Ovako je izgledao ulazak u Schengenski prostor na graničnom prijelazu Dubrava Križovljanska

Ovako je izgledao ulazak u Schengenski prostor na graničnom prijelazu Dubrava Križovljanska

Točno u ponoć na 1. siječnja 2023. podignuta je rampa na Graničnom prijelazu Dubrava Križovljanska. Taj simboličan čin označio je ulazak Hrvatske u Schengenski prostor. Obilježavanju ulaska u Schengenski prostor nazočio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, županijska vijećnica Sandra Županić, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, njegov zamjenik Dalibor Božić, načelnik Granične policije Varaždin Vladimir Friščić, direktor Policijske uprave Maribor Donald Rus i brojni mještani tog pograničnog prostora. Župan Anđelko Stričak naglasio je kako je nakon punih 32 godina od demokratskih promjena u Hrvatskoj, odnosno prvih višestranačkih izbora, ovim činom došlo do ispunjena svih strateških ciljeva, od uspostavljanja samostalnosti, međunarodnog priznanja, pobjede u Domovinskom ratu do ulaska u NATO, Europsku uniju te sada i u schengenski prostor i eurozonu.

– Samim tim činom kao država smo daleko otporniji na sve izazove. Kada govorimo o našim građanima koji žive ovdje uz granicu, koji doslovno na dnevnoj bazi prelaze granicu naravno da će im ulazak Hrvatske u Schengenski prostor omogućiti daleko slobodnije kretanje. Vjerujem da je ovo jedan veliki iskorak za sve. No, osim što je to veliki razlog za proslavu ovo je i vrijeme da se prisjetimo svih onih koji su u protekle 32 godine davali sve od sebe i gradili našu domovinu. Od srca im na tome hvala – zaključio je župan Stričak čestitavši svim građanima, Hrvaticama i Hrvatima u zemlji i svijetu sretnu i uspješnu 2023. godinu.

 Prigodno obilježavanje ulaska RH u Schengenski prostor Varaždinska županija organizirala je u suradnji s Općinom Cestica te Postajom granične policije Varaždin. Tako je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj izrazio veliku važnost ulaska Hrvatske u Schengen za mještane Općine Cestica.

– Općina Cestica ima 18 kilometara dugu granicu sa Slovenijom. Za nas je to važan događaj, kako za naše građane, tako i za naše gospodarstvenike jer će sada biti lakši promet robe. Schengen je praktički sloboda. To smo željeli i to smo ostvarili. Hvala Vladi RH što je uspjela to dogovoriti, da konačno mi tu uz granicu RH možemo normalno živjeti – rekao je  načelnik Korotaj.

Načelnik PU varaždinske Predrag Benčić govoreći o značaju ulaska Hrvatske u Schengenski prostor naglasio je kako se radi o povijesnom događaju za Hrvatsku koja je postala 27 članica Schengenskog prostora.

– Ušli smo u jednu “obitelj” od 420 milijuna ljudi koji se mogu slobodno kretati. Varaždinska županija se sa svojih 54 kilometara granice sa Slovenijom priključila toj velikoj obitelji. Svi naši policijski službenici koji su dosada obnašali dužnost granične policije sada će prijeći u druge rodove policije. Jedan dio tih policijskih službenika i dalje će vršiti kompenzacijske mjere, znači imat ćemo i dalje nadzor granice, ali u dubini. Samim ovime ćemo omogućiti brži i kvalitetniji protok osoba, dobara i svega ostalog i osobno smatram da je ovo veliki korak za Hrvatsku – rekao je načelnik Benčić.

Direktor Policijske uprave Maribor Donald Rus, kazao je da je zadovoljan što je Hrvatska dio Schengenskog prostora.

– To je jednako važan trenutak i za Sloveniju jer će sada i naši građani lakše prelaziti granicu. Suradnja s hrvatskim kolegama do sada je bila na visokoj razini te sam siguran da se ona može ubuduće samo poboljšati – zaključio je direktor Policijske uprave Rus.

Dobrodošlicu hrvatskim građanima u Schengenski prostor došli su zaželjeti i mještani Občine Zavrč predvođeni županom Občine Slavkom Pravdičem, dok su događaj glazbeno upotpunili članovi Tamburaškog sastava Biseri.

Povezane vijesti

Prije 15 godina digla je kredit 55.000 eura u francima, dužna je još 45.044 eura

Prije 15 godina digla je kredit 55.000 eura u francima, dužna je još 45.044 eura

Slučaj Franak i rast rate kredita u pouzdanoj švicarskoj valuti u nebo mnogima izaziva itekako mučan doživljaj. Oni koji to nisu iskusili ostali su, srećom, pasivni promatrači, piše Ranko Stojanac…
Najavljena Maturantika 2023.

Najavljena Maturantika 2023.

Za maturante iz Varaždinske županije i ove će godine od 24. do 26. svibnja biti organiziran program „Maturantika 2023.“ Događanja tijekom tri dana zajednički organiziraju Policijska uprava varaždinska, Varaždinska županija,…
U ivanečko područje ulaže se oko pola milijarde kuna

U ivanečko područje ulaže se oko pola milijarde kuna

Obnova zgrade Doma zdravlja Ivanec te modernizacija lokalnih i županijskih cesta na ivanečkom području bile su glavne teme radnog sastanka župana Anđelka Stričaka i gradonačelnika Grada Ivanca Milorada Batinića, koji…