U Hrvatskoj je najprodavanji mali Francuz, ali u svibnju smo kupili dva Ferrarija, dva Maseratija i jednog McLarena

U Hrvatskoj je najprodavanji mali Francuz, ali u svibnju smo kupili dva Ferrarija, dva Maseratija i jednog McLarena

U Hrvatskoj su u prvih pet mjeseci ove godine prodana 26.584 nova putnička vozila što je 44,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je samo u svibnju prodano 7.097 novih vozila, uz međugodišnji rast od 69,5 posto, podaci su o registracijama koje prenosi agencija Promocija plus.

Najviše novih vozila u dosadašnjem dijelu godine prodao je Renault, njih 3.012, pa taj francuski proizvođač nosi 11,3 posto u ukupnoj prodaji. Drugi je Volkswagen s prodajom od 2.890 novih auta i udjelom od 10,8 posto, dok je treća Škoda, članica istog koncerna, s prodajom od 2.699 novih vozila i udjelom u ukupnoj prodaji od 10,1 posto.

Opel je na četvrtom mjestu, budući da je taj njemački proizvođač u prvih pet mjeseci 2023. prodao 1.934 vozila i ima udjel od 7,2 posto u ukupnoj prodaji, dok je peta Kia (1.912 prodanih novih vozila i udjel od 7,1 posto).

Renault Clio bio je daleko najprodavaniji model u svibnju. Prodano ga je 467 komada, dok je na drugom mjestu najprodavanijih modela hrvatskim građanima niz godina omiljena Škoda Octavia. Model čeko-njemačkog proizvođača kupio je 391 kupac, dok je na trećem mjestu Dacia Duster s prodajom od 292 vozila. Renault drži i četvrto mjesto najprodavanijih modela u petom mjesecu ove godine budući da je prodano 275 Captura, a na petom je mjestu Suzuki Vitara sa prodajom od 222 vozila.

Hrvatske su ulice prema prvim registracijama od svibnja bogatije i za dva Ferrarija, dva Maseratija, jednog Mclarena, 29 Tesli i 26 Porschea.

Od početka siječnja do kraja svibnja prodano je 13.758 benzinaca, a što je 51,8 posto od ukupne prodaje, te 6.217 hibrida (23,4 posto).

Dizelaši su na trećem mjestu sa prodajom od 5.059 vozila, odnosno udjelom od 19 posto u ukupnoj prodaji, dok je u prvih pet mjeseci prodano i 799 vozila na potpuno električni pogon. Udio električnih auta u ukupnoj prodaji stoga iznosi tri posto. Na začelju su vozila na plin (751 prodan auto i udjel od 2,8 posto).

Foto: Renault Hrvatska

Povezane vijesti

Zapalila se kasa u trgovini

Zapalila se kasa u trgovini

U nedjelju oko 21 sat u trgovini u Jalkovcu kod Varaždina  došlo je do požara kod registar kase, nakon čega je požar zahvatio i rashladnu vitrinu. Požar su ugasili vatrogasci…
Objavljena lista zemalja u kojima se pije najviše kave. Pogledajte gdje je Hrvatska

Objavljena lista zemalja u kojima se pije najviše kave. Pogledajte gdje je Hrvatska

Stranica “World of Statistics” na društvenoj mreži X (nekadašnjem Twitteru) objavila je listu zemalja u kojima se popije najviše kilograma kave po glavi stanovnika godišnje, piše n1info.hr Na prvom mjestu…
SRIJEDA U MUZEJU: Otvorenje izložbe Roberta Šimraka

SRIJEDA U MUZEJU: Otvorenje izložbe Roberta Šimraka

Gradski muzej Varaždin i Galerija Zlati ajngel ovogodišnju suradnju zaključuju izložbom Roberta Šimraka, koja se u sklopu Srijede u Muzeju otvara 27. rujna. Robert Šimrak (Zagreb, 1967.) diplomirao je 1992.…