Za 67 programa u kulturi Varaždinska županija izdvojila 206.330 eura

Za 67 programa u kulturi Varaždinska županija izdvojila 206.330 eura

Čuvanje višestoljetne tradicije knjižnice Franjevačkog samostana u Varaždinu, Arheološka istraživanja u Varaždinskoj županiji, Kukuljevići dani u Varaždinskim Toplicama, Lepoglavska čipka, Ježekovi dječji folklorni susreti, samo su dio od ukupno 67 programa i projekata u kulturi koji su u 2024. godini dobili financijsku podršku Varaždinske županije.

Rezultat je to  Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Varaždinske županije, putem kojeg je, sukladno prijedlogu Kulturnog vijeća, dodijeljeno 206.330 eura, 16.330 eura više nego prošle godine.

Ugovore o financiranju danas su predstavnicima ustanova u kulturi, umjetničkih organizacija, udruga, samostalnim umjetnicima i drugim pravnim osobama koji djeluju u području kulture i umjetničkog stvaralaštva na području Varaždinske županije dodijelili zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec i predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, a u prisustvu predsjednice Kulturnog vijeća Varaždinske županije dr. sc. Vesne Pascuttini-Juraga te gradonačelnika Grada Lepoglave, ujedno i županijskog vijećnika Marijana Škvarića.

– Programi koji su prijavljeni su zaista raznoliki i sadržajni te pokazuju koliko je Varaždinska županija propulzivna u pristupu kulturi i njegovanju kulturne baštine. Moramo se pohvaliti kako zaista imamo prave čuvare naše kulturne baštine. Svojim radom oplemenjuju zajednicu u kojoj žive, ali i šire glas o našoj županiji kao županiji kulture. Iako je nezahvalno govoriti o brojevima kada je kultura u pitanju, 206.330 eura koliko dodjeljujemo ove godine je povećanje za gotovo 72 % u odnosu na 2022. godinu, te ćemo u tom smjeru nastaviti i dalje jer nas kultura, umjetnici i svi koji djeluju u kulturi obvezuje da budemo još bolji – izjavila je zamjenica župana Silvija Zagorec zahvalivši se i Kulturnom vijeću Varaždinske županije koje drugu godinu zaredom radi prijedlog programa javnih potreba u kulturi.

Predsjednica Kulturnog vijeća Varaždinske županije dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga objasnila je kako je riječ o programima koje pokrivaju različita područja kulturne baštine.

– Program javnih potreba u kulturi prvenstveno se odnosi na očuvanje običajne kulture, tradicionalnih kulturnih manifestacija, amaterske kulture, poticanje kulturno-umjetničkog stvaralaštva, očuvanje kajkavskog jezika i njegove raznolikosti, zaštite nepokretne, pokretne, arheološke i nematerijalne kulturne baštine, podršku institucijskoj i profesionalnoj kulturi, obrazovanje djece i mladih u kulturi, medijskoj kulturi, ali i suvremene umjetnosti te interdisciplinarnih umjetničkih praksi. Važno je je za naglasiti kako će kultura na ovaj način biti dostupna svima bez obzira gdje žive i djeluju, te su programi prilagođeni svim dobnim skupinama – izjavila je dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga.

Gradski muzej Varaždin i ove se godine javio na Javni poziv, a dobiveni iznos utrošit će za tri arheološka istraživanja koja provode na području Varaždinske županije.

– Nakon dugog niza godina namjeravamo završiti prvu fazu arheoloških istraživanja na Lonji, to je lokalitet koji je iznimno vrijedan i ogroman. Vjerujem da ćemo ovom prvom fazom završiti nekih 10 posto ukupnog nalazišta. Nakon toga planiramo, kad nam vremenski uvjeti dozvole, imati arheološko istraživanje jednog lokaliteta Punikve, koji do sada nije bio zaštićen, a od izuzetne je važnosti, jer se najstarija povijest u Varaždinskoj županiji nalazi upravo na tom mjestu. Kako je ove godine obljetnica proglašenja Špilje Vindija zaštićenim lokalitetom, Muzej namjerava izdati jednu publikaciju u suradnji s Javnom ustanovom Priroda Varaždinske županije – objasnio je ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini.

Financijska sredstva dodijeljena su i Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu za čuvanje njihove višestoljetne tradicije knjižnice.

– Naš samostan vuče daleku povijest u 1239. godinu i uz njega je uvijek bilo vezano školstvo, ali isto tako i bogata knjižnica. Novac koji smo dobili namijenjen je za očuvanje knjižne kulturne baštine. Samostan čuva veliki broj inkunabula, vrlo vrijednih rijetkih hrvatskih i slovenskih knjiga. Možemo reći raritetnih primjeraka u cijeloj državi te smo po tome najbogatiji samostan sjeverne Hrvatske. To blago treba itekako čuvati. Novac ćemo iskoristiti za katalogizaciju, ali isto tako i za očuvanje jer smo dobivenim sredstvima obnavljali knjige što je itekako važno zbog velikog fonda knjiga. Ono što imamo i što baštinimo treba jako dobro čuvati – zaključio je gvardijan Franjevačkog samostana fra Dragan Grizelj zahvalivši se Varaždinskoj županiji što je prepoznala projekt vrijedne kulturne građe jer je to, prema njegovim riječima, baština cijele domovine.

Povezane vijesti

Za lepoglavske programe u kulturi preko 10 tisuća eura

Za lepoglavske programe u kulturi preko 10 tisuća eura

U sklopu Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi, Varaždinska županija dodijelila je preko 206 tisuća eura za 67 programa i projekata. Dio tih sredstava otišao je i u…
Luči Zagorja županijskih 13.500 eura

Luči Zagorja županijskih 13.500 eura

Župan Željko Kolar i direktor društva ZAG-VET Mladen Jemeršić potpisali su ugovore o županijskom financiranju rada Skloništa za životinje Luč Zagorja. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 13.500 eura, od čega…
ODLIČNE VIJESTI ZA NOVOMAROFSKE SPORTAŠE: 200.000 eura iz gradskog proračuna

ODLIČNE VIJESTI ZA NOVOMAROFSKE SPORTAŠE: 200.000 eura iz gradskog proračuna

U gradskom proračunu Grada Novog Marofa za javne potrebe u športu ove je godine osigurano 200 tisuća €ura, što je najveći iznos u povijesti namijenjen za sportaše. Za Zajednicu športskih…