Nevjerojatna priča: Čistačica svaki dan putuje 1600 km vlakom na posao

Nevjerojatna priča: Čistačica svaki dan putuje 1600 km vlakom na posao

Nevjerojatna priča stiže nam iz susjedne Italije: 29-godišnja Giuseppina Giuliano, čistačica iz Napulja, svakodnevno putuje 1600 kilometara vlakom kako bi stigla na posao u Milano i vratila se kući. Njezina priča već danima okupira talijansku javnost koja se pita kako je moguće da je isplativije putovati vlakom nego naći stan u gospodarskom centru sjeverne Italije.

Priču je izvorno objavio milanski list Il Giorno, ubrzo zatim Giuseppininu priču donijela je i nacionalna novinska agencija Ansa, a potom gotovo sve nacionalne televizije.

Giuseppina svakoga dana kreće s glavnog kolodvora u Napulju ekspresnim vlakom Frecciarossa u 5.09 za Milano, kamo stiže u 9.24. Odatle javnim prijevozom nastavlja do gimnazije Boccioni, u kojoj radi kao čistačica. Smjena joj počinje oko 10, a završava u 17, nakon čega ima malo vremena i obično ga iskoristi za nabavku u supermarketu. Vlak za Napulj kreće joj u 18.20, a kod kuće je oko 23.30. Ovaj raspored može djelovati suludo, no Giuseppina tvrdi da je sezonska karta za vlak i dalje značajno isplativija od stana u Milanu. Zahvaljujući bodovima za često putovanje i popustima na sezonsku kartu, troši oko 400 eura mjesečno na prijevoz, a najjeftiniji mjesečni najam garsonijere u Milanu košta najmanje 650 eura, dok najam dvosobnog stana doseže i 1800 eura. Giuseppinina mjesečna plaća iznosi 1165 eura, a ono što uspije sačuvati uplaćuje na štednju, piše tportal. 

‘Svjesna sam da je to puno odricanja, s obzirom na to da svako jutro, uključujući subotu, odlazim na vlak za Milano u pet. No navikla sam se i nemam problem s tim’, kaže čistačica te ističe da nije samo stvar u cijeni najma, već i u troškovima života koji su na sjeveru višestruko veći nego na jugu.

‘Nadam se da ova situacija neće trajati zauvijek. Sad sam još uvijek mlada i mogu podnijeti ovaj napor, no kako starim, sve je teže. Ipak, sigurna sam da mi je sudbina namijenila lijep smještaj u Milanu po pristupačnoj cijeni’, zaključuje Giuliano.

Javnost je podijeljena u reakcijama – dok jedni propituju racionalnost ove odluke 29-godišnje Napolitanke uvjereni da će upropastiti zdravlje, drugi smatraju da je riječ o realnoj socijalnoj slici talijanskog društva, koja pokazuje precijenjenost tržišta nekretnina, ali i regionalne razlike. Naime garsonijera u Giuseppininom rodnom Napulju može se naći za dvostruko manje novca nego u Milanu.

Fotografija: Italy 24 News English

Povezane vijesti

DRSKO Ukrale invalidnoj ženi novčanik, ali onda jedna napravila nešto nevjerojatno

DRSKO Ukrale invalidnoj ženi novčanik, ali onda jedna napravila nešto nevjerojatno

U utorak oko 11:30 sati u ulici Petra Preradovića u Varaždinu, dvije nepoznate ženske osobe su počinile tešku krađu na osobito drzak način nad 71-godišnjakinjom. Kako je 71-godišnjakinja osoba sa…
KAKO POKVARENO Prevario ga za 500 eura na nevjerojatan način

KAKO POKVARENO Prevario ga za 500 eura na nevjerojatan način

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec zaprimili su kaznenu prijavu 38-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog dijela Računalne prijevare. Kako je prijavljeno, 38-godišnjak je jučer zaprimio poziv nepoznate osobe koja ga…
Djed Mraz i Vlak u snijegu

Djed Mraz i Vlak u snijegu

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u utorak su povodom božićnih blagdana prisustvovali tradicionalnom prigodnom darivanju koje je Grad Varaždin organizirao u kinu Gaj…