Zagrebački ZOO prima prijedloge imena za mladunče vodenkonja

Zagrebački ZOO prima prijedloge imena za mladunče vodenkonja

Zoološki vrt Grada Zagreba traži ime za patuljastu vodenkonjicu, rođenu u studenom prošle godine, izvijestili su iz ZOO-a u petak i dodali da se mladunče dobro razvija, a građani će moći predlagati ime putem društvenih mreža.

Ime će odabrati ocjenjivački sud u kojemu će biti volonteri Zoološkog vrta, piše Zagreb ZOO i prenosi Novi List.

Mužjak Otto i ženka Inola, koji su u Zagreb došli iz Njemačke, dobili su žensko mladunče, a prije toga djelatnici i volonteri Zoološkog vrta s velikom su pozornošću pratili Inolin graviditet te prve tjedne života njezine kćeri. „Inola je prvorotkinja i strahovali smo kako će proći njezin porod. Sve je, na sreću, prošlo u najboljem mogućem redu. Porod je trajao samo 15 minuta, a Inola se pokazala kao divna majka.

Mladunče je pri okotu imalo 5,7, a sada već ima više od 17 kilograma. Dakle, jako se lijepo razvija“, kazao je ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok.

Rekao je i da su djelatnici ZOO-a isprva pomagali pri hranjenju malene vodenkonjice koja je već počela isprobavati krutu hranu.“Pri dolasku na svijet, patuljasti vodenkonji ne znaju plivati, pa to uče u prva dva mjeseca života. Naše je mladunče plivanje lijepo svladalo“, rekla je kuratorica za sisavce u ZOO vrtu Dijana Beneta.

Spomenula je i da je mama Inola, dok još nije bila sigurna u plivačke sposobnosti svoje kćeri, mladunče gurkala van, a sada je pak pušta da ostaje u bazenu.

Budući da Otto prema Inoli osjeća veliku privlačnost i željan je parenja, trenutno je odvojen od ženskog dijela obitelji. Pretpostavlja se da su patuljasti vodenkonji monogamni, no poznato je i da mužjaci nekada žive s više ženki.

U prirodnom staništu, tropskim kišnim šumama i močvarnim područjima zapadne Afrike, mogu doživjeti 35, a u zoološkom vrtu do 43 godine.

Patuljasti vodenkonji mogu imati do 300 kilograma, a nilski konji mogu biti i deset puta teži, izvijestili su iz ZOO-a.

Posjetiteljima su proučili da je paviljon Kišna Afrika, koji je dva mjeseca bio zatvoren za javnost, sada ponovo otvoren, pa posjetitelji mogu upoznati najmlađu članicu obitelji patuljastih vodenkonja koja bi uskoro trebala dobiti ime.

Foto: ZOO društvene mreže

Povezane vijesti

Ne kupujte ovu hranu. Opasna je po životinje

Ne kupujte ovu hranu. Opasna je po životinje

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda, POTPUNA KRMNA SMJESA ZA TOV PILIĆA 1. (PPT-1), peletirana, pakirano u vreće od 25kg, serijskog broja 100194-041223, datuma proizvodnje 04.12.2023., najbolje…
Lista najboljih aerodroma na svijetu: Zagreb oko sredine, a pogledajte tko je na dnu

Lista najboljih aerodroma na svijetu: Zagreb oko sredine, a pogledajte tko je na dnu

Tvrtka AirHelp koja je svojevrsni servis potrošačima u zračnom prometu i ove godine je objavila rang listu zračnih luka. Zagrebačka zračna luka Franjo Tuđman je u drugom dijelu liste, ali…
Zagorec napravio šou u Zagrebu. Onda se jako iznenadio

Zagorec napravio šou u Zagrebu. Onda se jako iznenadio

U srijedu u 11.25 sati je 35-godišnjak upravljao osobnim automobilom marke Fiat Punto krapinskih registarskih oznaka, a kretao se Avenijom Gojka Šuška u smjeru sjevera u duljini od oko 10-ak…