Utrka mira (peace run) varaždinskim ulicama

Utrka mira (peace run) varaždinskim ulicama

  • Sport
  • 6. listopada 2023.

U subotu u 8:50 sati u Varaždinu će od  sportske dvorane u Graberju do Parka Ivana Pavla II trkaći Međunarodnog tima Utrke mira ( Peace run ) simbolično protrčati do mjesta na kojem će biti postavljena tabla s natpisom „GRAD VARAŽDIN – GRAD MIRA SRI SCHINMOYA“.

Utrka mira (Peace Run) je najveća mirovna štafetna utrka na svijetu, koja se održava svake godine i ima za cilj promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja.

Trkaći, putujući kroz više od 150 zemalja svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruku.

Utrku mira je utemeljio Sri Chinmoy 1987. godine, a u Hrvatskoj se održava od 1989. godine.

Grad Varaždin je do sada pet puta podržao utrku (1991,1995,1999,2006 i 2016) a sada 2023. godine organizatori utrke Grad Varaždin  proglasili  „Sri Chinmoyevim gradom mira“.

Poruka Utrke Mira je vrlo jednostavna: ako možemo trčati zajedno u miru i skladu, tada možemo zajedno živjeti u miru i prijateljstvu! Sukladno poruci utrke koja protežira mir, spomen ploča će se postavi u Parku Ivana Pavla II.

Utrka je duga 450 km, krenula je 3. listopada u Iloku, a završit će 7. listopada u Murskom Središću. Održava se svake neparne godine  u nekoj od zemalja (cca 450 km), dok parne godine ide kroz Europu, kroz 40-ak država (cca 20.000 km). Internacionalni tim trkaća ima preko 7.000 svojih članova.

U subotu 07.10.2023.godine u 8:50 sati od dvorane Graberje pa do Parka I. Pavla trkaći Međunarodnog tima utrke iz Australije, Latvije, Portugala, Makedonije, Srbije  će trćati s bakljom u ruci, i Grad Varaždin će biti proglašen „Gradom mira“,  shodno tome postaviti će se spomen ploča u Park Ivana Pavla II.

Ispred međunarodnog tima trkaća, predstavnicima Grada Varaždina, novinarima i sudionicima tog događaja obratit će se glavni globalni koordinator Salil Wilson iz Australije. Nakon toga će otpjevati svoju himnu Peace run i krenuti dalje prema M. Središću.

Ilustracija

Povezane vijesti

Utrka mira – Najveća mirovna štafetna utrka na svijetu u Varaždinu

Utrka mira – Najveća mirovna štafetna utrka na svijetu u Varaždinu

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković u subotu je dao podršku Međunarodnom timu Utrke mira (Peace run). Trkači iz Australije, Latvije, Portugala, Makedonije, Srbije, stigli su i u Varaždin, a zamjenik…
29. Joma Varaždinski polumaraton

29. Joma Varaždinski polumaraton

Međunarodna cestovna atletska 29. Joma Varaždinski polumaraton utrka održati će se u nedjelju, 17. rujna 2023. , sa startom i ciljem na Kapucinskom trgu, od 10.30 sati. Tradicionalni Varaždinski polumaraton…
U Petrijancu se zatvaraju ove ceste

U Petrijancu se zatvaraju ove ceste

U nedjelju u  vremenu od 11.30 do 14 sati, za vrijeme održavanja utrke, privremeno će se za promet zatvoriti županijska cesta Ladanje Donje – Nova Ves Petrijanečka, županijska cesta  Nova…