Koliko su sigurne vaše lozinke? Objavljen popis stranica koje treba izbjegavati

Koliko su sigurne vaše lozinke? Objavljen popis stranica koje treba izbjegavati

Velik broj ljudi ima slične lozinke za sve svoje internet račune, od računa za internet bankarstvo do društvenih mreža. Kako bi zapamtili svoje lozinke na internetu mnogi korisnici koriste besplatne tzv. upravitelje lozinki koji skupljaju sve pristupne podatke računima iza glavne lozinke. No, velik broj besplatnih upravitelja lozinki zapravo nije sigurno. Većina ima slabu sigurnost, mogu pristupiti vašim podatcima na računalu, a neki su opasni špijunski softver maskirani u besplatni upravitelj lozinki, piše Fenix-magazin.

Njemačka policija upozorava kako kriminalci trenutačno to iskorištavaju i lažnom Bitwarden reklamnom kampanjom žele dobiti upravo lozinku kojom bi dobili pristup svim računima.

Budući da su svi podaci o pristupu pohranjeni u šifriranom trezoru s upraviteljima lozinki, neovlaštenim osobama potrebna je samo vaša glavna lozinka kako bi dobili puni pristup svim vašim računima.

Kampanja za krađu identiteta, koja trenutačno cilja na korisnike Bitwardena, pojavljuje se izravno u Google rezultatima pretraživanja, na primjer, ako tražite “Bitwarden password manager”.

Svatko tko klikne na ovaj oglas doći će na lažnu stranicu za prijavu. Dizajn na web-mjestu može zavarati korisnike jer izgleda točno kao onaj na izvornom web-mjestu.

Ista bi prijevara uskoro mogla utjecati na druge upravitelje lozinkama poput 1Password. Zato budite oprezni.

Mnogi upravitelji lozinki pohranjuju pristupne podatke šifrirane u oblaku tako da im možete pristupiti s različitih uređaja. Međutim, to također znači da ste ranjivi na takve phishing napade.

Ako sve svoje račune spremite lokalno, na primjer s alatom kao što je KeePass XC, tada će pristupni podaci ostati izravno na vašem računalu. Nedostatak je u tome što mu možete pristupiti samo na ovom uređaju.

Ovo su stranice na koje trebate pripaziti i koje trenutačno koriste kriminalci koji se bave krađom identiteta:

bitwarden.joph-auth.com

passwords.minifyx.de

passwords.mscripps.com

bitwarden.asgardian.co.uk

vault.passwordspace.com

bitwarden.deluxe-services.xyz

pw.security-vault.de

safe.nickf.de

bitwarden.cdr-services.com

safe.in.kremer-pigmente.de

bitwarden-tfkchjb.sentinel-web-services.de

safe.faah.be

bit.claim.md

Foto/ilustracija: IT mixer

Povezane vijesti

Objavljen popis proizvoda koje kupci nikako ne bi trebali kupovati i jesti u ovo vrijeme

Objavljen popis proizvoda koje kupci nikako ne bi trebali kupovati i jesti u ovo vrijeme

Stručnjaci smatraju kako kupci ne bi trebali kupovati voće i povrće koje je van sezone. Naime, manji problem s voćem i povrćem je to što imaju manje hranjivih tvari, a…
AGLOMERACIJA IVANEC Evo popisa ulica na kojima će se obavljati radovi

AGLOMERACIJA IVANEC Evo popisa ulica na kojima će se obavljati radovi

Prema informaciji Ivkom voda Ivanec d.o.o., investitora projekta gradnje sustava odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda Aglomeracija Ivanec, temeljem obilaska nerazvrstanih cesta na području grada Ivanca od strane nadzornog inženjera i…
Pogledajte je li vaše dijete na popisu za gradsku božićnicu

Pogledajte je li vaše dijete na popisu za gradsku božićnicu

Grad Varaždin poziva roditelje/posvojitelje/skrbnike/staratelje djece rođene od 01. siječnja 2006. godine, koja imaju prebivalište na području Grada Varaždina, da podnesu zahtjev za unos, ispravak ili dopunu podataka upisanih u registar…