Humanost na djelu: Povodom Svjetskog dana bolesnika djelatnici Opće bolnice Varaždin i učenici medicinskih škola i ove godine darovali krv

Humanost na djelu: Povodom Svjetskog dana bolesnika djelatnici Opće bolnice Varaždin i učenici medicinskih škola i ove godine darovali krv

Djelatnici Opće bolnice Varaždin i učenici srednjih medicinskih škola i ove godine povodom Svjetskog dana bolesnika pokazali su humanost i veliko srce. Naime, na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin održana je već tradicionalna akcija dobrovoljnog darivanja krvi kojoj se svake godine odazovu djelatnici varaždinske bolnice te njihovi budući kolege, učenici srednjih medicinskih škola.

Ove godine dobrovoljnom darivanju krvi pridružilo se 14-ero djelatnika i učenika, no osim povodom Svjetskog dana bolesnika, krv daruju i tijekom cijele godine.

Iako je stanje sa zalihama krvi u varaždinskoj bolnici dosta dobro, ovakve akcije itekako vesele. Potvrdila je to i doktorica Gordana Jaklin, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin.

-Naši darivatelji krvi su zaslužni za to da mi uvijek imamo dovoljne količine zaliha krvi, a danas su i naše medicinske sestre i medicinski tehničari došli darivati krv uoči Svjetskog dana bolesnika. Oni su zapravo u velikoj većini naši darivatelji krvi, kako sestre i tehničari, tako i naši liječnici, a ovim današnjim darivanjem žele podsjetiti na važnost dobrovoljnog darivanja krvi jer bez darivatelja mnogi se bolesnici ne bi mogli liječiti budući da ne bismo imali dovoljne zalihe krvnih pripravaka – rekla je doktorica Jaklin.

Objasnila i kako dobrovoljni darivatelj krvi može biti svaka odrasla osoba u dobi od 18 do 65 godina, a najvažniji uvjet je da je osoba zdrava, ne boluje od kroničnih bolesti, nema infektivnih ili zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti krvnim putem te da ima dobru krvnu sliku.

-Mi krvnu sliku, odnosno hemoglobin, provjeravamo prije samog darivanja krvi. Osoba koja dođe na darivanje krvi ispunjava upitnik o svom zdravstvenom stanju te ima razgovor s liječnikom koji nakon razgovora i pregleda upitnika odlučuje o tome može li ta osoba darivati krv – kazala je Jaklin te dodala kako darivati krv mogu i osobe iznad 65 godina, ako je riječ o redovnim darivateljima dobrog zdravstvenog stanja.

Željka Gajski, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo objasnila je kako se ove godine Svjetski dan bolesnika obilježava porukom „Pobrini se za njega”.

-Ako je čovjek napušten te ako nema adekvatne brige i suosjećanja za tog bolesnika, onda možemo reći kako je riječ o nehumanom pristupu. Zato je, osim naše stručne pomoći, važna i emocionalna podrška. Jako su bitne empatija, pažnja i razumijevanje prema našim bolesnicima jer je potvrđeno da takav pristup ima povoljan ishod liječenja – rekla je Gajski napomenuvši kako su i oni, upravo ovom današnjom akcijom, pokazali jedan human pristup.

Obilježavanjem Svjetskog dana bolesnika zdravstveni djelatnici pokazuju da su im pacijenti na prvom mjestu te time ne skreću samo pažnju na bolesnike, nego i na zdravstvene i nezdravstvene djelatnike koji o njima brinu.

-Medicinske sestre su jako senzibilizirane za takve akcije. To pokazujemo niz godina jer Opća bolnica Varaždin zajedno s Hrvatskom udrugom sestara podružnice Opće bolnice Varaždin svake godine organizira dobrovoljno darivanje krvi i drago mi je što iz godine u godinu imamo sve veći broj zainteresiranih djelatnika – poručila je Gajski zaključivši kako medicinske sestre jesu humane i sve što rade rade za dobrobit pacijenata.

Izrazivši zadovoljstvo što se ova humana akcija prenosi na učenike medicinskih škola, njihove buduće kolege, Anica Sekovanić, medicinska sestra za edukaciju u Općoj bolnici Varaždin i predsjednica podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara pohvalila je odličnu suradnju između varaždinske bolnice i srednjih medicinskih škola s područja Varaždinske županije.

– Djelatnici i učenici tijekom cijele godine pokazuju veliko srce i humanost. Veseli nas da su učenici i njihovi mentori uvijek spremni za suradnju i da se rado odazivaju na sve akcije u Općoj bolnici Varaždin. To je za svaku pohvalu jer to su naši budući kolege – rekla je Sekovanić.

Povezane vijesti

Vatrogasci – zdravstveni radnici bolnica iz Hrvatske u Biškupcu   

Vatrogasci – zdravstveni radnici bolnica iz Hrvatske u Biškupcu   

Vatrogasci – zdravstveni radnici iz bolnica diljem države okupili su se danas u Biškupcu na 38. susretima Vatrogasne zajednice zdravstva Hrvatske, gdje im je domaćin bilo Dobrovoljno vatrogasno društvo „Zdravstvo“…
Izgradnja Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin odlično napreduje

Izgradnja Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin odlično napreduje

Izgradnja nove zgrade Centralnog operacijskog bloka u krugu Opće bolnice Varaždin odlično napreduje: sljedeći tjedan će početi pripremni radovi za izgradnju spojnih hodnika prema okolnim bolničkim zgradama, a do jeseni…
MARUŠEVEC Dobrovoljno darivanje krvi u utorak nakon Uskrsa

MARUŠEVEC Dobrovoljno darivanje krvi u utorak nakon Uskrsa

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec, u suradnji s Općinom Maruševec i Aktivom dobrovoljnih darivatelja krvi iz Maruševca organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi za građane šireg maruševečkog područja. Dobrovoljno darivanje krvi…