odredišta”, napisala je policija na kraju svojeg izvješća.

Povezane vijesti

VOZITE OPREZNO Policija za vikend sprema veliku akciju

VOZITE OPREZNO Policija za vikend sprema veliku akciju

Policijski službenici PU varaždinske i ovog će vikenda na svim cestama na području Varaždinske županije nadzirati promet svih sudionika u prometu.Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja…
Supilova jutros otvorena za promet

Supilova jutros otvorena za promet

Završetak radova na obnovi ulice Frana Supila i njezino puštanje za promet, danas je konferencijom za novinare obilježio gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj sa suradnicima. “Obnova Supilove košta više od 400…
Policija za četvrtak najavila posebnu akciju

Policija za četvrtak najavila posebnu akciju

U četvrtak od 8 do 14 sati, policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će operativnu akciju „Nadzor teretnih automobila i autobusa“. Najavljeno je to danas iz varaždinske PU.