Evo koliko će od 1. siječnja iznositi dodaci na mirovine

Evo koliko će od 1. siječnja iznositi dodaci na mirovine

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada’ govorio je o novom modelu obiteljske mirovine i održivosti mirovinskog sustava.

Zakonske izmjene u mirovinskom sustavu donose tri ključne promjene – povećanje faktora za obiteljsku mirovinu, korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika te povećanje najniže mirovine za tri posto.

‘Mi očekujemo da s 1. siječnja 2023. započne proces povoljnijih obiteljskih mirovina. Rezultat je to i jednoglasne podrške Hrvatskoga sabora koji je podržao Izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju tako da se povećaju obiteljske mirovine, kao i one najniže. Obiteljske se mirovine povećavaju automatizmom za 10 posto nakon 1. siječnja 2023.’, najavio je u razgovoru za HRT ministar rada, mirovinskog sustava, obiteljski i socijalne politike Marin Piletić.

Rekao je da će u idućoj godini umirovljenici moći podnijeti zahtjev žele li svoju mirovinu ili kombinaciju svoje i obiteljske mirovine. ‘Očekujemo da će oko 500.000 umirovljenika imati više mirovine s prvim danom iduće godine’, rekao je Piletić.

Poručio je da je mirovinski sustav siguran i održiv. ‘Pitanje održivosti se postavlja svaki puta kada govorimo o mirovinskom sustavu. Upravo zbog toga imamo trostupni mirovinski sustav – obvezna mirovinska štednja, odnosno prvi i drugi stup te dobrovoljna mirovinska štednja, odnosno treći mirovinski stup. Prinosi, odnosno kamate koje možete ostvariti u trećem stupu, takve štednje nigdje na svijetu nema da možete ostvariti 15 posto kamata na uplate do 6000 kuna. Taj treći stup još uvijek nije dovoljno prepoznat’, rekao je Piletić za HRT.

Sutra počinje isplata jednokratne novčane pomoći iz četvrtog vladinog paketa pomoći vrijednog gotovo 720 milijuna kuna. Pomoć će primiti 685.000 umirovljenika čije mirovine ne prelaze 4360 kuna, a ovisno o visini mirovine dodatak će iznositi od 400 do 1200 kuna.

‘Mi smo zapravo ponovili odluku iz jesenskog paketa vlade kada smo imali identičnu odluku. Svi umirovljenici s mirovinama do 4360 kuna dobit će još jedan dodatak, treći u ovoj godini. Mi smo odlučili da na kraju godine s obzirom na uštede u proračunu da još jednom interveniramo kada je inflacija još uvijek iznad 13 posto. Za one s mirovinom do 1850 kuna dodatak iznosi 1200 kuna, za one s mirovinom od 1850.01 do 2350 kuna dodatak iznosi 900 kuna, za umirovljenike s mirovinom od 2350.01 do 3350 kuna dodatak iznosi 600 kuna, a oni s mirovinom od 3350.01 do 4360 kuna će dobiti 400 kuna‘, najavio je Piletić za HRT.

Istaknuo je kako će ova odluka vlade, osim umirovljenika, obuhvatiti i čitav niz drugih građana u riziku. ‘Pomoć će dobiti i korisnici u sustavu socijalne skrbi koji imaju pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata i pravo na doplatak za pomoć i njegu, po 1000 kuna. Njih je u Hrvatskoj nešto više od 160.000. A nismo zaboravili niti sve one koji nakon potresa žive u privremenom smještaju jer su im domovi uništeni, i to 2000 kuna po osobi, a najviše do 10.000 kuna po kućanstvu’, kaže ministar.

Povezane vijesti

SDP: Umirovljenici žive ispod razine dostojanstva, cilj je mirovine povećati na 750 eura 

SDP: Umirovljenici žive ispod razine dostojanstva, cilj je mirovine povećati na 750 eura 

Saborska zastupnica i predsjednica županijskog SDP-a Barbara Antolić Vupora i zamjenik varaždinskog gradonačelnika i predsjednik gradske organizacije Miroslav Marković prisustvovali su danas  SDP-ovom  obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba.  Pritom su…
Kolike su mirovine nakon zadnje povišice i tko je najbolje prošao?

Kolike su mirovine nakon zadnje povišice i tko je najbolje prošao?

Prosječna mirovina za kolovoz isplaćena u rujnu iznosila je 446,69 eura te je nakon periodičnog usklađivanja od 8,42 posto porasla za 31,72 era u odnosu na prosječnu mirovinu za srpanj.…
Umro je bivši ministar Ivan Šuker

Umro je bivši ministar Ivan Šuker

Hrvatski političar, bivši ministar financija i potpredsjednik Vlade, saborski zastupnik Ivan Šuker umro je u 67. godini u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu, potvrdili su Hini u utorak. Ivan Šuker rođen je…