U Pakracu obilježena 31. godišnjica od akcije „Alfa“, župan Stričak odao počast svim stradalima

U Pakracu obilježena 31. godišnjica od akcije „Alfa“, župan Stričak odao počast svim stradalima

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća  na Kragujskom putu,  Šeovici te lokaciji zvanoj Zukva pokraj Pakraca odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima u akciji „Alfa“ koju su obrambene snage Hrvatske vojske poduzele krajem 1991. godine. Svijeće su zapaljene i kod spomenika na središnjem trgu u Pakracu.  

Prošla je već  31 godina od spomenute akcije u kojoj je veliku ulogu imala tadašnja 104. brigada ZNG HV, a upravo su ovom akcijom koja je trajala od 25. do 29. prosinca 1991. godine oslobođeni Dereza i Kusonje, te privremeno pakrački vinogradi, Šeovica i Japaga.

U pratnji Husarske garde te Vladimira Leskovara i Gorana Hraščanca ratnih pripadnika 104. brigade HV počast je odao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kao prvi varaždinski župan koji je došao odati počast poginulim braniteljima na tom području. Odavanju počasti prisustvovali su članovi Kluba varaždinskih branitelja 1991-1995, članovi udruge Specijalne Jedinice Policije PU Varaždinske « RODA », pripadnici  mnogobrojnih braniteljskih udruga kao i obitelj pukovnika Ivana Sokača, dok je Požeško-slavonsku županiju predstavljala županica Antonija Jozić.

U ime grada Pakraca vijenac je položio te svijeću zapalio predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić, a u ime Grada Lipika počast i pijetet je odao gradonačelnik Vinko Kasana.

S operacijom „Alfa“ prisutne su upoznali Vladimir Leskovar iz Kluba varaždinskih branitelja, Stipo Hodak, zapovjednik jedne od satnija 76. pakračkog bataljuna i sam teško ranjen u akciji te Drago Skalnik, nekadašnji zamjenik zapovjednika 76. samostalnog pakračkog bataljuna Hrvatske vojske.

Prigodne riječi uputili su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, te Josip Lucić, general zbora u miru, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske u ime Ministarstva branitelja  i Dalibor Bajči, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek u ime Ministarstva obrane.

Župan Stričak je naglasio kako su se prije 31 godinu na ovim prostorima sukobile srbočetničke postrojbe kojima ništa nije bilo sveto te najbolje što je tada mlada hrvatska država imala, a to su bili hrabri i odvažni mladići, od kojih je veliki broj bio iz 104. brigade.  

 –Kroz 104. brigadu HV tijekom Domovinskog rata je prošlo oko 12 000 pripadnika od čega ih je 30 poginulo. Osim po sudjelovanju u VRO Bljesak i Oluja najpoznatija je po obrani Pakraca i Lipika. Na to bojište upućeni su krajem listopada 1991., a ostaju do sredine 1992. Tada su toplinu svog doma, zamijenili hladnim rovovima, a radno mjesto bojištem. Danas smo obišli nekoliko lokacija na kojima su poginuli njihovi pripadnici, te im odali počast i iskazali trajnu zahvalnost– rekao je župan.

Hrvatske snage su u operaciji Alfa imale ogromne gubitke, poginulo je 36 branitelja, a 62 su ranjena te je uz to poginuo jedan civil, a jedan je ranjen.

Povezane vijesti

Župan Matija Posavec potpisao ugovor o obnovi i revitalizaciji Feštetićeva dvorca vrijedan 6.633.118 eura!

Župan Matija Posavec potpisao ugovor o obnovi i revitalizaciji Feštetićeva dvorca vrijedan 6.633.118 eura!

U Ministarstvu turizma i sporta župan Međimurske županije Matija Posavec, potpisao je ugovor o financiranju obnove i revitalizacije Feštetićeva dvorca u Pribislavcu, sljedećeg velikog projekta od iznimne važnosti za razvoj jedinstvene…
Župan Stričak otvorio 30. sportske susrete umirovljenika Varaždinske županije

Župan Stričak otvorio 30. sportske susrete umirovljenika Varaždinske županije

U Gradskoj sportskoj dvorani Graberje u Varaždinu otvorene su 30. sportske igre umirovljenika Varaždinske županije pod pokroviteljstvom Varaždinske županije. Igre je u nazočnosti 560 sudionika otvorio župan Varaždinske županije Anđelko …
Guverner Središnje Grčke Fanis Spanos sa županom Matijom Posavcem potpisao pismo namjere o modelima buduće suradnje

Guverner Središnje Grčke Fanis Spanos sa županom Matijom Posavcem potpisao pismo namjere o modelima buduće suradnje

U posjetu Međimurskoj županiji boravio guverner Središnje Grčke Fanis Spanos sa suradnicima, koji je sa županom Matijom Posavcem razgovarao o mogućnostima i modelima buduće suradnje, o čemu su potpisali i pismo namjere. Potencijali su prepoznati…