Imate vrt u sjeni? Ne brinite, ove biljke obožavaju hlad

Imate vrt u sjeni? Ne brinite, ove biljke obožavaju hlad

Većina povrtnih vrsta za svoj rast traži osunčana mjesta, ali neke vrste podnose sjenu. Povrtnice kao što su zeleno lisnato povrće, koraba, borač, lukovi, korjenasto povrće, neke začinske biljke, mahunarke su idealne za balkone, terase, dvorišta i vrtove koji su djelomično u sjeni, piše Agroklub.

Kvaliteta i dužina osvjetljenja utjecat će na izbor vrste. Uobičajeno je mišljenje da povrće neće rasti u sjeni, da će biti podložno bolestima i napadu štetnika, da će biti izduženo i donijeti slab urod. Pažljivim odabirom povrtne vrste koja traži manje osvjetljenja, možemo se nadati uspješnoj povrtlarskoj sezoni i dobrom urodu.

Kod odabira povrtnih vrsta treba krenuti od dužine perioda osvijetljenosti i kvalitete svjetla. Na mjestima koja su potpuno u sjeni, iz objekata, ne treba uzgajati povrće. Većinom se susrećemo s djelomično osunčanim prostorom raspoloživim za uzgoj povrća. Takva mjesta su mala dvorišta ili vrtovi u sjeni živice i drveća. Da bi uspješno uzgajali povrće u sjeni, mjesto treba biti najmanje četiri sata osunčano kako bi se biljke neometano mogle razvijati i rasti.

Lukovičasto povrće

Lukovi su povrtna vrsta koja vrlo dobro podnosi sjenu. Od lukova treba izabrati: luk vlasac, češnjak, višegodišnji luk te srijemuš. Prirodno stanište ovih lukova su šumski proplanci koji su djelomično osvijetljeni. Luk vlasac i višegodišnji luk i srijemuš u tijeku nekoliko godina prekrit će mjesto na koje smo ga posadili i raširiti se. Češnjak će odlično napredovati u sjeni voćnih stabala, ako voće uzgajamo bez upotrebe kemijskih preparata. Osim toga, češnjak će štititi navedene vrste od pojave bolesti i napada štetnika.

Korjenasto povrće

Korjenasto povrće odlično raste u sjeni, ali ovisno o dužini i kvaliteti osvjetljenja period razvoja može se malo produžiti u odnosu na osunčana mjesta. Djelomična sjena će usporiti pojavu generativne faze (cvjetanja). Cikla, mrkva, celer, peršin, pastrnak i rotkvice su idealne biljke sjene. Ako ste ljubitelji male i sočne cikle onda je ovo vrsta koju ćete izabrati, jer cikla nikada u sjeni neće dati velike primjerke. Potrebno im je najmanje četiri sata osvjetljenja, posebno u jutarnjim satima.

Začinsko bilje

Kopar, korijander, menta, hren i origano se bez problema mogu uzgajati u sjeni. Hren se s pravom može nazvati kraljem među biljkama sjene. Odlično raste na sjenovitijim mjestima. Menta se može posaditi u voćnjacima gdje će se razmnožiti i zauzeti prostor.

Mahunarke

Mahunarke su još jedna grupa povrtnih vrsta koje mogu da rastu i plodonose u sjeni. Izbor iz ove grupe pada na bob i grašak. Sjenovito mjesto koje smo odabrali za sjetvu boba i graška treba imati dobro provjetravanje. Mahunarke posebno dobro uspijevaju u sjeni jabuke, a za uzvrat obogaćuju tlo dušikom koji nakupljaju u procesu fiksacije.

Zeleno lisnato povrće

Povrće koje se odlikuje velikim, zelenim listovima poput zelene salate, blitve, špinata, kupusa, brokule i kelja će uspješno rasti u sjeni. Kupus i kelj će imati manje i nježnije glavice u odnosu na biljke iste vrste koje rastu na osunčanim terenima. Ovom povrću treba osigurati najmanje pet sati svjetla, posebno u jutarnjim satima.

Rabarbara i borač

Rabarbara je povrće koje formira mali žbun i odlično raste na sjenovitom mjestu. Borač je biljka koja svojim okusom podsjeća na krastavac, a mlado lišće je odličan dodatak salatama.

Kada izbjegavati sjenu?

Nekim povrtnim vrstama za rast i razvoj neće smetati djelomična sjena, ali će biti podložnije bolestima i napadima štetnika. U sjenovitim mjestima je povećana vlažnost, nakon kiše se lišće biljaka sporije suši i tako se stvaraju idealni uvjeti za pojavu bolesti (plamenjača) ili za napad štetnika (puževi).

Povrće koje treba izbjegavati i ne saditi na sjenovitim mjestima su: rajčica, dinja, kukuruz, paprika, patlidžan, lubenica, krumpir.

Navedene povrtne vrste traže više od 10 sati osvjetljenja kako bi dale dobar urod. Posebno su na nedostatak osjetljivi rajčica, dinja i paprika. Krumpir je vrsta koja se može uzgajati u sjeni, ali je problem što se nakon magle i kiše lišće sporo suši i dolazi do pojave plamenjače koju je u takvim uvjetima vrlo teško suzbiti.

Foto: Kodeks portal

Povezane vijesti

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj značajno porasla. DZS objavio koliko

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj značajno porasla. DZS objavio koliko

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više…
Zatvaranje ceste u Remetincu

Zatvaranje ceste u Remetincu

Za vrijeme održavanja 29. Memorijalnog malonogometnog turnira „Darko Puškadija i Zvonimir Pavlić“, u  subotu, 20. srpnja od 15 do 24 sata te u nedjelju, 21. srpnja od 12 do 24…
Ministrica Vučković i župan Stričak na sastanku u Trakošćanu

Ministrica Vučković i župan Stričak na sastanku u Trakošćanu

Radovi na Trakošćanskom jezeru na području Općine Bednja u Varaždinskoj županiji dobro napreduju i završeni će biti do kraja kolovoza, a nakon toga će tijekom rujna početi punjenje jezera vodom.…