Krenula zamjenska sadnja stabala na javnim površinama

Krenula zamjenska sadnja stabala na javnim površinama

Varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi krenulo je s proljetnom zamjenskom sadnjom stabala na javnim gradskim površinama. Za početak godine u planu je sadnja više od trideset sadnica na dvadesetak lokacija. Gradski urbani prostor bit će obogaćen mladim sadnicama graba, magnolije, japanske trešnje, lovor višnje, bora, smreke i drugih stabala koja će se optimalno uklopiti u već postojeće nasade.

Praksa je zamijeniti svako posječeno stablo novim mladim stablom na istoj ili alternativnoj lokaciji

Sadnja stabala ima izuzetnu važnost u održavanju populacije mladih stabala koja će u budućnosti zamijeniti stara, prezrela ili fiziološki oslabljena. Općenita praksa je zamijeniti svako posječeno stablo u gradu sadnjom novog stabla na istoj lokaciji. Ponekad nije izvedivo posaditi stablo na istoj lokaciji gdje je posječeno. Primjerice, kada je stablo uklonjeno zbog sušenja ili oslabljenosti uzrokovane pritiskom okolnih stabala, nije moguće provesti zamjensku sadnju na istom mjestu. U takvim slučajevima, novo stablo se sadi na drugoj raspoloživoj lokaciji.

Važno je odabrati lokacije na kojima će stabla imati dovoljno prostora za neometani rast i neće ugrožavati ljude i imovinu

Pri zamjenskoj sadnji važno je ne saditi preveliki broj stabala na ograničenom prostoru. Prekomjerna sadnja može ubrzati rast stabala u visinu, a istovremeno oslabiti druga stabla koja se natječu za resurse, što može dovesti do njihovog brzog odumiranja i narušavanja estetskog izgleda okoliša.

Također je bitno odabrati adekvatne prostore za sadnju kako bi se osigurao neometan rast i razvoj u buduće zdravo odraslo stablo, uz izbjegavanje oštećenja imovine i opasnosti za ljude.

Opći standardi sadnje na razini Europe propisuju smjernice koje se preporučuju tijekom izvođenja radova sadnje. Primjerice, Europski standardi za sadnju (European Tree Planting Standard) definirani od strane Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural Council – EAC) pružaju smjernice koje Parkovi primjenjuju u praksi.

Pri izboru lokacija za sadnju i vrste sadnica uzimane su u obzir i želje građana, pod uvjetom da zadovoljavaju sve kriterije za rast i razvoj stabala. Pri konačnom odabiru lokacija i vrsta stabala ključni su raspoloživa dimenzija prostora za neometan razvoj stabala u budućnosti te estetika okoliša.

Povezane vijesti

Hrvatske ceste pojačano investiraju u prometnice na području Varaždinske županije

Hrvatske ceste pojačano investiraju u prometnice na području Varaždinske županije

U Županijskoj palači u Varaždinu potpisani su ugovori o izvođenju radova na Rekonstrukciji raskrižja državne ceste DC2 sa Optujskom ulicom u Varaždinu te na izgradnji priključka novom autobusnom kolodvoru s državne…
TRAGEDIJA Dvojica mladića poginuli na quadu!

TRAGEDIJA Dvojica mladića poginuli na quadu!

U četvrtak oko 20 sati, u Tuhovcu, dogodio se nesretni slučaj u kojem su smrtno stradale dvije osobe. Muškarci starosti 33 i 39 godina vozili su se traktorom (quadom) šetnicom…
Kruži SMS prevara na koju su već upozorili iz Hrvatske pošte. Ne otvarajte ovaj link

Kruži SMS prevara na koju su već upozorili iz Hrvatske pošte. Ne otvarajte ovaj link

Ponovno se širi SMS prevara u kojoj se prevaranti predstavljaju kao pošta. “Obavijest iz pošte: Vaš paket je stigao u naše skladište i ne može se poslati zbog netočnih podataka…