U Parkovima započela izrada Strategije za planiranje i upravljanje stablima

U Parkovima započela izrada Strategije za planiranje i upravljanje stablima

U Parkovima d.o.o. se 10. siječnja sastala lokalna radna skupina koja radi na Strategiji za planiranje i upravljanje stablima u Varaždinu, strateškom dokumentu koji će upuhati vjetar u leđa svim dosadašnjim nastojanjima Parkova za očuvanje stabla u Varaždinu. Varaždin će i po tome biti prvi u zemlji, po uzoru na napredne europske gradove.

Strategija za planiranje i upravljanje stablima grada Varaždina se izrađuje u sklopu međunarodnog projekta ArboCroatia (Erasmus+ Development of Digital Forms of Learning and New Certification Programs in the Field of Arboriculture and Urban Forestry at the SE Europe Level) kojeg vode Urbani šumari d.o.o. (Hrvatska), Český svaz ochránců přírody Arboristická akademie (Češka) i European Arboricultural Council (Njemačka).

Izradu Strategije vodi Goran Huljenić, magistar inženjer urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša s višegodišnjim iskustvom rada u vodećim poduzećima iz područja arborikulture u Njemačkoj, radom na projektima diljem Hrvatske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, te na međunarodnom projektu u sklopu kojeg su izrađene Europske smjernice u arborikulturi.

Huljenić je obrazložio zašto je odabrao Parkove.: „Grad Varaždin i poduzeće Parkovi d.o.o. odabrali smo na temelju dugogodišnjeg ulaganja u razvoj arborikulture i urbanog šumarstva u Hrvatskoj. Posljednjih godina posebno je vidljiv iskorak u kvaliteti rada te prihvaćanju novih metoda i standarda u radu s javnim stablima Grada Varaždina. Poduzeće Parkovi d.o.o. ulaže u edukacije radnika, zapošljavanje stručnih kadrova i provedbu projekata koji su usklađeni s europskim standardima struke.“

Planira se da će dokument biti završen do kraja veljače. U radnoj skupini okupljeni su urbani šumari, inženjeri, urbanisti, stručnjaci iz zaštite okoliša i stručni suradnici gradskog komunalnog odjela, ojačani certificiranim stručnjacima iz tvrtke Urbani šumari i stručnjacima iz Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.

U proteklom desetljeću struka je značajno napredovala po pitanju njege i zaštite stabala. Studij urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša mladi je smjer na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije i tek proteklih godina ova struka jače je implementirana u komunalna poduzeća i gradske uprave.

U Parkovima se za stabla od 2022. godine brine magistra inženjerka urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša, uz druge zaposlenike s višegodišnjim iskustvom educirane za rad prema novim arborističkim smjernicama. Parkovi zapošljavaju i kadrove s međunarodno priznatim certifikatom za European Tree Workera, kao i za Visual tree Assessement, pojasnila je direktorica Jelena Sekelj i dodala: „Redovito se provode vizualne prosudbe zdravstvenog stanja stabala, a prema potrebi i analize i ispitivanja uz pomoć dijagnostičkih instrumenata. Kod donošenja odluka o zahvatima na stablima u Parkovima se vodimo točnim i nedvosmislenim informacijama dobivenim kroz ispravno provedena ispitivanja i analize, a prema potrebi konzultiramo i više certificiranih stručnjaka, sve s ciljem zaštite stabala u gradu.“

Pratimo karakteristike i promjene na stablima u Varaždinu kako bismo ih na vrijeme zaštitili i održali zdravima. Na temelju prikupljenih podataka možemo donositi bolje odluke o budućim sadnjama, jer nam je cilj saditi stabla koja će se moći nositi s klimatskim promjenama u budućnosti.Više od broja novozasađenih stabala, bitno nam je da zasadimo ona koja će pravilno rasti i razvijati se te doživjeti starost“, rekla je Irena Prilika, magistra inženjerka urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša.

Strategija će pružiti dugogodišnji pregled ciljeva za očuvanje postojećeg fonda stabala, služiti kao pomoć i vodilja prilikom planiranja, razvoja i izgradnje novih urbanih prostora, te podloga za edukaciju svih dionika u urbanom zelenom prostoru. Jedna od glavnih vodilja razvoja strategije je pogled prema budućnosti i čvrsta namjera da se unaprijedi područje arborikulture i urbanog šumarstva s Gradom Varaždinom kao promicateljem dobre prakse za čitavo područje Republike Hrvatske.

Ovom inicijativom Parkovi napreduju u edukaciji i motivaciji različitih dionika, uključujući građane, posjetitelje, građevinske tvrtke koje djeluju u neposrednoj blizini stabala, organizatore manifestacija i ostale. Cilj je potaknuti sve navedene aktere da aktivno sudjeluju u očuvanju gradskih stabala, jer, kako naglašavaju u Parkovima – dok žive stabla, diše i grad!

Povezane vijesti

Kreće izrada projekta obnove Dvorca Šaulovec

Kreće izrada projekta obnove Dvorca Šaulovec

U Županijskoj palači potpisan je ugovor o uslugama izrade idejnog projekta, glavnog projekta i izvedbenog projekta energetske obnove dvorca Šaulovec s pripadajućim elaboratima te izradu izvedbenog projekta i objedinjenog troškovnika…
Srušio tuđa stabla i odvezao ih doma

Srušio tuđa stabla i odvezao ih doma

Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaprimili su prijavu jednog poduzeća za gospodarenje šumama, da je nepoznati počinitelj u vremenu od 30. rujna do jučer, u Vinogradima Ludbreškim, na šumskom predjelu…
Nova električna vozila stigla u Parkove

Nova električna vozila stigla u Parkove

Europski tjedan održivog razvoja, koji se održava diljem Europe, varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi je iskoristilo za predstavljanje 3 nova električna vozila koja od sada dopunjuju njihovu flotu. Također, Parkovi su danas…